Pokretanjem privatizacije “Jadroplova”, zadarska “Tankerska plovidba” očekivano je iskazala interes za kupnju splitskog brodara potvrđujući tako svoje prethodne javno objavljene namjere.

Još prije pet i pol mjeseci iz “Tankerske” su objasnili razloge zbog kojih kupnju “Jadroplova” smatraju dobrim poslovnim potezom, ali su istaknute i očekivane prednosti domaćeg brodara u odnosu na eventualne ponude stranih kompanija, o čemu bi država morala voditi računa.

Sinergija dviju snaga

– “Jadroplov” je kompanija slična nama i vjerujemo da bi postojala sinergija između naših snaga. Vrijedi pokušati! To je dobar put za zadržavanje hrvatskih pomoraca u “Jadroplovu”, zbog čega bi “Tankerska plovidba” u odnosu na strane kompanije trebala imati određenu prednost. Mi ukrcavamo hrvatsku posadu i nije nam intencija ukrcavati stranu, ni u kom slučaju. Strane su posade jeftinije, ali hrvatske su posade naš prioritet. Državi ne bi trebao biti nebitan broj zaposlenih hrvatskih pomoraca, jer radna snaga s Istoka nadire, a naš čovjek ne može živjeti s plaćama koje zarađuju ti ljudi – izjavio je tada direktor “Tankerske plovidbe” Mario Pavić u razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju”.

Izrađuje se model procjene

Pavić sada potvrđuje da je “Tankerska plovidba” među zainteresiranim tvrtkama koje “češljaju knjige” i analiziraju stanje “Jadroplova”, koji je država inače procijenila na 150 milijuna kuna. – Naša zainteresiranost za “Jadroplov” postoji, željeli bismo da kompanija ostane u Hrvatskoj i da hrvatski pomorci ostanu ploviti na “Jadroplovu”. Napravili smo analizu i trenutno izrađujemo model procjene, nakon čega ćemo vidjeti jesu li zadani uvjeti u okviru onoga što “Tankerska plovidba” želi i može. Potpisali smo izjavu o povjerljivosti, pa je sada zaista vrlo osjetljivo davati bilo kakve konkretnije komentare ili izlaziti u javnost s detaljima – kaže direktor “Tankerske plovidbe” Mario Pavić. Kako su mediji objavili neslužbenu informaciju da “Tankerska plovidba” svoju ponudu priprema u partnerstvu s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom “Brodosplita”, Pavić je ipak odlučio demantirati “kooperaciju s Debeljakom”. – Ne, to nije točno. Ako se tako odlučimo, “Tankerska plovidba” će u taj posao krenuti samostalno – kaže direktor zadarskog brodara. (Slobodna Dalmacija)