Informacija o tome da Turistička zajednica grada Makarske oglašava turističku ponudu na autobusima tvrtke „Promet Makarska d.o.o.“ podigla je dosta prašine na društvenim mrežama

Mnogi su se građani zapitali zašto direktorica TZ grada Makarske, Hloverka Novak Srzić oglašava na autobusima koji voze na relacijama Makarska-Split-Sinj-Zadar-Zagreb. Mnogi drže kako bi, ako se već ide na oglašavanje putem autobusa, bilo korisnije plaćati prijevozničke tvrtke koje posluju u inozemstvu i voze iz Hrvatske u njemačku, Italiju, Austriju, Sloveniju i druge europske zemlje.

Hloverka Novak-Srzić: Ugovor o oglašavanju potpisan je još 2015. godine

Hloverka Novak Srzić dostavila nam je podatke o uplatama tvrtki „Promet Makarska d.o.o.“ od početka svog mandata prije nešto više od vije godine. Tako je evidentno da je tvrtki „Promet Makarska d.o.o.“ u vlasništvu Mate Jujnovića isplaćeno gotovo 14o tisuća kuna i to u nepune dvije i pol godine. Direktorica TZ-a Novak-Srzić pravda takve troškove ugovorom koji je, tvrdi, potpisan još 2015. godine i odnosi se na oglašavanje na ukupno tri autobusa.-  Cilj oglašavanja je promocija Makarske kao turističke destinacije kao što se to radi svugdje u svijetu gdje se autobusi u te marketinške svrhe koriste kao putujući billboardi. TZ grada Makarske oglašava se i na autobusu tvrtke “ATLANTIC” koji vozi turistička putovanja po Europi i šire, od Dubrovnika, Splita, Zagreba, Beča, Venecije, Praga, Budimpešte… jednokratnom uplatom od 8.000,00 kn, informirala nas je Hloverka.

Postavlja se pitanje zašto autobusi tvrtke „Atlantic“ koji voze u zemlje Europske unije koštaju šest puta manje nego autobusi u vlasništvu Mate Jujnovića? Ipak, još važnije pitanje je može li Hloverka Novak-Srzić uopće odobravati isplate tvrtki u vlasništvu Mate Jujnovića obzirom da postoji sukob interesa.

Mate Jujnović aktivirao je hipoteku na kući obitelji Novak

Naime, Mate Jujnović je 4.prosinca 2012. godine sklopio sa pokojnim Antom novakom, ocem Hloverke Novak-Srzić predugovor o kupoprodaji nekretnina prema kojem se obavezao kupiti građevinski objekt i  zemljište u Velikom Brdu za 1.250.000,00 EUR. Mate Jujnović je temeljem tog predugovora koji je u posjedu redakcije portala Megamedia, isplatio pokojnom Anti Novaku 250.000,00 eura predujma uz uvjet da se ugovor o kupoprodaji sklopi najkasnije do 1.travnja 2013. godine.

Istim predugovorom je definirano da će se iznos od 250 tisuća eura tretirati kao pozajmica uz godišnju kamatu od 8 posto na ime koje je Mate Jujnović upisao hipoteku u svoju korist na nekretninama koje su trebale biti predmetom kupoprodaje. U slučaju nepoštivanja predugovora, primatelj pozajmice od 250 tisuća eura dužan je bio vratiti novac, u suprotnom Mate Jujnović ima pravo aktivirati hipoteku.

Zašto Ugovor o oglašavanju na autobusima nije raskinut?

Međutim, sve se zakompliciralo kada je jedan član obitelji Novak prodao vrijedne nekretnine koje su bile predmet predugovora poduzetnicima iz Vrgorca, a novac nije vratio Mati Jujnoviću. Tako se Mate Jujnović nije mogao upisati na nekretnine koje su bile predmetom predugovora već je onda „sjeo“ na obiteljsku kuću u vlasništvu obitelji Novak. Činjenica je da u toj kući i dalje živi obitelj Novak, no činjenica je i da Mate Jujnović može bilo kada pokrenuti postupak deložacije. Sve to stavlja Hloverku Novak-Srzić u specifičnu situaciju gdje je kao direktorica TZ grada Makarske morala poduzeti određene radnje u cilju zaštite prava svog poslodavca i sebe same.

Hloverka Novak – Srzić  mogla je razvrgnuti ugovor o oglašavanju iz 2015. godine kada je došla na mjesto direktorice TZ-a grada Makarske. O svemu je trebala izvijestiti i nadležna tijela, gradonačelnika Juru Brkana kao predsjednika TZ-a, Hrvatsku turističku zajednicu, Ministarstvo turizma i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. To je bilo najmanje što je mogla učiniti umjesto da svaki mjesec isplaćuje tvrtki Mate Jujnovića iznos od cca. četiri tisuće kuna mjesečno za oglašavanje na autobusima koji voze do Sinja, Splita, Zadra, Zagreba… Teško je za povjerovati da se tijekom cijele godine autobusima „Promet Makarska d.o.o.“ voze turisti. Isto tako, ako se i voze, oni su već davno prije isplanirali svoj boravak u Hrvatskoj i sigurno neće otkazivati hotele, privatni smještaj kada ugledaju reklamu Turističke zajednice grada Makarske na autobusima.

Mate Jujnović, vlasnik tvrtke Promet Makarska d.o.o.

Zanimljivo je i to da Mate Jujnović do sada nije pokrenuo postupak deložacije. Razloga može biti više. Svakako od poslovnog čovjeka kao što je on ne bi bilo ni mudro dirati se u kuću obitelji Novak u vrijeme kada TZ grada Makarske pod upravom Hloverke Novak Srzić isplaćuje nemale novce svake godine.

5 KOMENTARI

  1. Namjerio se olos na olos, i u tom sukobu strada samo novac makarskih poreskih obveznika…
    Olos broj 1 nasim novcem (za “oglasavanje”) kupuje vrijeme dok groznicavo trazi nacin izvuci se iz duga koji zbog slozene kamate raste geometrijskom progresijom.
    Olos broj 2 kupi mjesecni/godisnji harac i ceka da mu slozena kamata isporuci kucu bez potrosene kune.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime