Index je 8. lipnja 2021. godine Državnom inspektoratu poslao upit o nepravilnostima za koje smo prije toga utvrdili da postoje oko gradnje kružnog toka na ulazu u općinu Baška Voda

Dva i pol mjeseca kasnije, taman u vrijeme kad je završena gradnja rotora, stigao nam je odgovor Državnog inspektorata koji kaže kako su i oni utvrdili propuste.

“U postupku inspekcijskog nadzora se utvrdilo da je odstupljeno od propisanih odredbi navedenog Pravilnika, kao i Zakona o gradnji”, odgovorili su nam kratko 26. kolovoza. 

Na gradilištu nije bilo table, dozvola nije bilo na webu Županije, a radovi su se obavljali izvan zakonskog roka

Imali smo razloga vjerovati da objekt nema dozvole potrebne za gradnju, o čemu smo iscrpnije pisali u članku “Za rotor širok 7 metara dva su HDZ-ovca majci trećeg dala 1.7 milijuna naših kuna”.

Tamo smo spomenuli i kako na gradilištu nismo uspjeli pronaći tablu s nazivom izvođača i brojem građevinske dozvole, a dokumente potrebne za gradnju nismo vidjeli ni na stranicama Županije splitsko-dalmatinske gdje se inače dozvole objavljuju.

Općina koja je naručila radove, obavljala ih je u vrijeme kad nije smjela – prekršili su vlastitu odluku koja zabranjuje gradnju od 1. lipnja. Uz to, neslužbeno smo saznali da je Općina par mjeseci prije početka gradnje išla u kupnju parcela uz rotor i njihovo izvlaštenje, što znači da, uz najbolju volju, nisu mogli dobiti dozvole do dana kad su radovi počeli. 

HDZ-ovci platili radove iz proračuna, HDZ-ovci izgradili

Sve to nije bilo dovoljno Državnom inspektoratu da odmah posumnja na nepravilnosti.

Tražili smo da nam kažu ima li investitor dozvole, a to se vrlo lako da provjeriti u nadležnom uredu koji dozvole izdaje, u ovom slučaju, onom Županije splitsko-dalmatinske, kojom upravlja HDZ-ov župan Blaženko Boban. 

Podsjetimo da rotor financiraju Općina Baška Voda kojoj je na čelu HDZ-ov Joško Roščić i Županijska uprava za ceste kojoj je na čelu donedavni predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, a izvođač je tvrtka majke HDZ-ovog općinskog vijećnika iz okolice Sinja, kojoj su platili 1.7 milijuna kuna za izgradnju rotora širokog par metara. 

Iz Inspektorata kojem je na čelu HDZ-ov Andrija Mikulić, najprije su nam telefonski kazali kako vjeruju da je tu sve u redu i da investitor ima dozvole.

Prvo su rekli da je sve u redu pa da pokreću izvide, a sad su utvrdili nepravilnosti

Tražili smo da nam to dostave napismeno. I tad, 11. lipnja, tri dana nakon upita, dobili smo ovaj odgovor:

“Građevinska inspekcija Državnog inspektorata provodi ispitni postupak nad izvođenjem građevinskih radova na lokaciji iz Vašeg upita te ćemo Vas o utvrđenom obavijestiti po okončanju istog.”

Deset dana kasnije, pitali smo ih: “Je li građevinska inspekcija provela postupak i što je zaključila?”

Onda smo, mjesec dana nakon prvog upita, napisali: “Ovim putem vas molim da dostavite odgovor na upit od prije mjesec dana.”

Zatim smo im opet pisali 26. srpnja: “Poštovani, 8. lipnja smo poslali upit ‘Je li točno da rotor koji se trenutno gradi na ulazu u Bašku Vodu nema građevinsku dozvolu?’ i još mi niste odgovorili.

Tad je konačno, isti dan, stigao odgovor: “Zahvaljujemo na upitu, no dok se potpuno ne utvrde okolnosti u predmetnom slučaju, ne možemo odgovoriti na Vaš upit.”

Nakon nagovaranja Inspektorata da odgovori na upit, konačno smo dobili par rečenica

Dvadeset i četiri dana kasnije, 18. kolovoza, kad smo vidjeli da ne stiže ništa, Državni inspektorat smo pitali: “Poštovani, kad bismo mogli očekivati odgovor na ovaj upit?”

Osam dana kasnije, 26. kolovoza, konačno su odgovorili. Napisali su:

“Ovim putem Vas informiramo kako je građevinska inspekcija Državnog inspektorata u nadzoru građenja utvrdila povrede propisa o gradnji. Zbog navedenog pokrenut je upravni inspekcijski postupak te će se poduzeti sve zakonom propisane mjere.”

Državni inspektorat još nije precizirao o kakvim se povredama zakona o gradnji radi 

Na to smo mi odmah uzvratili pitanjem: “Poštovani, o kakvim se povredama radi”, pa su oni odgovorili:

“Zahvaljujemo na dodatnom upitu te Vas informiramo kako su građevinski radovi izvođeni prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, a u postupku inspekcijskog nadzora se utvrdilo da je odstupljeno od propisanih odredbi navedenog Pravilnika kao i Zakona o gradnji. Zbog navedenog pokrenut je upravni inspekcijski postupak te će se poduzeti sve zakonom propisane mjere. Inspekcijski postupak je u tijeku.”

Naravno, u ova skoro mjeseca rotor je završen, u potpunosti ilegalno izgrađen.

5 KOMENTARI

  1. Boze moj imali ista legalno uBaskoj Vodi ma kako sam zaboravijo ima kuca Ede Divica oni sve rade po Zakonu sin je vjecniktu se postuje zakon .Hvala urbanizmu.

  2. Dragi Roscicu ti kradeš ali i nama dades a ovi drugi bi svi krali a nama ništa ne dali. Od Baške Vode si napravio metropolu! Živio

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime