Na drugom BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske, predstavit će se više od 300 vina iz srca Hrvatske. Festival će se održati u kući za ljude i umjetnost Lauba u petak 20. listopada 2023. godine od 15 do 21 sat

Bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija, a obuhvaća vinogorja Zagorja, Međimurja, Prigorja, Bilogore, Plešivice, Pokuplja i Moslavine. Ovu regiju odlikuju velika raznolikost tala i sorti grožđa zahvaljujući čemu ima široku lepezu vina – od pjenušaca preko vina od sorti grožđa koje dijeli s ovim dijelom Europe, do vina od autohtonih sorti grožđa među kojima su kraljevina, portugizac, škrlet i pušipel. Klimatski i pedološki uvjeti središnje Hrvatske naročito pogoduju proizvodnji svježih, elegantnih, laganih i pitkih vina te kompleksnih bijelih i crvenih vina.

Na BregFestu svoja će vina predstaviti čak 50 vinara Bregovite Hrvatske. Oni kvalitetom svojih vina oduševljavaju kako zaljubljenike u dobru vinsku kapljicu, tako i iskusne enologe. Neki osvajaju i nagrade na najcjenjenijim ocjenjivanjima vina poput Decantera.

DCIM\100MEDIA\DJI_0077.JPG

Posjetitelji BregFesta moći će razgledati i izložbu Od bobice do kupice te se uključiti u atraktivne vinske radionice. Keramičarka Nela Marušić vodit će radionicu izrade keramičkih kupica za vino, sommelier Darko Lugarić govorit će o jantarnim vinima, a njegov kolega Mario Meštrović održat će izlaganje Bregovita Hrvatska – sretan terroir za sauvignon blanc.

Uz vina na festivalu će se predstaviti i tradicionalna jela Bregovite Hrvatske. Na taj će način posjetitelji uz vinarije upoznati i agroturističku ponudu Grada Zagreba te osam okolnih županija.

Ulaz na festival je slobodan, a vina će se moći kušati po promotivnim cijenama. Bit će omogućena i prigodna prodaja vina.

BregFest organizira udruga Bregovita Hrvatska, regionalna organizacija za vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska. Udruga je posvećena unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva te promidžbi vina istoimene regije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime