Poslovni partner prijavio je Mirka Mrakužića, direktora dm-drogerie markt d.o.o. austrijskoj centrali ovog trgovačkog diva kako je isti prikriveni vlasnik ili suvlasnik pet tvrtki koje tom istom dm-iznajmljuju poslovne prostore što smatra neetičnim poslovanjem

U opširnoj prijavi “podebljanoj” brojnim pisanim materijalima kao i prepiskom nekoliko tisuća poruka preko Whatsapp-a i elektronske pošte između Mirka Mrakužića i nekoliko poslovnih partnera nastalih u razdoblju od 2017. do 2021., stoji kako je “Mrakužić tajni vlasnik ili suvlasnik niza tvrtki koje u svom vlasništvu imaju dm-ove poslovne prostore, a preko njih je i tajni partner u izgradnji Z-centra u Zagrebu.”. Riječ je, doznajemo, o Whatsapp grupi “Partneri” u kojoj su, osim Mirka Mrakužića bili još i Matija Vrbanek, Blaž Pavičić, a kasnije je pridružena još jedna osoba. Svi oni su povezani preko tvrtke Sensa nekretnine u kojoj su osnivači Oliva Vrbanek, supruga Matije Vrbaneka, Mirko Pavičić, otac Blaža Pavičića i Branimir Vuletić koji zapravo služi kao paravan za poslove Mirka Mrakužića.

Primjera radi, prostor dm-a na zadarskoj Kalelargi kao i nekoliko stanova u istoj zgradi vode se upravo na Branimira Vuletića, a naši izvori uvjeravaju da Zadar nije jedini te da je stvarni vlasnik ili suvlasnik brojnih poslovnih prostora kojima dm plaća najam, upravo Mirko Mrakužić.

Prostor dm-a na zadarskoj Kalelargi

Pokrenuta interna istraga

O suspektnim rabotama Mirka Mrakužića pisao je nedavno i tjednik Nacional te tvrde kako je prije nešto više od dva mjeseca pokrenuta interna istraga unutar dm-a na temelju spomenute prijave.

„Da li je ugovor do kraja usklađen?“ upitao je Mrakužić svoje partnere u jednom trenutku, a da se doista radi o njemu, jasno je po telefonskom broju koji je za potrebe dokazivanja tih tvrdnji izbrisan iz imenika. „Branimir vam je na raspolaganju“, obavještava svoje partnere nešto kasnije, u ključnoj fazi izgradnje Z-centra, evidentno misleći na samo formalnog suvlasnika Branimira Vuletića. „Postali smo majke“, koji dan kasnije zadovoljno piše direktor dm-a nakon što je obavljena transakcija u kojoj je troje partnera uplatilo 65 milijuna kuna – svaki od njih evidentno po otprilike tri milijuna eura – nekretninskoj tvrtki Heta Asset Resolution te su tako postali vlasnici zemljišta i tada nedovršenog objekta koji se tamo nalazio. U nizu idućih poruka on sudjeluje u dogovorima oko izbora i plaćanja odvjetnika, ugovara susrete, pregovara oko načina plaćanja kada u projekt ulazi tvrtka Kamgrad kao četvrti partner i slično. Formalne poslove vodio je, očito u njegovo ime, spomenuti Branimir Vuletić, a u ovom slučaju obavljani su tako što je tvrtka Perini d.o.o. – kojoj je Vuletić upisan kao vlasnik – davala pozajmice tvrtki Sensa nekretnine. Posebno intrigantan je dio poruka koji je nastao u trenucima kada u suvlasništvo ulazi Kamgrad: tada je sastavljena promemorija o sastanku u toj tvrtki i ime direktora dm-a Mrakužića, očito pukom neopreznošću, navedeno je na mjestu gdje su popisani sudionici. „Na promemoriji sastanka od 15. 04. napisati da je bio Branimir Vuletić ili njegov opunomoćenik, bez imena koje je sada u promemoriji“, jedna je od Mrakužićevih poruka. „Stavila je tebe, sad ću je zvati da to makne“, odgovara jedan od partnera Matija Vrbanek, piše tjednik Nacional.

Tko je Branimir Vuletić?

Poslovni partner Mirka Mrakužića, Branimir Vuletić kojeg Nacional naziva i Mrakužićevim paravanom, bio je ili jest vlasnik ili direktor u još 14 različitih tvrtki od kojih su neke u međuvremenu brisane. Upravo je Vuletić s lokalnim investitorima gradio trgovački centar u Srebrenom kod Dubrovnika kao i shoping centar Downtown u Gružu. Branimir Vuletić je aktivno komunicirao sa šefom hrvatskog dm-a, Mirkom Mrakužićem o atraktivnom zemljištu u Dubrovniku na kojem je planirana gradnja najmanje deset luksuznih vila. Fotografije tog zemljišta, vidi se iz prepiske Whatsapp grupe “Partneri”, Vuletiću je slao baš Mirko Mrakužić, nakon čega je dogovoren sastanak na temu investicije u vile. Branimir Vuletić je zajedno sa Blažom Pavičiće, suvlasnik tvrtke Projekt Dubrovnik u čijem vlasništvu je, pakl zemljište na kojem bi trebale niknuti luksuzne vile.

Na jahti Pavičićevih boravio bivši ministar financija Marić

Mirko i Blaž Pavičić svojedobno su na svojoj luksuznoj jahti ugostili nekadašnjeg ministra financija Zdravka Marića što je poprilično negativno odjeknulo u javnosti. Zdravko Marić posipao se pepelom, a otac i sin Pavičić nastavili su poslovno napredovati unatoč navodnoj istrazi USKOK-a o njihovim poslovima. Blaža Pavičića tjednik Nacional vidi kao trajnog i dugogodišnjeg poslovnog partnera Mirka Mrakužića. – Obitelj Pavičić u vlasništvu je tvrtke AMEC Rijekatekstil, a s dm-om, po svemu sudeći, imaju još jednu zanimljivu dvojbenu epizodu. Kada je prije tri godine Zagrebačka banka objavila natječaj za otkup svojih potraživanja prema tvrtki Ciglana nekretnine, tvrtka Pavičića namjeravala se prijaviti, no čini se da nije zadovoljavala formalne uvjete. Potom su priložili izvod s računa dm-drogerie markta i naveli da se radi o njihovim partnerima u tom poslu, a u samom dm-u na tu su temu, kao i sve ostale navode iz prijave koju su zaprimili protiv svog direktora, piše tjednik Nacional.

Unatoč vrlo ozbiljnim optužbama na račun Mirka Mrakužića kao i navodnoj internoj istrazi od strane austrijske centrale, hrvatski dm demantira sve navode. Kažu kako je sve izrečeno u prijavi provjereno neistina.

4 KOMENTARI

  1. I sto je tu novo? Pa to svi uposlenici znaju i cute, jer vjerojatno su zadovoljni s time sto dobiju u dm-u.
    Javna je tajna da postoje veliki “deal-ovi” kako u Hrvatskoj, tako cak i u Bosni.
    Od firme Dinela (HR), TGM (BiH), da ne pominjemo marketing, firme koge grade poslovnice dm-a.
    Od svega jedan dobar procenat ize g. Mrakuzicu.
    O vlasnistvu poslovnih prostora bi se moglo mnogo pisati, buduci da u vecini slucajeva postoji neka “kombinacija”. 🙂

  2. …i to nije sve,dugogodišnja managerica (13 godina) bez mrlje u radu,izvanredni otkaz, jer je pitala MM,zašto njegova tazbina mora raditi u filijalama, iako ima stručnih i obučenih koji rade na određeno i dokazali su se u poslu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime