Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra, Marko Pupić Bakrač poslao je učenicima gimnazije Vladimira Nazora otvoreno pismo, a vezano uz slučaj preimenovanja Široke ulice u Kalelargu. Uputio je i zahtjev za smjenu ravnatelja spomenute gimnazije Rade Šimičevića.

Pismo i zahtjev za smjenu objavljujemo u cijelosti:

“Vi ste učenici elitne zadarske gimnazije. Nije tako daleko dan kada ćete postati stupovi društva, kada će te na svojim leđima nositi svoje vlastite i probleme zajednice u kojoj živite. Od Vas će zavisiti prosperitet, dobro i loše koje će se događati u ovom gradu. Da bi odgovorili na izazove koji su pred vama i ispunili očekivanja, morate mnogo učiti, odricati se, ali prije svega morate biti ljudi. Kroz povijest je uvijek bilo amoralnih osoba koji su radi vlastitih interesa i interesa kojekakvih totalitarističkih tvorevina bili spremni učiniti sve ne mareći na refleksije za općedruštvenu zajednicu. Glad za vlašću i vlastitim prosperitetom, kod njih je daleko jači nagon od bilo kakvog osjećaja srama i poniženja koja nanose svojoj okolini. Na žalost činom beskičmenjaštva nezabilježenog u dugoj povijesti ovoga grada, onaj koji vam je trebao biti uzor i svijetli primjer, postao je ogledni primjer onoga što nikako ne smijete postati. Jedna osoba ne čini vašu gimnaziju, ona je mnogo više od toga. Ona je povijest i sadašnjost. Niz sjajnih generacija koje su svojim znanjem i radom obogatile ovaj grad i mnoge druge sredine. Nikada nemojte ići linijom manjeg otpora i lakšim putovima jer lakši putovi uvijek vode nizbrdo. Truli kompromisi u konačnici Vas neće nigdje odvesti. Na putu gubitka vlastitog dostojanstva i samopoštovanja potreban je samo prvi koračić, a ostalo ide lako. Na kraju toga puta nećete postati kukci kao Gregor Samsa, glavni lik iz Kafkinog romana Preobražaj, ali će te postati beskičmenjaci bez svoga mišljenja, bez svoga ja. Netko drugi će za Vas misliti i odlučivati, bit će te sredstvo preko kojih će raznorazne kukavelji i moralne nakaze ostvarivati svoje podle štetočinske naume.  Papa Franjo poručio upravo Vama mladima: ne bojte se ići protiv struje! Budite hrabri! Kao što ne želimo jesti pokvareno jelo, ne budimo nositelji tih vrijednosti koje su razorne, koje uništavaju život i oduzimaju nadu.  Odabrati teži put nije lako, ali je jedino ispravno. Na tom putu koji je uspon pun teškoća i padova, konačna stanica je uspjeh, izgradnja zrele, čvrste osobnosti koja će se moći nositi sa izazovima budućnosti, donositi ispravne odluke temeljene na vlastitoj savjesti i zdravom razumu. Danas ste Vi čuvari dostojanstva gimnazije Vladimir Nazor. Odaberite pravi put, slijedite one najbliže vama. Slijedite svoje profesore koji su svojim odricanjem i samozatajnim, upornim radom generacije učenika izveli na pravi put. Izvest će i Vas. Od Vas ovaj grad i šira društvena zajednica imaju velika očekivanja, s punim pravom siguran sam.”

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra

Marko Pupić-Bakrač

ŠKOLSKI ODBOR GIMNAZIJE VLADIMIR NAZOR
MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I ŠPORTA
UPRAVNI ODJEL ZA ODGOJ I ŠKOLSTVO GRADA ZADRA
UPRAVNI ODJEL ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI ZADARSKE ŽUPANIJE

PREDMET: ZAHTJEV ZA SMJENU RAVNATELJA GIMNAZIJE VLADIMIR NAZOR

Poštovani,

U Zadarskoj prosvjeti zbio se dosad nezabilježen događaj u kojem je ravnatelj gimnazije Vladimir Nazor profesor Rade Šimičević pogazio vlastiti potpis koji je stavio na inicijativu za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu a koju je ujedno potpisalo 10 823 građana . Naime kao predsjednik Odboru za preimenovanje ulica, trgova, područja te javnih ustanova i trgovačkih društava grada Zadra profesor Rade Šimičević je glasovao protiv inicijative za preimenovanje, protiv 10823 potpisa svojih sugrađana i protiv vlastitog potpisa a po nalogu svoje stranke HDZ-a. Jasno je kakvu je tim činom poruku poslao učenicima kojima bi trebao biti primjer i uzor. Stoga od Vas tražim pokrenete postupak smjene profesora Rade Šimičevića sa mjesta ravnatelja gimnazije Vladimira Nazora. Ukoliko to ne učinite i Vi ćete postati suučesnici u slanju poruke da je moralna kategorija irelevantan čimbenik. Posljedice takve poruke potencijalno su devastirajuće kako za učenike tako i za društvo u cjelini.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra

Marko Pupić-Bakrač