Svjetsko rukometno prvenstvo prošle godine u Egiptu obilježilo je 27. izdanje ovog prestižnog natjecanja pod „ravnanjem“ IHF-a. 32 reprezentacije podijeljene u osam skupina sudjelovale su u prvoj fazi, pri čemu su tri najbolja tima iz svake skupine napredovala u drugi krug. Osam najboljih momčadi iz toga drugoga kola plasiralo se u nokaut-fazu

Danska je u četvrtfinalu ostvarila tešku pobjedu nad domaćinom Egiptom nakon raspucavanja sedmeraca, a takvu muku nisu očekivale kladionice, kao što je FavBet. Tako su iskoristili zamah prema drugoj uzastopnoj tituli na SP-u pobjedom nad Švedskom 26:24 u finalu.

Turnir je trajao od 13. do 31. siječnja i nije bilo većih incidenata koje su ostavile mrlju na ovo natjecanje. Iako, podijelilo se dosta crvenih kartona, najviše u skupini F u kojoj su igrali Portugal, Island i Alžir. U šest utakmica te grupe viđeno je čak devet crvenih kartona, no nije bilo plavih kao što je to bio slučaj na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, u susretu Hrvatske i Francuske kada je „poplavio“ David Mandić. Plavi karton u rukometu uistinu je rijetkost, a prvi je put predstavljen na Svjetskom prvenstvu U-21 2015. godine u Brazilu.

Bilo je to treće IHF Svjetsko prvenstvo održano u Africi, budući da je većina turnira održana u Europi. S osvojenom zlatnom medaljom, Danska je sada jedna od sedam reprezentacija koje su osvojile barem dva zlatna odličja na svjetskim prvenstvima. Međutim, gledano s povijesnog aspekta, Dance ne možemo smatrati rukometnom nacijom koja ima bogatu povijest. Prije 2007. godine, samo su jednom osvojili medalju na SP-u, broncu 40 godina ranije u Švedskoj. Te 2007. godine krenuo je njihov lijep niz od dva zlata, dva srebra i jedne bronce.

Odlučili smo istražiti koje su najuspješnije reprezentacije u povijesti svjetskih prvenstava na način da smo svim osvajačima zlata dodijelili po pet bodova za osvojeno prvo mjesto, onima koji su osvojili srebro po tri boda, a osvajačima bronce po jedan bod. Primjerice, reprezentacija Jugoslavije je za vrijeme svog postojanja jednom bila svjetski prvak (1986.), jednom svjetski viceprvak (1982.) i dvaput brončana na SP-ima (1970. i 1974.) te je, stoga, dobila deset bodova (1 x 5, 1 x 3, 2 x 1). U nastavku donosimo koje su tri najuspješnije reprezentacije ikada prema našoj matematici…

3. Rumunjska

Rumunjska nije osvojila medalju niti čak sudjelovala u utakmici za treće mjesto otkako je osvojila broncu pobjedom nad Jugoslavijom 27:21 prije 32 godine, ali je još uvijek među najuspješnijim rukometnim nacijama svijeta, barem iz povijesne perspektive. Rumunjska je bila moćna sila tijekom 1960-ih i 1970-ih. Tada je osvojila četiri od pet svjetskih rukometnih prvenstava, i to od 1961. do 1974. godine. Također, osvojila je broncu 1967. pobjedom nad Sovjetskim Savezom 21:19.

Ova istočnoeuropska nacija ne ulaže toliko u sport posljednjih desetljeća, što se smatra ključnim čimbenikom u njezinoj propasti kao dominantne rukometne nacije. Prije dvije godine istaknute rumunjske sportašice Simona Halep, Nadia Comaneci i Alina Dumitru govorile su pred rumunjskim Senatom pozivajući vladu da izdvoji najmanje jedan posto BDP-a za sport.

2. Švedska

Iako je Švedska osvojila rekordnu 12. medalju na posljednjem Svjetskom rukometnom prvenstvu, ima samo četiri zlatne medalje u usporedbi sa šest francuskih. Ova skandinavska država osvojila je svoje prvo zlato kao domaćin natjecanja još 1954. i ponovno četiri godine kasnije nakon finalne pobjede nad Čehoslovačkom rezultatom 22:12. Osvojila je svoju treću zlatnu medalju pobjedom 27:23 u finalu nad Sovjetskim Savezom 1990., a svoju posljednju zlatnu medalju osvojila je na turniru 1999. godine. Švedska također ima četiri srebrna i četiri brončana odličja.

Unatoč rukometnim postignućima, Švedska nije osvojila nijednu medalju na natjecanjima od 2003. do 2019. godine. Za to vrijeme ova zemlja nije stigla do finala ni na jednom od devet turnira, a samo je jednom izborila utakmicu za broncu (2011.), ali je doživjela poraz od Španjolske rezultatom 23:24 pred svojim navijačima. Međutim, prije 2003. godine Švedska je stigla do borbe za medalju na sedam uzastopnih turnira. Ovo je rekord svjetskih prvenstava koji još uvijek vrijedi.

1. Francuska

Francuska nije osvojila niti jednu medalju na SP-ima sve do 1993. godine kada je završila kao drugoplasirana u Rusiji, ali je sada najuspješnija nacija sa šest zlatnih, jednom srebrnom i četiri brončane medalje. Francuska je svoju prvu zlatnu medalju osvojila 1995. godine nakon pobjede od četiri gola razlike nad Hrvatskom u finalu. Ponovno su Francuzi slavili 2001., 2009., 2011., 2015. i 2017. godine. Prije turnira u Egiptu 2021., Francuska je osvojila medalju na 11 od posljednjih 14 svjetskih prvenstava.

Predvođena izbornikom Danielom Costantinijem, Francuska je pobijedila Španjolsku, Švicarsku i Njemačku u rundi doigravanja 1995. na putu do utakmice za zlatnu medalju s Hrvatskom. Stephane Stoecklin zabio je 48 golova na tom turniru, uključujući sedam u finalu i predvodio je momčad u broju pogodaka. Francuska je svoju drugu zlatnu medalju osvojila 2001. godine kada je kao zemlja-domaćin u finalu pobijedila Švedsku rezultatom 28:25. To je bilo prvi put da je domaćin osvojio turnir, još nakon Švedske 1954. godine. Francuska nije uspjela držati korak sa Šveđanima koji imaju 12 medalja. Na posljednjem SP-u izgubila je od Španjolske rezultatom 29:35 u utakmici za broncu, a Švedska je osvojila srebrnu medalju.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu doživjeli smo i proširivanje formata na 32 reprezentacije. Jasno, takav format, kao i svaki drugi, ima svoje prednosti i nedostatke, no u akciji smo vidjeli i neke momčadi koje nikada ne bismo, poput Zelenortske Republike (Cape Verde) i Konga. Idući Mundijal održat će se od 11. do 29. siječnja sljedeće godine u Poljskoj i Švedskoj te se nadamo da ćemo ondje gledati konkurentniju Hrvatsku nego što je bila u Egiptu. Nadamo se onakvim „Kaubojima“ kakvi su bili na Euru prije dvije godine kada su posljednji put igrali finale europskog prvenstva.

Svi osvajači medalja na svjetskim prvenstvima

1. Francuska 37 bodova

2. Švedska 36

3. Rumunjska 22

4. Danska 20

5. Njemačka 17

6. HRVATSKA 15

7. Rusija 13 (2 zlata)

8. Čehoslovačka 13 (1 zlato)

9. Španjolska 12

10. SSSR 11

11. Jugoslavija 10

12. Istočna Njemačka 8

13. Norveška 6

13. Poljska 6

15. Zapadna Njemačka 5

16. Austrija 3

16. Katar 3

16. Mađarska 3

19. SR Jugoslavija 2

20. Slovenija 1

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime