Svečano otvoreni radovi na izgradnji luksuznog hotela u Baškoj Vodi

0

Danas su svečano otvoreni radovi na izgradnji budućeg luksuznog hotela sa četiri zvjezdice u Baškoj Vodi

Pred brojnim uzvanicima i predstavnicima medija, investitor i vlasnik tvrtke Čaroija d.o.o., Kruno Žulj te voditelj PR službe Vedran Vidučić govorili su o samom projektu kao i o poteškoćama koje su pratile ishođenje pravomoćne građevinske dozvole posljednjih 15 godina.

– Nakon duge, iscrpljujuće pravne bitke sa općinom Baška Voda i načelnikom Joskom Roščićem, dobivena je građevinska dozvola, no radovi još ne mogu početi u punom zamahu kako je očekivano, rečeno je na današnjem svečanom otvaranju. Naime, Josko Roščić je kao načelnik dao nalog svojim podređenima da blokiraju protupožarni put koji je kao takav ucrtan u zemljišne knjige i u samu građevinsku dozvolu. Zaposlenici općine su na put postavili potpuno nezakonito željezne stupiće, rampe i lance kako bi se onemogućio eventualni prolaz građevinskoj mehanizaciji. Također je teren ispod puta nezakonito proglašen klizištem te su deseci radnika koji ovih dana kreću sa pripremnim zemljanim radovima prisiljeni svoj posao obavljati lopatama i kariolama umjesto bagerima i kamionima.

U međuvremenu je tvrtka Čarolija d.o.o. angažirala stručnjake Građevinskog fakulteta u Splitu koji su izašli na teren te izradili službeni elaborat o terenu ispod puta čime je nepobitno utvrđeno da klizišta kako ga opisuju u općini Baška Voda – nema! Ne samo to, stručnjaci Građevinskog fakulteta u Splitu su utvrdili da je jedina smetnja na tom putu trgovina i kafić koje je postavio načelnik Josko Roščič i da iste treba ukloniti kako bi se protupožarnim putem moglo slobodno prometovati.

– Načelnik Roščić govori o nekakvom putu sa sjeverne strane mog građevinskog zemljišta, no taj put ne postoji jer je riječ o privatnim parcelama, tako da ćemo se mi pravnim putem izboriti za prolaz preko službenog puta kojeg je Roščić proglasio klizištem, kazao je Kruno Žulj.
Zbog upornosti Joska Roščića da pošto poto spriječi početak izgradnje ovog hotela, gube svi. Na prvom mjestu gubi sama općina Baška Voda koja će obračunom komunalnog doprinosa na samu građevinu uprihoditi oko 7 milijuna kuna. Nadalje, zbog nezakonitih radnji, upitni su deseci novih radnih mjesta odnosno egzistencija za buduće zaposlenike luksuznog hotela kao i članova njihovih obitelji.

– Kruno Žulj je svojim dosadašnjim postupcima dokazao da je legalist, da poštuje hrvatske zakone i ne pada mu napamet da nakon 15 godina borbe za pravomoćnu građevinsku dozvolu na bilo koji način postupi u suprotnosti sa zakonom. Društvo Čarolija d.o.o. će iskoristiti sve pravne lijekove kako bi se izborili za svoja prava, rekao je Vedran Vidučić.

Ivan Žulj, sin investitora Kruna Žulja, položio je i kamen temeljac uz intoniranje hrvatske himne čime je sama svečanost otvaranja radova završena.

Zanimljivo, na sam događaj pozvani su Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, resorni ministru turizma, graditeljstva, gospodarstva, saborski zastupnici, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, predstavnici turističkih zajednica na Maraskom primorju, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban sa suradnicima itd. Osim Kolinde Grabar Kitarović koja je svoj nedolazak ispričala neodgodivim obavezama, nitko se od pozvanih nije pojavio.

– Zabrinjava da nikom od pozvanih nije stalo do projekta koji će podignuti kvalitetu turističke ponude  u Baškoj Vodi, a još više zabrinjava da je to možda zato što Baškom Vodom od 1993. vlada HDZ-ovac Josko Roščić i što u Saboru imamo zastupnicu iz Baške Vode Dragicu Vranješ (HDZ). Sve ukazuje na to da je Vladi, ministarstvima, zastupnicima, županijskim dužnosnicima važnije nezamjeranje vlastitoj stranci, HDZ-u nego stotine radnih mjesta kroz građevinsku operativu i buduće zaposlenike hotela, a da ne govorimo o 7 milijuna kuna komunalnog doprinosa, kazao je Vedran Vidučić, voditelj PR službe.

Sam hotel prostirat će se na više od 5.500 metara četvornih , imat će četiri etaže, isto toliko zvjezdica, stotinjak soba, vanjski i unutarnji bazen, SPA centar i sve ostale sadržaje primjerene takvom turističkom objektu.