U gradskoj knjižnici i čitaonici Obrovac u izložbenom prostoru 28.09.2023.otvorena je izložba fotografija FVFAKarin Priroda oko(m) nas. Izložba se može pogledati radnim danom  do 13.10.2023. od 9 do 13 sati

Piše: Natali Miletić, prof

Na njihovim fotografijama prevladavaju plava i zelena boja. Oni odlaze u prirodu i bilježe njezine promjene. Usput se zaljube u čaroban spoj prirode i graditeljstva pa to ovjekovječe svojim fotografskim aparatom. Već pogađate da su to sudionici fotografske radionice FVFA Karin i njihovi voditelji Mario Vukelić i Nenad Stojanović.

Ova izložba Priroda oko(m) nas  potvrđuje da svi sudionici radionice znaju svesti maksimalizam prirode na minimalizam unutar svog kadra i obrnuto bez obzira na dob polaznika radionice ili fotografsko iskustvo. Njihova imena su : Karlo Filipčić, Antonio Plančić, Filip Kušec, Lovro Patafta, Nenad Stojanović, Jelena Stojanović, Petar Stojanović, Lara Vučković, Mario Vukelić.

Priroda zahtijeva od nas da je znamo čuvati, a ova izložba, kao i sve prethodne, pobuđuju ekološki aktivizam kod samih fotografa i njihove vjerne publike. Prikazani motivi vezani su za rijeku Karišnicu, Karinsko i Novigradsko more.

Dio fotografija s prikazima naselja ima dokumentarnu vrijednost, svjedoče o vremenu u kojem je suživot čovjeka s prirodom ostvaren u svojoj punini: obalni pojas popunjen kućama koje su okružene bogatim zelenilom zrcali se na mirnoj morskoj površini. Mirnoća i vedrina doprinose pozitivnoj atmosferi svake kompozicije. Pored toga, autori se trude estetizirati samo naoko otužne, sive i osušene površine u prirodi. U svakom djeliću prirode pronalaze likovnost koja se očituje u čvrstoj kompoziciji, oštrim prikazima, bogatim, ali ne i pretrpanim kadrovima. Bogatstvo prirodnih oblika približavaju nam na kompozicijama načela kontrasta, ravnoteže i jedinstva. Prikazana djela ljudskih ruku, poput poljskih putova ili kamenih kuća, ponosno dominiraju unutar kadra ne obazirući se na promjene godišnjih doba kojima je izložen prirodni okoliš. Pojedine kompozicije u totalu sadrže duboko plavo more u prvom planu i beskrajno plavetnilo neba u gornjoj trećini slike pa je ukupni dojam magičan jer more i nebo imaju istu nijansu plave boje zbog čega kopno djeluje laganije, kao da lebdi. Ta igra obale i mora pod okriljem vedra neba zadržava pogled gledatelja na slikama te doprinosi meditativnosti cijelog izložbenog postava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime