Usuditi ću se i ponuditi Vam prikaz- likovni osvrt, za koji znam da ga nećete shvatiti kao neki znastveni rad. Posebice nije posljednja riječ o likovnom izričaju trojice velikih i značajnih umjetnika: Dali, Warhol, Berber! Nemam ja veliki izbor riječi, kojima bih dočarao njihov doprinos likovnoj umjetnosti na svjetskoj razini! Iskreno, i, ne znam puno o teoriji umjetnosti, no, znam što mi se sviđa…Zanimljivo, sviđa se i Dubrovniku!

Salvador Dali: uzvišeni duh, sklon raskoši. Likovni izričaj Salvador Dalija za kranji rezultat na platnu, ima, zaista, svojstva dubokog sna! Što Dalijevim slikama daje značaj, koliko je ne samo nadahnut, nego otkriva umjetnikovu romantičarsku maštu! Dakako, nije moga sve “odsanjati”, što se da vidjeti na izloženim djelima, nešto od toga je i vidio u javi! Sad kad sam ima priliku vidjeti autobiografski film “Dali”, u kojem se otkriva u kakvom okružju je živio i stvarao-nadrealizam kod Dalija, ima puni smisao, kao plod njegove mašte…Snovi… Priviđenja…Utjecajna muza…Gala…

Andy Warhol-likovna pop zvijezda

Pop Art kao likovni izričaj, počinje ranih 50godina prošlog stoljeća u Londonu! Pop Art u Americi počinje i predstavljen pod nazivom: Nova umjetnost! Uspjeh Pop Arta, kao i nadolazeće potrošačko društvo, najvećim djelom ima zahvaliti, distribuciji koja se odvija kroz komunikacijski krak u medijima! Upravo takav način predstavljanja Pop Arta, postaje jako privlačan i popularan, prvo Amerikancima, pa onda i ostatku svijeta! Andy Warhol, poseže za komercijalnim proizvodima, kojima dodaje “uvaljuje” umjetnički dio: detalj, dodatak, boju, kako god to zvali? Naravno, svi takvi predmeti, s potpisom Andy Warhol završavaju u muzejima suvremene umjetnosti, na zidovima i policama-stalažama kolekcionara!

Oni, najprimjenjeniji završavaju kod najširih masa popularnog ukusa, da se ne lažemo i kod mene! Pop Art značajan je i stoga što je uspio suprotstaviti dva kulturološki vizualno okružja: “nisku” i “visoku” umjetnost? Warhol je smatrao, da svojom likovnim izričajiim ne izlazi iz realizma, jer koristi fizičke oblike-predmete iz materijalne okoline, koji su u upotrebi! Strogo je poštovao njihov komercijalni a kod pojedinaca koje je slikao, i, društveno kulturno i politički uspjeh! Usuditi će se i reći, da je Pop Art s Andy Warholom postigao, likovno puni uspjeh! Što je potvrdila izložba u Umjetničkoj galeriji Dubrovnika!

Berber, priča za sebe

Mersad Berber, likovno nadahnut, kao grafičar-muđu najvećim je imenima tog izričaja! Njegovu izložbu u Dubrovniku organizirali su: DPDS-Društvo prijatelja dubrovačke starine u prostoru Lazareta! Mogu samo reći da je to vrhunski likovni događaj, ne samo za Dubrovačane, nago i za veliki broj turista, no, za ovaj put Vam, samo istinitu priču: Dakle, kad sam stigao na odredište, vrlo pristojan konobar, koji je služio goste na taraci cafea, koji se nalazi ispred ulaza u Lazarete, na čistoj ekavici, po beogradski mi kaza: ma bre gospodine oni Vam bre ne rade subotom…nema nikoga… E sad, to što nemam, kako bih Vam pokazao koja su djela izložena, imam jednu, istina, manje zanimljivu priču: sredinom 90godina prošlog stoljeća imao sam osobitu čast i iznimno zadovoljstvo, biti pozvan kao gost u dubrovački obiteljski dom gđe Ade i gosp.Mersada Berbera, koji se nalazi u Lozici! Osim Ade i Mersada tih ljetnih dana gosti su bili: gđa.Vesna Čović prijateljica i poslovna modna partnerica brenda “Ada” i Fikret Pike Mujkić, poznati nogometaš kojeg su svi ljubitelji “sporedne stvari” prozvali George Best, i po nogometnom znanju ali i po imageu…Mersad Berber je to ljeto stvarao veliki Osmanski ciklus, koji je naručen od strane Saudijske Arabije i njihovog princa. Mene je posebice zadivila umjetnikova energija i kreativnost! Vidio sam kako je Mersad bio potpuno posvećen radu, namjerno kažem radu, na slikama! Takav pristup-zahtjeva puna 24h da se ne odvaja od kista i platna!

Potpuna posvećenost kreativnom procesu stvaranja likovnog djela, ostavlja i malo vremena za jelo…Za taj predah, dostave hrane u atelje, koji je na gornjem katu kuće, ima Ada… Nitko drugi! Moj zaključak je bio: veliki umjetnik! Želim biti posve iskren, otkrivajući tajnu energetske učinkovitosti umjetnika koja se krila u: baklavi s pistacijama, kojoj je svaki komad izrezan, točno, da bude jedan zalogaj…Tako sam i ja imao zadovoljstvo, da po prvi put kušam taj orijentalni desert! Naime, što sam još vidio tog dana: boje-colorit na slikama Mersada Berbera imaju duboko skriveni kontrast, no, i, harmoniju! Berberov likovni izričaj preko kista platnom šeta kroz suprotnosti, koje umjetnik koristi na najbolji način! Poznato je da se Mersad Berber koristi u slikanju, raznim tehnikama i materijalima! Bio sam na trenutak dijelom stvaranja, dijelom kreativnog procesa, dijelom autorskog nadahnuća! Možete li zamisliti kako bi bilo gledati, kako se veliki slikarski municiozist i grafičar “bori” s raznim likovnim tehnikama i materijalima: ulje, grafika, crtež, mozaik, oslikana kazališna zavjesa…Što je u svakom slučaju slikaru kakav je Mersad Berber dopušteno…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime