Nakon generalnih proba na Bari i Čoji sve je spremno za današnju  – 302. Sinjsku alku – hrvtasku vitešku igru kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715.

Natjecanju, koje počinje u 16.30 sati, nazočit će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te brojni dužnosnici i gosti.
Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 konjanika alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova.
Alkar u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 metara za najviše 12 sekundi te pokušava kopljem pogoditi središte željezne mete, alke, koja visi iznad trkališta. Visina alke je 3,32 metra, mjerena od njezinog središta do zemlje.
Svaki pogodak “u sridu” slavi se oglašavanjem limene glazbe, te pucnjima iz “mačkule” – starinskog topa. Trče se tri trke i bodovi se zbrajaju. Alkar s najviše osvojenih bodova postaje slavodobitnik. Slavodobitnik Alke je bogato nagrađen, a Sinjani i narod Cetinske krajine do sljedeće ga Alke slave kao svojeg najboljeg junaka i viteza.
Sinjskom alkom se obilježava pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. kod Sinja. Na taj dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo je navalu turskoga zapovjednika Mehmed-paše Čelića, čija je vojska brojala 60.000 vojnika. U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.
A tko će od alkara na trkalištu dugačkom 160 metara u najviše 12 sekundi prikupiti najviše punata i ponijeti titulu slavodobitnika, možete doznati u prijenosu od 16.30 na HTV2. (HRT)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime