Svi oni koji žele izgubiti na kilaži pitaju se je li bolje raditi s utezima ili odrađivati duge aerobne treninge, kako bi uspješno oblikovali tijelo i riješili se masnih naslaga…

Višak kilograma problem je koji muči u regiji gotovo dvije trećine stanovništva, od kojih oni koji boluju od pretilosti ozbiljno ugrožavaju zdravlje svog kardiovaskularnog sustava, jer prijete im bolesti srca, kao i tegobe s probavom, mišićima, kostima i zglobovima.

Baš zbog toga važno je uspješno kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu, no to je lakše reći, nego pretvoriti u djelo. Jedno od glavnih pitanja koje si postavljaju oni koji su odlučili smršaviti svakako glasi: koji tip tjelovježbe će donijeti najbolje rezultate – trening snage ili kardio tjelovježba?

Naravno, postoje različiti putevi do ostvarivanja željenih rezultata i svatko treba pronaći onaj koji mu najbolje odgovara. No, jasne su prednosti aerobne tjelovježbe, kao i prednosti one s utezima, a kada se upoznate s tim detaljima lakše ćete donijeti odluku u kojem smjeru krenuti…

Kardio dobro troši kalorije

Kardio treninzi oni su koji dugo traju, a niskog su intenziteta i pritom se mnogo znojite. Da, radi se o fizičkim aktivnostima koje su svima dostupne, poput plivanja, bicikliranja, trčanja, brzog hodanja i planinarenja, a tu su i trampolini koje Fitnessshop nudi u svojoj online trgovini, kao vrlo zabavan način kako odraditi aerobnu tjelovježbu.

Uz kardio zaista je moguće potrošiti mnogo kalorija, ovisno o brzini kojom se krećete i dužini treninga. Može se raditi o tisućama sprženih kilokalorija, što puno znači dok pokušavate postići kalorijski deficit koji jamči gubitak masnih naslaga.

No, s druge strane uz kardio vaša mišićna masa sigurno neće rasti pa vaše mršavljenje neće pratiti pravilno oblikovanje tijela, što definitivno trebate uzeti u obzir…

Treninzi s utezima oblikuju tijelo

Kada je prisutan otpor, treninzi postaju žestoki i mišići rastu. Baš zbog toga svi oni koji žele imati snažno i lijepo oblikovano tijelo tijekom mršavljenja ubacuju u svoju tjednu rutinu i barem nekoliko treninga snage.

Pri treningu snage potrošnja kalorija je manja nekog prilikom mršavljenja, jer puno je više praznog hoda, a napor kraće traje. No, za zdravlje i rast energije bitna je i mišićna masa, kao i za pravilno oblikovanje figure, zbog čega ovaj tip treninga ne bi smjeli zanemariti ni oni koji su u fazi skidanja masnih naslaga.

Baš zato šipka za zgibove, kao jednostavan rekvizit kojeg možete ugraditi na vrata svoje sobe spada među pomagala koja rado kupuju oni koji pokušavaju smršaviti. Ne samo što ćete uz nju osnažiti leđa, već će vam najbolje pokazati napredak pri gubitku kila, po naporu koji će od vas tražiti ova izazovna vježba: https://www.fitnesshop.hr/trgovina/fitness/fitness-oprema/sipke-za-zgibove/.

Drugim riječima, bilo da koristite šipku za zgibove ili utege i bučice, za pravilno oblikovanje tijela i jačanje mišićne jezgre zaista je važno odrađivati treninge s otporom, što ne smijete zanemariti dok ste u fazi svoje fizičke transformacije…

Sve kreće od prehrane

Dakle, otkrili smo da kardio treninzi mogu biti itekako važni za postizanje kalorijskog deficita, jer pomažu vam potrošiti pregršt kalorija, dok ćete treninzima snage ojačati svoju muskulaturu i tako si dati priliku postići zdravu i lijepo oblikovanu figuru.

No, moramo naglasiti da je svaki trening uzaludan ako prije toga ne dovedete svoju prehranu u red. Naime, jedna čokolada od 100 grama sadrži u sebi oko 500 kilokalorija, što može u dva griza anulirati efekt jednog prilično žestokog treninga.

To je razlog zašto moramo pronaći kombinaciju zdravih, hranjivih i niskokaloričnih namirnica kao bazu za mršavljenje, prije nego uopće počnemo razmišljati o treningu koji će olakšati našu dijetu i ubrzati topljenje masnih naslaga.

Dakle, plan prehrane koji polazi od voća, povrća, žitarica, grahorica te biljnih ili životinjskih izvora proteina nužnost je da bi vaše mršavljenje završilo uspješno, a izbor tjelovježbe tek će odlučiti koliko će dijeta dugo trajati i na koji ćete način izgraditi svoju figuru tijekom cijelog procesa…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime