Možda, nema za tim neke potrebe, ali ponovimo još jednom da se „Novosti“ financiraju iz sredstava Srpskog narodnog vijeća, koje je direktno prikačeno na proračun Republike Hrvatske, kojim pak rukovodi Vlada RH, na čelu s njenim predsjednikom Plenkovićem

Ista je situacija s HDZ-om, gdje sve bitne odluke, donosi predsjednik stranke Andrej Plenković, koji je tako imenovao Andreja Roru za voditelja HDZ-ovog Odjela za medije, komunikacije i digitalne medije. Dakle, Andrej Rora je Plenkovićev bliski suradnik i jedan od glavnih PR savjetnika premijera, piše Dnevno.

Napad na njega, može se lako protumačiti i kao udar na samog Plenkovića. U novom broju, Srpske Novosti optužuju Roru za poticanje ratnih zločina, konkretno, huškanje na zvjerska premlaćivanja, mučenja, silovanja i ubojstva srpskih zarobljenika u Odžaku.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Rora se nakratko pojavio u ulozi glavnog urednika i reportera „Hrvatskog bojovnika“. U proljeće 1992, Rora je obavljao i dužnost glasnogovornika zapovjedništva Hrvatske vojske za informativno-psihološku djelatnost, operativne skupine za Sisak i Baniju.

Povodom zarobljavanja više stotina pripadnika srpske paravojske, Rora se pojavljuje u video-materijalu Hrvatske vojske, te u nekim kadrovima, postavlja pitanja zarobljenim srpskim vojnicima. Kasnije, za „Hrvatski bojovnik“ piše reportažu o svom iskustvu, koristeći se pritom, za današnje vrijeme, politički nekorektnim izrazima. Ipak, kada stvarima pridodamo širi kontekst, tada je jasno da Rora jezično i stilski, ne odskače previše od tadašnjeg stila pisanja.

U spomenutom tekstu iz 1992, Rora prepričava razgovor s jednim srpskim zarobljenikom i prenosi vlastite misli na papir, pa i osobni komentar „Jebem ti mater pokvarenu“. Zarobljenike naziva „četnicima, srpskim trogloditima, lojalnim Srbendama i cinkarskim prevrtljivcima. „

Kao vjerodostojnog svjedoka vremena, Novosti navode Vladu Dragojlovića, aktualnog predsjednika Udruženja ratnih zarobljenika i logoraša Modriče. Dragojlović tvrdi da se dobro sjeća posjeta delegacije iz Hrvatske, koji se dogodio 10.05.1992, kao i samog Andreja Rore.

Dragojlović nikada ranije nije čitao tekst Andreja Rore iz „Hrvatskog bojovnika“, ali zato su mu sada to omogućile Novosti. Nakon što je pročitao tekst, koji je, podsjetimo, pisan prije gotovo 27 godina, Dragojlović je za Novosti zaključio sljedeće:

Taj tekst sam po sebi potiče i odobrava sve ono što će se dogoditi u logoru. „  rekao je Dragojlović Novostima a onda nastavio o životinjskim uvjetima u spomenutom logoru.

Na 700 logoraša, bio je jedan WC. Potom su im počeli ostavljati kante s fekalijama u jedinoj prostoriji za boravak… Zbog premlaćivanja i mučenja logoraša, u odžačkoj osnovnoj školi, gdje je bio stacioniran logor, umrlo je četvero srpskih civila…“ tvrdi Dragojlović

Novosti u istom odlomku vade i citat iz spornog teksta Andreja Rore, pisanog 1992 za „Hrvatski bojovnik“.

Ozračje kužno, bez aeracije, mirisi fukare, nečisti i serbske zlosti.“

Spajajući 1992 i 2019, kako im odgovara, i potpuno van šireg konteksta, Novosti Andreja Roru, de facto optužuju za teške ratne zločine. Ne znamo što o svemu tome misli Andrej Plenković, jer nitko iz HDZ-a, nije htio odgovoriti na upite Srpskih Novosti. To je taj idiličan odnos HDZ-a i SDSS-a Milorada Pupovca. Jedni plaćaju, drugi postavljaju pitanja. Doduše, kad dobivaju toliki novac, odgovore valjda ni ne očekuju.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime