Vrtoglavi iznos u visini od 4,9 milijuna kuna morat će platiti zadarski poduzetnik Milan Baković (41), vlasnik Zara nekretnina, ukoliko bude želio odluku o predaji njemačkom pravosuđu čekati na slobodi

Odlučio je tako sudac istrage Županijskog suda u Zadru koji ga je saslušao, a ujedno mu je i odredio pritvor u trajanju do 30 dana zbog mogućnosti bijega.

Baković je, podsjetimo, prvi slučaj s kojim su se zadarska policija i pravosuđe susreli nakon što je Hrvatska postala službeno članica EU pa je samim time zaživio Zakon o suradnji sa zemljama članicama.

Već 1. srpnja na adresu Županijskog državnog odvjetništva stigao je europski uhidbeni nalog kojim jedan Općinski sud u njemačkoj traži predaju hrvatskog državljanina Milana Bakovića zbog pljačke i oružane pljačke. U nalogu je, kako doznajemo, navedeno kako je riječ o više kaznenih djela, čak 29, na području nekoliko gradova u Njemačkoj počinjenih u vremenu od 3. rujna 2001. godine pa do 27. prosinca 2002. godine. Navodno je riječ o oružanim prepadima, krađama i raznim drugim imovinskim deliktima među kojima je i pljačka draguljarnice iz koje je odnio vrijedan nakit.

Neslužbeno doznajemo da je od njemačkog suda zatraženo pojašnjenje za navode u uhidbenom nalogu jer su, ipak hrvatski i njemački zakon u nekim dijelovima različiti.