Zadrani mnogo očekuju od luke Gaženica u koju je danas prvi put uplovio Nautilus – brzi putnički brod koji bi trebao prometovati dvaput tjedno na liniji Pesaro – Zadar

Ovo prvo uplovljavanje u međunarodnom dijelu novootvorenog putničkog terminala trebalo je proći u znatno ležernijem ozračju, jer turiste su dočekale teškoće na graničniom prijelazu. Pri dolasku te identifikaciji na carinskim kućicama kompjutorski je sustav zakazao, a gosti su dugo čekali, piše HRT

S dugogodišnjim talijanskim partnerom, putničkom agencijom iz Pesara, zadarski je brodar od lani u pregovorima o uvođenju nove linije. Tijekom sezone brod bi trebao prometovati utorkom i petkom, a u ponudi su i turistički paketi. 

Ovogodišnji je plan postaviti temelje budućoj intenzivnijoj suradnji jer interes s druge strane Jadrana postoji. 

Novi putnički terminal u Gaženici jedan je od najmodernijih terminala za putnike na kružnim putovanjima na Mediteranu. Riječ je o dvoetažnoj zgradi koja se prostire na više od 20.000 m2 u kojoj će biti smještene sve mjerodavne službe za potrebe domaćeg i međunarodnog prometa. 

Gradnja terminala, vrijednog 27 milijuna eura, počela je 2016. Za potrebe prihvata putnika sagrađen je i nadzemni pješački prolaz koji vodi izravno do broda. 

Koncesija na 20 godina dodijeljena je turskom operateru, tvrtki Zadar International Port Operations (ZIPO). Ona obuhvaća zgradu putničkoga terminala i obavljanja lučkih djelatnosti u međunarodnom dijelu luke, uz obvezu da Zadar postane matična luka za kruzere.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime