U morsko plavetnilo ispred makarske gradske luke s ratnog broda HRM-a ‘DBM – 82 Krka’  gradonačelnik Zoran Paunović u pratnji Antuna Flegara, zamjenik zapovjednika flote HRM-a, izaslanik zapovjednika HRM-a Ive Raffanellija, po prijavku Josipe Bićanić, poručnice bojnog broda, bacio je vijenac te je time odana počast svim poginulim hrvatskim mornarima

Nakon molitve mons. Pave Banića, zvuka ‘Tišine’  Šime Glavine, brodske sirene, ljepotu svečanom činu dali su članovi PŠRD Arbuna koji su s tridesetak brodica pratili brod.

– Naš prostor mnogi drugi su željeli, čuvamo ga i odajmo počast i zahvalnost svim palim mornarima koji su žrtvovali svoje živote da bi nama bilo bolje – poručio je Antun Flegar.

Središnji je to dio proslave HRM-a u Makarskoj za koju ovaj povijesni datum ima poseban značaj.

U podnožju Biokova, kod Makarske, 18. rujna 887., u pomorskoj bitci nazvanoj ‘Mucules’, neretvanski gusari su Mlečanima nanijeli katastrofalan udarac porazivši njihovu vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijanom. Nakon toga Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njezini brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu Makarskoj koji je davne 887. bio poprište bitke.

Svečanost obilježavanja Dana HRM-a započela je na Spomeniku hrvatskom branitelju na koji su vijence položili izaslanstvo Grada Makarske i HRM-a, u kojem su bili gradonačelnik Zoran Paunović, zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan, Gordana Muhtić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske, Darko Sabioni, zapovjednik broda i Ivo Musulin, zapovjednik diviziona, predstavnici SDP-a, Udruge 156. brigade i HDZ-a. Božju riječ molio je mons. Pavao Banić.

– Dan HRM-a ima poseban značaj za stanovnike Makarske i Primorja kroz cijelu povijest. U akvatoriju grada Makarske dogodila se povijesna pomorska bitka u čiji spomen se današnji dan slavi kao Dan mornarice, u 2. svjetskom ratu naši ribari i težaci bili su sudionici stvaranja mornarice, a u Domovinskom ratu mnogi mornari, branitelji i dragovoljci dali su svoje živote da bismo mi danas živjeli u slobodi. Neraskidiva je veza s mornaricom i kroz zapovjednike iz ovog kraja od Svete Letice, Ante Urlića do Ive Raffanellija, istaknuo je gradonačelnik pozvavši na odavanje počasti svim hrvatskim mornarima i braniteljima.

Vijenac su potom položili pripadnici HRM-a zajedno sa zamjenikom zapovjednika flote Antunom Flegarom na Spomen-ploču pomorske bitke kod Makarske.

Brodomaketarski klub ‘Leut’ tradicionalno je priredio izložbu u PŠRD ‘Arbun’, a razgledali su je predstavnici Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem i Antun Flegar, zamjenik zapovjednika flote HRM-a. Oduševljenje nisu mogli skriti pogledom na tridesetak maketa brodica koje su izradile zlatne ruke maketara Josipa Gnječa, Ante Mendeša, Tome Lulića.

Program se nastavlja promenadom Gradske glazbe Makarska, svetom misom za pomorce u katedrali sv. Marka te plesom brodica članova PŠRD Arbuna u gradskoj luci.

Svečanost proslave Dana HRM-a završava se koncertom Orkestra Hrvatske ratne mornarice i klape ‘Sveti Juraj’ u Ljetnom kinu u 20 sati, a ulaz je besplatan, uz predočenje Covid potvrde.

Obilježavanju Dana HRM-a sportsku notu daje Jedriličarski klub ‘Bura’ koji je organizirao dvodnevnu regatu.(Grad Makarska)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime