Najveći interes za našim proizvodom pokazali su hotelski lanci, tvrtke za uređenje interijera i veleprodaja, kaže Ivan Jelušić, izumitelj u:Pluga, prve zidne utičnice preko koje se izravno mogu puniti mobiteli, ali i drugi uređaji poput MP3 playera, tableta ili laptopa.

– Utičnicom koju smo mi izmislili moguće je puniti samo USB kabelom. Ovim izumom klasični punjači postaju suvišni – rekao je Ivan, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, koji je utičnicu napravio s prijateljem Danielom Rupićem i kolegom Mitkom Cabevskim iz Makedonije.  Elektronika u našoj utičnici omogućuje punjenje svih modela mobitela. Punjenje baterije signalizira se ambijentalnim svjetlom na utičnici i po tome smo jedinstveni na tržištu. Sve je spremno za početak proizvodnje jer već imamo gotove 3D modele – objasnio je Jelušić.

Planira osnovati tvrtku u Hrvatskoj

Izlazna snaga USB-a je, otkrio je Ivan, 5V, a za postavljanje utičnice potrebna je jedna standardna zidna jedinica. Dodao je kako ih sad zapravo čeka najnaporniji dio posla, a to je masovna proizvodnja kalupa. Svoju utičnicu Jelušić će uskoro predstaviti na Hvaru Britanskom investicijskom fondu. Iako je ovim izumom pobudio interes poduzetnika i tvrtki iz inozemstva, namjera mu je, tvrdi, ostati u Hrvatskoj i osnovati vlastitu tvrtku. – Ne bojimo se izazova domaće birokracije. Radimo na tome da učinimo svijet boljim za sebe i sve oko nas. Vjerujem da ćemo uspjeti – zaključio je.

Od 1. siječnja s mobitelom više nećete dobiti punjač

Novom regulativom Europske unije, koja stupa na snagu prvim danom Nove godine, želi se smanjiti gomilanje tehničkog otpada. Od početka 2015. godine s novim mobitelom više nećete dobiti punjač, a to Ivanov izum u:Plug stavlja u odličnu poziciju na domaćem, ali i na svjetskom tržištu. (24sata)