Zbog uznapredovale crvotočine na križu novije datacije, a time i statičke ugroženosti vrijednog korpusa i kulturnog dobra Rogovskog raspela koje se nalazi u crkvi Sv. Filipa i Jakova, na inicijativu župe Sv. Filip i Jakov i na odobrenje Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Zadru, pokrenuti su radovi demontaže i zamjene križa raspela

Također, izrađen je identični novi križ od hrastovog drva te obojan u tamnosmeđu nijansu, a zbog dimenzija i težine raspela, konstruirani su adekvatni metalni zidni nosači koji će zamijeniti postojeće. Restauratorsko – konzervatorske radove proveo je “Atelier Kostov” iz Zadra.

Raspelo potječe iz srednjovjekovne crkve Sv. Mihovila u Rogovu, koja je bila u posjedu benediktinskog samostana Sv. Kuzme i Damjana. Restaurirano je 1960.- 1969. god. U Restauratorskom ateljea institutu JAZU u Zadru kad su skinuti kasniji premazi a dotrajao križ, koji nije bio originalan zamijenjen je novim. U travnju 2014. godine župa Sv. Filip i Jakov kontaktirala je konzervatorski odjel u Zadru jer su ponovno primjećeni indikatori svježe biološke aktivnosti na drvu križa.

Unatoč ponovljenoj fumigaciji u svibnju 2019. godine, ostala su ozbiljna oštećenja drva križa čime je statički ugrožen korpus Krista koji je jedini izvorni dio raspela iz 14. st. Temeljem svega navedenog župa Sv. Filip i Jakov pokrenula je inicijativu zamjene križa i postavljanje novog sustava klinova kako bi se novo raspelo pričvrstilo na zid svetišta.

Rogovsko raspelo je vrlo vrijedan primjerak gotičkog drvorebarstva, a zbog svoje arhaične forme i grube modelacije za koju se smatra da nije posljedica nespretnosti majstora, već svjestan izbor, ono je jedinstveno bez bližih paralela u dalmatinskoj skulpturskoj baštini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime