Nezavisna lista i kandidat za gradonačelnika dr.sc. Siniša Srzić u priopćenju za medije ističu da Grad Makarska već dugi niz godina ne ispunjava svoju obvezu osiguravanja kvalitetnog kulturnog i društvenog života svojim građanima, kao i turistima koji nas posjećuju.

Ta žalosna situacija traje predugo i kao posljedicu ima rezignaciju i nezainteresiranost lokalnih djelatnika u kulturi. Dolazi do onoga što je najgore, a to je mirenje građana grada Makarske s postojećim stanjem. Makarske političke stranke pokazale su da se politikom ne može stvarati kultura, ali sigurni smo da se kulturom može stvarati politika.

Stoga, Nezavisna lista Siniše Srzića kao jedan od svojih prioriteta, između ostalih, ističe značaj poboljšanja ukupnog stanja kulturnog života grada Makarske. O stanju kulture u Makarskoj često se govori na razini, posve opravdane kritike stanja, ali pri tome najčešće, nažalost, izostaje makar i okvirni prijedlog rješenja – kao neki suvisli početak i iskaz volje za pomakom. Nezavisna lista želi promijeniti odnos prema kulturi i pri tome nudi konkretna rješenja. Pri tome je vrlo važno uočiti temeljne probleme, iz kojih proizlaze i svi drugi, a to su nedostatak kulturne infrastrukture, pozicioniranje kulture unutar gradskog „mega“ Odjela za društvene djelatnosti, položaj i tretman kulture u odnosu na gradski proračun.

U priopćenju nadalje stoji da su infrastruktura, tj. čvrsti objekti pod krovom koji omogućavaju cjelogodišnje organiziranje kulturnih događanja kao i omasovljenje kulturnih djelovanja kroz lokalne udruge u kulturi, uistinu gorući problem. Osim brojnih najava, ništa konkretno nije poduzeto da bi se Makarskoj osigurao bar jedan javni prostor koji bi servisirao kulturne potrebe građana. Trenutno se uređuje dvorana Glazbene škole, ali osim što je to prostor koji prvenstveno udomljuje programe Glazbene škole, on ne zadovoljava potrebe traženog javnog prostora zbog dimenzija – kako gledališta tako i pozornice.

– Nužno je ostvariti veću sinergiju aktivnih kulturnih udruga s Odjelom za društvene djelatnosti, kao i čvršću povezanost s gradskim kulturnim institucijama (Galerija Gojak, Gradski muzej, Gradska knjižnica, Matica hrvatska…). Osim toga svakako treba posebnu pozornost posvetiti pojedincima koji vlastitim kulturnim djelovanjem mogu dati značajan doprinos stvaranju makarske kulturne prepoznatljivosti (moramo više pozornosti posvetiti vlastitoj „proizvodnji“ kulturnih sadržaja čime želimo vratiti gradu izgubljeni identitet kulturnog turističkog središta). Nažalost, zbog dosadašnjeg načina upravljanja kulturom, naša proizvodnja kulture je svedena na minimum, dok se većina sredstava koristi za plaćanje i „uvoz“ tuđe proizvodnje. Ovaj odnos treba hitno promijeniti u korist „domaće“ proizvodnje kulture.

Što se odnosa prema gradskom proračunu tiče potrebno je, prije svega, nešto shvatiti. Od strane Gradske uprave, ali i Turističke zajednice kao nezaobilaznog i važnog partnera pri oblikovanju kulturnog života, nužna je promjena poimanja kulture. Naime, pogrešno je kulturu doživljavati kao „bunar bez dna“. Naprotiv kultura u svoj svojoj širini i dubini mora biti prepoznata kao vrelo, aktivni izvor stvaranja nove vrijednosti u korist građana – ne samo u duhovnom već i u konkretnom materijalnom obliku. Ulaganje u kulturu uvijek se i svugdje u konačnici isplatilo.

I sada dolazimo do ključne stvari – pomaka. Osnivanjem gradskog kulturnog centra kulturu treba izdvojiti iz neprirodne „koalicije“ sa sportom i socijalom. Centra koji će kulturi dati  važnost, imati vlastiti proračun, mogućnost izbora i financiranja programa, kao i kontrolu istih. I ono najvažnije centar koji će biti mjesto poticanja na kulturno stvaralaštvo u svim svojim izražajnim oblicima. Mjesto podrške za udruge, ali i pojedince (osobito mlade kreativne ljude kojima je nužan poticaj) bilo da se oni bave pisanom riječju, likovnom, glazbenom, filmskom ili kazališnom umjetnošću, multimedijalnim aktivnostima… i ostalo.

Osnivanje ovog centra nije dodatni trošak već bi se samo drugačijom sistematizacijom izdvojilo u GKC djelatnike koji se već i onako bave kulturom unutar Odjela za društvene djelatnosti. GKC bi trebao imati znatno veći proračun od postojećih sredstava koja se trenutno izdvajaju za kulturu iz gradskog proračuna.

Osim organiziranja i financiranja kulturnih događanja u koordinaciji s TZ-om, rada sa udrugama u kulturi, GKC bi trebao biti i nositelj planiranja i realizacije projekata izgradnje infrastrukture potrebne kulturi, kao i regulator odnosa između „domaće“ proizvodnje kulture  i „uvozne“ kulture.

Zaključno, sa samo par kvalitetnih poteza, Nezavisna lista i kandidat za gradonačelnika dr.sc. Siniše Srzića osigurat će preduvjete za razvoj kulture u Makarskoj, a s tim i razvoj zdrave politike koja neće ovisiti samo i isključivo o interesima pojedinaca ili zadovoljavanju političkog ega. Građani bi dobili cjelogodišnje bogatstvo kulturnih sadržaja koji bi u konačnici bili dio naše prepoznatljivosti. Dok to ne napravimo, kultura će nam biti na razini zabavnih sadržaja jednog ljetovališta, što nije primjerno gradu gospodarske snage i kulturne tradicije kakvu ima Makarska – ističe se u priopćenju za medije Nezavisne liste i kandidata za gradonačelnika dr. sc. Siniše Srzića.(Makarsko primorje)

1 KOMENTAR

 1. Srziću, zalažeš se za još uhljeba. Radije promisli kako u Makarskoj otvoriti proizvodna radna mjesta, a ne nekakve kulturne centre. Dosta nam je kulture. Od čega ćemo živiti???

 2. Mimikinom nije došlo do glave da Makarskoj ne triba Kulturni dom nego policija da strpa u zatvor one koji su uzimali reket dok su obnašali vlast, a među njima je i on sam.

 3. Triba kulturni centar, triba i kino, triba i misto di ce se igrat predstave, ali ne tribas ti. Malo si se namuka para, dok si bija, ako si ti zaboravija nismo mi.

 4. Kulturni centar si moga napravit, sta si napravio Sinisa?
  Slatkorjeciv si i tko te ne zna skupo bit platio a ko te zna đavlu bi te da.

 5. Sinisa dobar si ti covik, fino govoris, fino se nosis. lipo radi svoj posal, i mani se pizdarija i corava posla, ne trosi sebe ni ljude oko sebe.

 6. Godisnji budzet TZ je cca 5.5miliona kuna, peru trg Kobaca za 20 000 kn (3m2), pranje ispred zgrade poglavarstva 40 000kn, zaposleno je 3 osobe bez potrebe sto godisnje izadju oko 250 000 kn brutto godisnje.
  nelegalno 100 000 kn godisnje ide na kulturno uzdizanje Lopara i makarska danas portala, 400 000 kn brutto samo ide na place Lalica i Brkana. Preko izvodjaca peru pare sakrivajuci ugovore. Kako bi ti Sinisa to rijesio a da bude trasparentno.

 7. siniša ,ali se ne sićaš kako si proda vlast hdz-u i izda sve građane pa i one koji su za tebe slatkorjecivog prevaranta glasali,,,,ma daj siniša odjebi i poklopi se sa tim lažljivin ušima ,,,,idi ti na izbore ali nečeš više privarit nikoga svojim prevarantskim izljevima…uzeja si doslovno milijune gubo od gube ti i hloverkini zajedno jebo li vas pandžić ,,,srami te se ,,,,,

 8. Srzić je uvijek bio mutikaša, politički trgovac. Migros mu kampanju financira, a on baca upljuvke di stigne. Ni P od poštenja…
  Moj Srziću, nije politika za tebe!

 9. Dr.Srzic,vi ste odradili sto ste mislili.Meznam cega ste doktor,al Vasa djela s poduzecem Merkur 5.tj.zemljistem Metalplastike ,prenamjena tvornice u Sportskorekreacisku zonu ostsje zabiljezeno za povjest.Lao sto ostsje kriminal Marka Ozica Bebeka u puno predmeta.Vi i Vasa generacija koja je poharala Majarsku,Hrvatsku treba se maknuti iz javnoga zivota.U suprotnom pojaviti ce se dokumenti koji ce vas motivirati da bjezite iz Makarske.O kulturi,koncesijama,terorizmu,druge prilike.

 10. Sta je A. Ne da Sinisa pare pa ga napadas? Dok jedava pare Marko nisi ga napadala ?? A onda udri!! Sad kad te placa psihopat pisi sta zeli i pusi mu ga kad zeli..Nema nista djaba!! Pa kad mu lizes dlakava jaja , stisni zube i pripati jer ipak je to 200 eura.. A jebala bi se ti i za manje samo da oce kogod platit..Ali ko bi te jeba taku ruznu i smrljivu, cotavu .. samo sef!

 11. Zadnjih 10 godina opustošio nas je prvo Bebek, a dokrajčio, uništio, zadnju nadu UBIO Bilić!
  Prema tome, piši ti još 100 komentara, ali ja sam za Sinišu. I puno ljudi znam koji su za Sinišu!

  • ajde neka je vas nekoliko budala za toga prevaranta srzića ,,,a isto tako kome je taj isti smrad proda mandate nego bebeku i bilicu stoko nepismena ,,,on im je omogucio da nastave pljačku i nepravdu koju je zakuva dok je bio 2 godine,,,,,,jeben van mamicu vama bilicu bebeku brkanu hloverki i tebi sinisa lopove i izdajico ..

 12. Prijatelju moj… di je i kakva je Makarska bila kad je Siniša bio gradonačelnik…
  Ovo danas je nula.
  Sramota.
  Pokradeno i namjerno uništeno.
  Znam da bilića svi smatraju redikulom.. al je uništio….

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime