Kao Feniks HDZ se digao iz pepela. Pet uzastopnih pobjeda na čelu s Tomislavom Karamarkom HDZ je dobio lidera, vođu i izbore. Razumjevanje svekolike hrvatske povijesti i hrvatske državotvorne ideje u djelu dr. Franje Tuđmana, Tomislav Karamarko djelom je ispoštovao, dijelom korigirao u odnosu na svoje predhodnike, Ivu Sanadera i Jadranku Kosor.

Kao profesor povijesti Karamarko se okružio suradnicima koji su davali rezultata, svi na svojim poljima. Strateški, Karamarko je u svojim nastupima iskazivao jasnoću i promišljenost u obilježjima i argumentaciji koju je koristio u dokazivanju svojih postavki. Svoju političku konstrukciju gradio je godinama sa suradnicima u koje je vjerovao. Ispostavilo se u prvoj fazi da je nepogriješiv, dobio je pet uzastopnih pobjeda. Porazio je SDP do koljena. Ivo Josipović kao lider, predsjednik Republike Hrvatske gubi izbore. Zoran Milanović gubi izbore. Karamarkova vladavina na čelu HDZ-a od 2012. do 2016. godine bila je bez greške. Prvu grešku koju je Karamarko napravio bila je njegova izjava da prilikom sastavljanja Vlade , nitko iz “Tornja” neće ući u vladu!
Kao ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske 2008.-2011. godine Karamarko je znao sve o Agrokoru, prezaduženosti, paralalnom financiranju, solventnosti i likvidnosti…Od Mosta prisiljen je na podnošenje ostavke uz tezu sukoba interesa u pogledu arbitražnog postupka Hrvatske protiv naftne kompanije MOL, medijski linč na njega i njegovu obitelj, polučila je neopozivom ostavkom na mjesto potpredsjednka Vlade, a potom i na mjesto predsjednika HDZ-a.
Nakon vrlo kratkog vremena, nakon ostavke Tomislava Karamarka ispostavilo se da je u oba slučaja bio u pravu. Republika Hrvatska izgubila je milijarde u arbitražnom ostupku protiv MOL-a, kao i što gubi milijarde u predmetu Agrokor. Njegovi suradnici, koje je on suspendirao iz tima, zbog neznanja osnova ekonomije u Munchenskom info institute (Martina Dalić i dr.), postaju prvi suradnici novog premijera Plenkovića, koji je zahvaljujući starim strukturama (suradnicima bivših tajnih službi) postaje predsjednik HDZ-a. Tomislav Karamarko kao čovjek vizije, znanja, iskustva, koji je sa suradnicima znanstveno raščlanio bitne sastavnice koje utječu na uspostavu nove, moderne Hrvatske u suradnji s Njemačkim Info Institutom, koja rješava pitanja poboljšanja socijalnih prava, nezaposlenosti, pitanje poboljšanja demografije Hrvata, branitelja itd. Prvi put nakon samostalnosti Hvatske izrađen je Program, Plan, sveukupnog gospodarskog razvoja, koji je praktičan i provediv. Za Tomislava Karamarka neprihvatljivo je bilo političko i svako drugo delegitimiranje iseljene Hrvatske, što je bio trend u politici Milanovića, Josipovića i Pusićke. Potreba za oblikovanjem novih vidova suradnje s iseljenom Hrvatskom, zasnovanom na uzajamnoj solidarnosti i poticajima za povratak onih koji to žele, za Karamarka je bio prioritet. Borba protiv korupcije, sive ekonomije, uvozničkog lobija u Hrvatskoj, uz međunarodnju suradnju koja je oblikovana antikorupcijskim programom uz institucionalni autoritet, za Karamarkov tim nije bila nepoznanica. Povukao se pod pritiskom medija, koji su zastupali intersese uvozničkog lobija. Tomislav Karamarko predvidio je postupak arbitraže s Mol-om, predvidio je ukazivao i znao za sudbinu Agrokora. To je jedan od razloga zašto je Karamarko na sastanku predsjedništva HDZ-a istaknuo da nitko iz Tornja neće u Vladu! Nije predvidio da će prvi njegovi suradnici koji su do jučer podržavali njega i  Program Munchenskog info Instituta, Njemačke države, otakazati poslušnost, inicirati njegovu ostavku uz medijsku represiju. Božo Petrov, čovjek koji je surađivao s Tomislavom Karamarkom, prvi je inicirao, uvjetovao ostavku zbog ne/utvrđenog skoba interesa u pogledu arbitražnog postupka Hrvatske protiv naftne kompanije MOL. Ispostavilo se da je Karamarko bio u pravu. Danas Božo Petrov na naslovnicama nacionalnog medija tvrdi: ”Todoriću sam rekao: Ne dam ti državnih 1,5 milijardi kuna”. Borislav Vujčić kao guverner tvrdi: “Slučaj Agrokor neće utjecati na kreditni rejting Hrvatske”. Martina Dalić, kao potpredsjednica Vlade tvrdi: “Sada nam može pomoći samo sv. Ante”.
Zakon Lex Agrokor provode đaci Borislava Škegre. Naslovnice medija pune  Plenković, Marić, Dalić, Vujčić i Petrov tvrdeći uglas kako je sve pod kontrolom. Počiva li hrvatsko gospodarstvo na lažnim knjigama, mjenicama bez pokrića, licemjernim političarima, tornju kojim upravljaju djeca korumpiranih dužnosnika, vrijeme će vrlo brzo pokazati…Tomislav Karamarko imao je viziju, znao je reći kako u Vladu neće nitko iz Tornja, znao se povući i vratiti više puta. Andrej Plenković, Ivica Todorić, Božo Petov imaju viziju i misiju kao što je imao Konzum: Pružiti svakom kupcu najbolju vrijednost za novac kroz vrhunsku uslugu i zadovoljstvo kupnje te pomno izabran asortiman hrvatskih poduzeća. Da li je sve pod kontrolom, kako tvrde lideri Mosta i HDZ-a, ostaje da vidimo?! Zdravstvo, školstvo, javni dug ,blokirani, nezaposleni, demografija, umirovljeici, branitelji, su izazovi s kojim se političari nikada nisu sretali, nemaju ni plan, ni viziju, očito nedostaje im lider kao što je bio Tomislav Karamarko.(FOTO:hdzusa.com)

1 KOMENTAR

  1. Pop Petrov i njegov monsinjor Marin ce rjesiti problem Arbitraze i Agrokora. Da samo znaju kako ce oni ostavke podnositi,al bez povratka.Karamarko je za njih institucija.

  2. Trebalo je slušati Karamarka. U svemu. Nebi dopustio ova poniženja i uništenje turističke sezone na granici, nebi dozvolio,da gubimo arbitražu. Vjeruje i voli Hrvatsku te radi za njeno dobro. Od Plenkija to ne možemo očekivati. Karamarko se treba čim prije vratiti.

  3. Moralno bi bilo da sada Božo Petrov podnese neopozivu ostavku.Trebao bi se baviti svojom strukom.Potez kojo je napravio d Agrokorom imati ce puno vece negativne pisljedice nego sto psihijatar moze pojmiti.Steta sto s Milanovicem i Prgometom nije rjesio koaliciju.

  4. Tomislav se mora vratiti tamo gdje je i započeo a ovi slijepci neka idu odakle su i došli .
    Hrvatska treba vizionara i domoljuba kao sto je Karamarko.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime