Osuđen je zbog zbog propuštanja dostavljanja odgovora na tužbu. Prema prvostupanjskoj presudi trebao je platiti 3000 KM te sudske troškove. Kantonalni sud u Mostaru prihvatio je žalbu, jer adresa na koju je u prvostupanjskom postupku dostavljana tužba bila ona Aluminija, no Jozo je u međuvremenu, nakon 18 godina rada, okončao radni odnos u ovoj firmi

Nemajući novca za odvjetnika, Jozo Čović-Stanić iz Širokog Brijega je tek od novinara Žurnala saznao da mu je Kantonalni sud u Mostaru još prošli mjesec uvažio žalbu, ukinuo prvostupanjsku presudu i odredio novo suđenje. Riječ o tužbi za klevetu koju su protiv njega podnijeli Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija i Romeo Biokšić, bivši predsjednik ovog sindikata. Kako nije imao uvid u sadržaj, Čović-Stanić misli da je povod tužbe ono što je rekao na vanrednoj sjednici skupštine sindikata iz petog mjeseca 2019 godine. Raspravljalo se o transparentnosti rada sindikata i utroška sindikalnog novca, manjkavosti kolektivnog ugovora te smjeni čelnika sindikata Aluminija.

„Na toj sjednici sam ja iznosio stavove i mišljenja radnika skladišta čiji sam predstavnik u skupštini sindikata, te ne mogu biti odgovoran za bilo kakvu klevetu jer su mojim izražavanjem iznesena mišljenje i stavovi moje baze koja me delegirala u skupštinu sindikata“, navodi Jozo.

Osuđen je zbog zbog propuštanja dostavljanja odgovora na tužbu. Prema prvostupanjskoj presudi trebao je platiti 3000 KM te sudske troškove. Kantonalni sud u Mostaru prihvatio je žalbu, jer adresa na koju je u prvostupanjskom postupku dostavljana tužba bila ona Aluminija, no Jozo je u međuvremenu, nakon 18 godina rada, okončao radni odnos u ovoj firmi.

Pitanje je tko sada uopće zastupa Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija, čiji su računi ugašeni prije tri godine. No pravosudni problemi za Čović-Stanića počeli su prije spora sa dojučerašnjim kolegama.

SPOR SA VLASNIKOM SPORNE BETONARE

Gradeći obiteljsku kuću dogovorio je sa lokalnom betonarom “Paškić” kompenzaciju za preuzeti beton, no ubrzo mu vlasnik dostavlja račun.

„Pokrenuta je tužba. U postupku je vlasnik firme“Paškić” priznao da je preuzeo kompenzaciju, ali je poslije odbija i traži novac. Sud je prihvatio tužbeni zahtjev ne obazirući se na to što je bila kompenzacija i što mi ista nikada nije vraćena. Nakon izvršnosti presude, naplata je vršena prinudnim putem iz plaće. Isti je širio glasine o meni kao prevarantu i lopovu te preko svojih “veza” u Aluminiju, nastavio šikaniranje uz prijetnju da će me izbaciti sa posla, tražeći da mu novac isplatim što prije“, kaže Jozo.

Slijedila su sačekivanja pred vratima Aluminija i prijetnje, no unatoč prijavama „nestajale“ su službene zabilješke policije. Vrhunac slijedi septembra 2015. godine kada suvlasnik betonare Vencel Kosir prijavljuje da mu je Čović-Stanić ubacio bombu u auto dok je prolazio kroz Ljuti Dolac.

„Oko 20 sati pred kuću mi stiže policija i ne pokazujući mi ikakav nalog ili kazujući mi razloge, privodi me u PU Široki Brijeg. Kući ostaje žena sa dvoje djece i u devetom mjesecu trudnoće. Ostajem tri dana u pritvoru. Nikakvog dokaza tada, a ni kasnije u kaznenom postupku nije nađeno osim izjave Vencela Kosira – Paškića. Kada sam pušten iz pritvora, odlučim zadužiti se u banci i vratiti ostatak duga. Nakon što je banka uplatila moj dug i što sam uplatnice odnio u Sud, provokacija se nastavlja daljnjim odbijanjem od moje plaće kao da dug nije plaćen“, prisjeća se Čović-Stanić  

Firma “Paškić” odbija da mu vrati novac prekomjerno odbijen od plaće. Vlasnici ove firme se inače već gotovo dvadeset godina izruguju zakonu. Još 2005. Odlukom Ustavnog suda BiH naloženo im je rušenje dva bespravno izgrađena separatora. Nije pomogla ni presuda Suda za ljudska prava u Strassbourgu od 2019 godine. Općina Široki Brijeg raspisuje tendere kojim traži firmu koja će srušiti objekte, no nitko se ne prijavljuje. Vlasnici su gotovo ciničnim obrazloženjima odbijali rušenje.

Iz presude Suda za ljudska prava u Strassbourgu

„Jedan dio pogona nije legalan. Znači, mi smo ga napravili i mi ga iz sentimentalnih razloga i iz finansijskih ne želimo sami ukloniti niti ćemo ga ukloniti sami,pa neka ga ukloni neko, ko dobije na natječaju posao nek ga ukloni slobodno,mi ništa ne branimo, ne sporimo“, govorio je prije nekoliko godina Vencel Kosir, suvlasnik betonare.

OSVETA U ALUMINIJU

Lokalni moćnici, poput Kosira ne posustaju, te posredno utiču na radno-pravni status Čovića-Stanića u Aluminiju. Spočitava mu se odbijanje radnih zadataka, što on kategorično negira.

Dio iskaza Joze Čovića-Stanića

„Zbog ovakvog načina rada institucija u Širokom Brijegu i moći pojedinaca, pravna sigurnost postala je misaona imenica, a odlazak iz ovakve sredine opcija koja jedina zamjenjuje samopomoć ili samoorganiziranje običnih ljudi u zaštitu od moćnika, njihovih ljubimaca a i pojedinaca instaliranih u institucije koje im daju moć. Zato neka ne čudi odlazak cijelih obitelji iz ove sredine u potrazi za sigurnošću ili skupovi kojima se daje podrška pojedincima i obiteljima ojađenim moći i (ne)radom institucija“, zaključuje Jozo Čović-Stanić.

Sve što mu sada preostaje jest da i nakon godina dokazivanja da je žrtva sistema u kojem su novac, stranka ili druga vrsta moći, iznad zakona, prijetnjama zapljenom imovine i drugim pritiscima koje osjeti njegova petočlana obitelj i dalje sam vodi pravnu bitku sa „duhovima“ Aluminija. Kako navodi za Žurnal, pojedini odvjetnici kojima se obratio, odbijaju da ga zastupati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime