Za Edvardom Brozom (70), unukom Josipa Broza Tita, uskoro bi trebala biti raspisana Interpolova tjeralica zbog neodazivanja na izdržavanje osmomjesečne kazne koja mu je izrečena zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je 1992. poginuo Gojko Popović.

Prema saznanjima, Ministarstvo pravde zatražilo je od Drugog osnovnog suda u Beogradu, nadležnog za izvršenje kazne, suglasnost za raspisivanje tjeralice.

“Presuda Višeg suda u Beogradu donijeta protiv Edvarda Broza postala je pravosnažna 15. travnja ove godine, a izvršna 4. lipnja. Po stjecanju zakonskih uvjeta, presuda je dostavljena Drugom osnovnom sudu na izvršenje. O ovome je obaviješten Sektor za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde”, rečeno je na Višem sudu u Beogradu, piše Mondo.

Drugi osnovni sud, koji je u konkretnom slučaju nadležan za izvršenje kazne, odmah po prijemu pravosnažne presude protiv Broza (22. srpnja) raspisao je tjeralicu za Brozom na teritoriju Srbije.

POKAJAO SE PA POBJEGAO

“Ministarstvo pravde zatražilo je prije dva dana suglasnost Drugog osnovnog suda da se za Brozom raspiše međunarodna tjeralica. Odluka se može ubrzo očekivati”, rečeno je na Drugom osnovnom sudu.

Prema neslužbenim informacijama, Broz se nalazi u Hrvatskoj, čiji je državljanin. Postavlja se pitanje može li on biti izručen Srbiji s obzirom na to da Ugovor o izručenju između Hrvatske i Srbije podrazumijeva ekstradiciju samo za djela iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije.

Edvard Broz je osuđen na osam mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim da je 20. kolovoza 1992. godine u Zemunu izazvao prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Gojko Popović. Prema navodima optužnice, on je automobilom kojim je upravljao pretjecao jugo i autobus koji je prometovao gradskom linijom i sudario se s drugim vozilom. Popović, koji je bio sa Brozom u vozilu, poginuo je na licu mjesta.

Tijekom sudskog postupka, koji je vođen u Brozovoj odsutnosti, utvrđeno je da je on u trenutku nesrećeimao 2,05 promila alkohola u krvi. Odmah poslije nesreće u Zemunu, Broz je, prema neslužbenim informacijama, pobjegao u Hrvatsku, ali je uhićen 21. siječnja 2008. na graničnom prijelazu Batrovci, kada je pokušao ući u Srbiju. Tri dana poslije pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzeta putovnica i naloženo mu je da se svakih 15 dana javlja policiji.

Krajem ožujka 2008. godine, Broz se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu, iznio odbranu i pokajao se za smrt prijatelja, ali je ponovo pobjegao. Točnije, nije se pojavio na ročištima u svibnju, lipnju i rujnu 2008. Predmet je bio u prekidu na Višem sudu u Beogradu, ali je početkom 2020. godine počelo suđenje u njegovoj odsutnosti, piše Mondo. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime