U Baškoj Vodi još nisu završili lokalni izbori. Danas od 10 sati u zgradi Luke se po nalogu Županijskog izbornog povjerenstva vrši kontrola cijelog izbornog materijala od nedjeljnih izbora. U izborni materijal spadaju knjige s popisima birača, važeći i nevažeći listići, neiskorišteni listići i zapisnici biračkih odbora sa 6 biračkih mjesta koliko ih je u nedjelju bilo u Baškoj Vodi

Naime, kandidat za načelnika općine i nositelj liste za Općinsko vijeće Baške Vode ispred Nezavisne liste mladih Matejas Jozipović je uvidom u zapisnike nakon nedjeljnih izbora uočio moguće nepravilnosti te se obratio Županijskom izbornom povjerenstvu koje mu je dalo za pravo i naložilo ponovno prebrojavanje glasačkih listića i uvid u cjelokupni izborni materijal.

– Ja nisam odmah dobio kopije zapisnika nakon završenog prebrojavanja u nedjelju nego sam ih dobio tek u ponedjeljak u 10 i 30 ujutro. Uvidom u iste sam ustanovio da na jednom biračkom mjestu piše u kutiji (nakon njezinog otvaranja) da je bilo 511 listića a od toga je 511 važećih i 14 nevažećih što je tehnički nemoguće, a po o zapisniku tako ispada. Je li to u naravi tako, vidjet ćemo kada se ova aktivnost Općinskog izbornog povjerenstva završi, a pozvani su predstavnici svih stranaka i lista koji su se natjecali u nedjelju, točnije njihovi predstavnici, kaže nam Matejas Jozipović koji nije prošao u utrci za načelnika Općine Baška Voda jer je pobjedu odnio dosadašnji načelnik Josko Roščić.

– Da,ali je moj lista ušla u Općinsko vijeće Baške Vode dobivši tri mandata (Matejas Jozipović, Ljubo Topić i Josip Topalović), a za par glasova nam je utekao i četvrti mandat. Prava priča i problem zašto smo ga izgubili možda leži u ovim mogućim nepravilnostima. Ja ne tvrdim sto posto da je ukradeno, ali sumnjam. Jer na pojedinicm zaisnicima od nedjelje je netko mijenjao postojeće brojeve i dopisivao brojeve što u zakonu nije dozvoljeno pošto svaku ispravku na listiću su morali potpisati svi članovi biračkog odbora a ne samo predsjednik kao što je napravljeno. U razgovoru sa šest mojih članova biračkih odobra doznajem kao su oni sigurni kao su pojedine moje listiće ostali članovi biračkog odbora proglasavali nevažećima a samo dva nevažeća listića u odnosu na 1600 ukupnhi glasača koliko ih ima u Baškoj Vodi iznosi pet posto… Ako se pronađe jedan višak od ovih 14 listića ponavljaju se na tom biračkom mjestu izbori u Baškoj Vodi. Meni je žao što mučimo i članove Općinskog izbornog povjerenstva i koelge iz HDZ-a i SDP-a s ponovnim dolascima na izborna mjesta, ali želim da se utvrdi istina: jesam li četvrti mandat izgubio legalno ili mućkama?, kaže nam bivši poznati nogometaš i baškovodski ugostitelj Matejas Jozipović koji je već jednom bio donačelnik Općine Baška Voda.

Dok završavamo ovaj tekst upravo dobijamo vijest da je jedan mještanin Promajne verbalno napao Matejasa Jozipovića ispred zgrade gdje se trebaju ponovno prebrojavati listići rječima: “Ti si za Vrapče, šta ovo radiš ljudima”, vikao je, ali fizičkog obračuna nije bilo.

U Policijskoj postaji Makarska procijenili su da ne treba poslati policajce da osiguravaju ovu turbulentnu priču, nego je prostor ispred zgrade Luke bio poligon za iživljavanje raznih frustracija pojedinih osoba nezadovoljnim činjenicom da bi se izbori mogli ponoviti.(Slobodna Dalmacija)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime