Milijan Brkić našao je posao u tvrtki sina bivšeg suca Ustavnog suda Vice Vukojevića i nije odlučio iskoristiti povlasticu ‘6 plus 6’ po kojoj je nakon odlaska s mjesta dužnosnika imao pravo primati punu plaću idućih šest mjeseci te pola plaće još šest mjeseci

Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, pronašao je novi angažman: kako je Nacional doznao, zaposlio se u tvrtki Powerplay Advisory d.o.o. u vlasništvu Višeslava Vukojevića, sina nekadašnjeg ustavnog suca Vice Vukojevića i poslovnog partnera Zorana Gopca, koji je s Brkićem također u prijateljskim odnosima. Ova tvrtka osnovana je 2018. godine i registrirana je za savjetničke i konzultantske usluge, a dosad je imala samo jednog zaposlenika. U prošloj godini ostvarila je prihod od 1,32 milijuna kuna i bruto dobit od čak 1,07 milijuna kuna.

„Napokon imate jednu točnu informaciju“, ironično je izjavio Brkić Nacionalovu novinaru i potvrdio vijest o svom novom angažmanu, no nije želio otkrivati detalje. „Nema potrebe, radi se o stvarima potpuno poslovne naravi“, kazao je. S obzirom na dosadašnje djelovanje ove tvrtke, može se pretpostaviti da će se on baviti savjetničkim i konzultantskim poslovima u najširem smislu. Nacionalu je također potvrđeno da Brkić nije odlučio iskoristiti povlasticu „6 plus 6“, po kojoj je nakon odlaska s mjesta dužnosnika imao pravo primati punu plaću idućih šest mjeseci te pola plaće još šest mjeseci nakon toga.

Njegov novi formalni poslodavac Višeslav Vukojević u javnosti je bio poznat kao suvlasnik tvrtke Drava International iz Osijeka, sa Zoranom Gopcem i Zoranom Bedeom, te po činjenici da su jedno vrijeme imali potpuno monopolistički položaj u biznisu otkupa PET ambalaže – kako u doba kada je HDZ bio na vlasti prije deset godina, tako i u počecima Milanovićeve vlade nakon toga. Jedina konkurencija Dravi International bila je BBS d.o.o. tvornica za preradu PET otpada i izradu ambalaže iz Novog Marofa, no ona je propala nakon otvaranja istrage protiv predsjednice uprave Barbare Bešenić, koju je DORH 2011. optužio za krijumčarenje otpada, dok je glavni svjedok bio Zvonko Bede, predsjednik Uprave konkurentske Drave International. Milanovićeva vlada tada je odbila zahtjeve vjerovnika da se nastavi proizvodnja, a odbila je i ponude kupaca zainteresiranih za preuzimanje pogona u Novom Marofu, čime je 150 radnika ostalo na cesti. Zorana Gopca i Višeslava Vukojevića mediji su tih dana povezivali i s curenjem tajnih podataka iz PNUSKOK-a. Vukojević je s tadašnjim ministrom financija Ivanom Šukerom 2010. doživio lakšu automobilsku nesreću pa su mediji otkrili kako državni dužnosnik u luksuznom terencu putuje s poduzetnikom koji je dobivao unosne poslove od države.

Tvrdilo se da su i Gobac i Vukojević dugogodišnji prijatelji i SDP-ova ministra Ante Kotromanovića, s kojim su bili suvlasnici tvrtke za razminiravanje Enigma, no veza s HDZ-om ipak se smatrala ključnom. Ona je postala potpuno javna u proljeće 2017. godine, kada je razotkrivena afera oko dodjele koncesije za plažu Zlatni rat u Bolu na Braču tvrtki Sport B, bez zaposlenih i bilo kakvih prihoda. Vlasnik te tvrtke bio je Davor Matijević, koji je preko svog obrta vodio narodnjački klub ‘Sport Billy’ u Domu sportova. No on se kao suvlasnik pojavio i u tvrtki Sporticus, preko koje je poslovao Cro pub, ugostiteljski objekt u blizini Doma sportova, a osnivač Sporticusa bio je upravo Višeslav Vukojević. Matijević je bio poslovno vezan i s Berigojem Vukojevićem, također sinom Vice Vukojevića, a Cro Pub postao je poznat i po tomu što je upravo ondje 2012. godine organiziran tajni susret Tomislava Karamarka, Ive Sanadera i njegova odvjetnika Gorana Suića, Milijana Brkića, Vice i Višeslava Vukojevića te Zorana Gobca. Nešto ranije upravo ondje je Tomislav Karamarko priredio oproštajnu večeru kada je SDP pobijedio na izborima, a on ostao bez pozicije ministra unutarnjih poslova. Kompletno to društvo u političkim kuloarima nazivalo se „ekipom iz Cro Puba“.

Kada je u javnosti izbila afera oko dodjele koncesije na Zlatni rat, friški predsjednik HDZ-a Andrej Plenković to je vidio kao povod za konačni obračun s njima, pa tako i Brkićem – no to nije uslijedilo, već je tek poništena odluka o dodjeli koncesije i plaža je predana Općini Bol. „Očito sam kriv što sam živ i što poznajem neke ljude“, rekao je tada Brkić za Večernji list. Sada više ne treba govoriti da ih samo poznaje, nego može i otvoreno govoriti da radi za njih. (Nacional)

4 KOMENTARI

  1. Progresivna tvrtka… Iz svake glave 8 krakova… Kreće iskrcavanje na obalu… Kao vojnici na Normandiji, pršte savjeti o ulaganju u nekretnine

  2. Kaj su oni,ki bi nas gonili u mišije rupe, pošto nema na Golom mista, sad bih nas zakrakunavali u Crkve, umisto da naprave lustraciju na zločinačkoj kpj-u i marxovj “crkvi”, to neće,ili, oni bi opet vjeru, Crkvu, svećenstvo i vjernike zatvarali, tamburali, kao i vaktile jednonožni bravar?!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime