Hrvatska turistička zajednica predstavila je hrvatsku turističku ponudu na sajmu New York Travel Adventure Show, koji je 28. i 29. siječnja održan u New Yorku

Među predstavnicima Hrvatske našao se i rastrošni Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra koji poklanja novac građana za razne manifestacije bez da pita na što će ovac biti potrošen. Aludiramo pritom na Sunset Sports Media Festival kojeg je zajedno sa gradonačelnikom Brankom Dukićem sufinancirao sa gotovo 1,2 milijuna kuna bez da je imao troškovnik. Aludiramo i na neuspješne organizacije Adventa na Poluotoku u kojima su rashodi u odnosu na prihode deset puta veći. Aludiramo i na financiranje privatnih hotelskih grupacija, a o svemu navedenom ćemo u jednom od narednih nastavaka.

Kad već govorimo o putovanju Maria Paleke u New York, imamo obavezu napomenuti koliko su koštale avionske karte uzvanika koji su iz SAD-a doputovali u Zadar prošle godine kako bi pred nekoliko desetaka gostiju sudjelovali u propalom projektu Sunset Sports Media Festival. Julian Francis Edelman i Michael Assaf doputovali su u Zadar iz Los Angelesa i njihove karte u iznosu od 95.694,00 kn platila je Turistička zajednica grada Zadra! Samuel Alan Biggers doputovao je u Zadar iz New Yorka i njegova je avionska karta koštala 44.427,00 kn. Dakle, ovoj trojici za koje većina zadarske i hrvatske javnosti nikada nije čula, plaćeno je novcima građana Zadra putovanje na propali Sunset Sports Media Festival čak 140.121,00 kn! E sad, ne znamo koliko je koštao put Maria Paleke u New York, ali se nadamo da je putovao ekonomskom, a ne business klasom…

Što je uopće Mario Paleka radio u New Yorku i je li njegov odlazak u SAD bio neophodan? Naime, najbrojniji gosti u Zadru su Nijemci, a iza njih Slovenci, a na trećem mjestu Austrijanci. Slijede Poljaci, Česi, Talijani… Primjerice u predpandemijskoj rekordnoj 2019. godine u srpnju je Zadar posjetilo više od 1,5 milijuna Nijemaca koji u ukupnoj strukturi gostiju čine 18,4 %. U kolovozu ih je došlo 2,3 milijuna odnosno 18,85% od ukupnog broja gostiju iz čitavog Svijeta. te iste rekordne godine, u Zadar odnosno administrativno područje koje obuhvaća Grad Zadar, stiglo je u srpnju 373 tisuće Amerikanaca, a u kolovozu 467 tisuća Amerikanaca i u oba slučaja riječ je o manje od 2 posto svih gostiju koji su posjetili Zadar, ako govorimo o broju noćenja. Usporedbe radi, daleko više koristi imali smo od državljana susjedne nam BiH koji su u srpnju te rekordne godine ostvarili ukupno 2,71% noćenja, a u kolovozu 2,66%.

Slično je bilo i sa prošlom 2022.godinom. Nijemci su, naravno najbrojniji, slijede Slovenci itd. Državljani SAD su u srpnju 2022. godine ostvarili 1,7% ukupnih noćenja, a u kolovozu 1,38%, U isto vrijeme, državljani BiH ostvarili su u srpnju 2,49% noćenja, a u kolovozu 2,38%. Zanositi se idejama o Zadru kao destinaciji koja će privući Amerikance nije samo stvar krive procjene već i neznanja koje se uklapa u dobro poznatu rastrošnost Maria Peleke. Bilo bi daleko korisnije, a na koncu i jeftinije da je otišao u Sarajevo i tamo pokušao svojom stručnošću i znanjem koje je stekao na Kineziološkom fakultetu animirati što više državljana BiH da dođu u Hrvatsku. Sigurni smo da bi se Mario Paleka bolje sporazumio s domaćinima u Sarajevu nego s domaćinima u New Yorku. Nažalost, ne bliješti Sarajevo kao New York u kojem je Mario Paleka i prije boravio, naravno, na račun građana Zadra. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime