Udruga glagoljaša Zadar  svojim brojnim aktivnostima usmjerenim na  proučavanju glagoljskog pisma i glagoljske baštine, također i usvajanja umijeća čitanja i pisanja glagoljice, pobudila je veliko zanimanje šire kulturne javnosti. 

Zato je Upravni odbor Udruge  na svom  sastanku održanom 7. prosinca 2016., a uz potporu  Zadarske županije, donio  odluku da se 2017. godine održi manifestacija „2017.  – Godina glagoljice”, izvijestila nas je prof. Danijela Deković.

Predložene su sljedeće aktivnosti:

 1. Kreativne radionice pisanja glagoljicom namijenjene učiteljima, nastavnicima, učenicima, stručnim službama osnovnih i srednjih škola Zadarske županije. Naime, zbog velike zainteresiranosti radionice će se održati devet puta tijekom devet mjeseci. Broj radionica i sudionika određivati će se ovisno o potrebi. Na radionicama će sudionici raznim predavanjima, igrama i izradama uporabnih predmeta usvojiti osnovne podatke o glagoljici te usvojiti umijeće čitanja i pisanja glagoljicom.
 2. Početni tečajevi pisanja uglatom i kurzivnom glagoljicom koji će se održati dva puta tijekom godine u Arheološkom muzeju u Zadru, a koji su namijenjeni učiteljima, nastavnicima, studentima, građanima……Putem tečajeva polaznici će u potpunosti usvojiti glagoljsko pismo. Sva usvojena znanja moći će prenositi u učionice, odnosno prenositi ostalima koji žele usvojiti umijeće pisanja i čitanja kurzivnom i uglatom glagoljicom.
 3. Predavanja i predstavljanja knjiga s glagolskom (glagoljaškom) tematikom. Uglavnom će se predstaviti knjige sa zadarskog područja, ali i izdanja iz ostale Hrvatske (otok Krk, Zagreb….). Na predavanjima će se predstaviti najnovija istraživanja hrvatske glagoljaške baštine. Poseban naglasak dati će se projektu digitalizacije glagoljske građe.
 4. Manifestacija Staza glagoljaša koja će se kao i prethodnih četiri godine održati u svibnju na Poluotoku, Na deset mjesta će se postaviti klupe na kojima će učenici sa svojim voditeljima ispisivati glagoljska slova i poruke. Radionice su otvorenog tipa, na koje će se prolaznici moći aktivno uključiti i na taj način svladati osnove pisanja uglatom glagoljicom. Staza glagoljaša će se odvijati pod sloganom ‘’IZ UČIONICE NA ULICU’’ s ciljem predstavljanja učeničkih radova i njihovih mentora u školskoj godini 2016./2017.
 5. Kali – proslava 300. god. od osnivanja bratovštine Sv. Križa i 300. godina od postavljanja križa na brdu Orjak. 7.5. je planirana radionica za djecu uz virtualnu izložbu ”Kaljski rukopisi u arhivu Zadarske nadbiskupije”  i predavanje koje će održati dr.sc. Grozdana Franov Živković.  U okviru proslave 8.5. je glavna svečanost sa Sv. Misom i procesijom na brdo Orjak  nakon koje će se održati  predstava vezana uz samu godišnjicu osnivanja  bratovštine i postavljanja križa.
 6. Niz izložbi koje će se postaviti u gradu Zadru , a na kojima će se postaviti najvažniji glagoljski spomenici sa zadarskog područja:

Predviđene su sljedeće izložbe:

 1. a) Pokretna izložba „Vodič: Glagoljica na zadarskom području“, koja će se seliti po potrebi. Prvi postav bit će u Zadarskoj gradskoj knjižnici. Mjesto drugog postava će se izabrati naknadno. Postoji mogućnost postavljanja i po školama.
 2. b) Virtualna izložba digitaliziranih glagoljskih kodeksa Pašmana i Ugljana, u sklopu projekta Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom..
 3. Rujan – Osmi sabor glagoljaša – Nakon sedam godina Sabora broj organizatora je porastao na četiri – Mala škola glagoljice, Udruga glagoljaša Zadar, Zavičajni muzej Biograd na Moru i Turistička zajednica Općine Sv. Filip i Jakov a kao suorganizatori su nam se pridružili Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva,Zaklada Delmata i Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zadar. Tijekom održavanja Sabora održava se glagoljaška Sv. Misa, predavanja, radionice za djecu i odrasle, klapske večeri, predstavljanja knjiga i časopisa. Predavači i voditelji radionica su akademici, sveučilišni profesori, doktori znanosti, učitelji, voditelji sekcija i Udruga. U 2017. god. planiramo održavanje 8. Sabora malih glagoljaša u Sv. Filipu i Jakovu, Biogradu, Polači, Bibinjama, Tkonu, Pašmanu, Tisnom i Murteru. Otvaranje Sabora će se održati u Sv. Filipu i Jakovu uz nastup klapa i otvaranje izložbe, a potom se Sabor širi i na ostala mjesta gdje će održati otvaranje izložbi, predavanja, predstavljanje knjiga i časopisa, klapska večer, radionice za djecu i odrasle i glagoljaška Sv. misa. Kao i prijašnjih godina očekuje se veliki broj ne samo posjetitelja, već i polaznika radionica, osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata i pojedinaca koje zanima glagoljsko pismo i glagoljska baština. Kao i do sada, sve radionice, kao i sva ostala događanja su besplatna a svi voditelji i predavači su volonteri. Učitelji i nastavnici stečena znanja mogu prenositi u svoje  škole i primjenjivati ih u daljnjem radu.
 4. Znanstveni kolokvij – Svećenici glagoljaši i njihovo nasljeđe” koji se predviđa u listopadu u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru. Ovisno o mogućnosti, predviđa se tiskanje rezultata Kolokvija.
 5. Međunarodni znanstveni skup ””Digitalna humanistika, zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine”, koji će se održat u studenome, a na kojem će se predstaviti novija istraživanja glagoljske baštine kao i njena zaštita i digitalizacija u sklopu projekta Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom.Ovisno o mogućnosti, predviđa se tiskanje rezultata Znanstvenog skupa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime