U Europskom parlamentu raspravljalo se o odnosima EU-a i zapadnog Balkana s obzirom na novi paket za proširenje koji je prošli tjedan predstavila Europska komisija

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak rekla je da paket šalje ohrabrujuću poruku državama zapadnog Balkana da i dalje ostaju prioritet Europske unije, ocijenivši najznačajnijim davanje uvjetnog statusa zemlje kandidatkinje Bosni i Hercegovini, čime se političke elite potiče na suradnju. Međutim, moraju se poduzeti i neophodni iskoraci  u smjeru ustavne reforme i izmjene Izbornog zakona.

„Važnost reformi iznova je potvrđena početkom listopada kada su Hrvati četvrti put preglasani u izboru za hrvatskog člana zajedničkog Predsjedništva. Krajnje je vrijeme da se okonča ova nepravedna praksa“, poručila je zastupnica Glavak.

Govoreći o Srbiji, naglasila je da srpske vlasti moraju prestati biti dvolične.

„Iako je Europska unija glavni politički i trgovinski partner Srbije s otvorenim pristupnim pregovorima, unatoč tome, Srbija odbija usklađivanje s vanjskopolitičkom i sigurnosnom politikom Europske unije. Posebno je problematičan izostanak po pitanju osude ruske agresije na Ukrajinu. Srbija treba odlučiti gdje je njezina budućnost i to treba učiniti bez odgode“, rekla je eurozastupnica Glavak, izrazivši duboku zabrinutost zbog slobode medija i vladavine prava koje su u Srbiji na niskim razinama.

Zastupnica Sunčana Glavak zaključno je istaknula da politički momentum postoji, a na državama je odgovornost da se dokažu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime