Porezna uprava u Sisku našla se zbog tamošnje županice Marine Lovrić-Merzel na višestrukom udaru. Tužitelji osporavaju procjenu vrijednosti autosalona kupljenog za potrebe Županijskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć te utvrđivanje (ne)razmjera između prihoda županice i članova njene obitelji te njihove imovine.

Sumnjiva imovina

Tako je Mladen Bajić, koji do 23. travnja obnaša funkciju glavnog državnog odvjetnika, potkraj veljače tražio od ministra financija Linića da provjeri rad sisačke Porezne uprave. Povod je sumnja USKOK-a u vjerodostojnost nalaza po kojemu nema nikakve sumnje u podrijetlo imovine županice Lovrić-Merzel i članova njene obitelji. Analizirani su, naime, prihodi koje su Marina Lovrić Merzel, njen suprug Mladen Merzel, majka Marija Sekulić, sin Saša Lovrić i nećak Dalibor Rožanković stekli od 2005. do 2012. godine, te imovina koju su si tijekom tog vremene priskrbili. Ispada kako je županica živjela na egzistencijalnom minimumu i sve što je uprihodila uložila u nekretnine, a da njen suprug uopće nije trošio. Županičin sin je tijekom tih godina tek ponekad nešto zaradio, a automobile je kupovao uz pomoć mame, koja ništa nije trošila. Županičina majka sve te godine živjela je od vrlo skromne mirovine, a ispada da ni nju baš nije potrošila. Naime, umirovljenica kojoj godišnje na račun sjeda između 15 i 18.000 kuna 2011. godine kupila je trosobni stan u Sisku za 60.000 eura! Poreznicima koji su provjeravali u podrijetlo imovine po zahtjevu USKOK-a rekla je da je to od ušteđevine i stana koji je prodala još 1998. godine za 93.000 njemačkih maraka. Njima to nije bilo sumnjivo, kao ni podatak da je još imala 20.000 eura koje je navodno poklonila nećaku, Daliboru Rožankoviću. Upravo je nećak jedna od najslabijih karika kada je trebalo objasniti podrijetlo imovine. On je radio kao vozač i također imao skromne prihode.

Stan plaćen gotovinom

Godine 2012. (kada je Županija kupila sporni objekt za Hitnu pomoć) odjednom kupuje stan u Zadru za 90.000 eura i plaća ga gotovinom. Djelatnicima Porezne uprave nije bilo sumnjivo objašnjenje da mu je 20.000 eura dala baka, županičina majka, 30.000 eura suprugina majka, a 30.000 eura prijatelj. USKOK ih proziva jer nisu posumnjali ni od čega je 2013. kupio Jeep 2,0 CRD iz 2008. plaćen 43.750 kuna. (Večernji list)