Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je pismo čelnicima 18 europskih zemalja koje primaju ruski plin preko Ukrajine o tome da će Rusija ‘u potpunosti ili djelomično obustaviti isporuku plina preko Ukrajine’ ukoliko ta zemlja i dalje nastavi s neplaćanjem plina koji dobiva iz Rusije.


U kabinetu Zorana Milanovića Jutarnjem listu je potvrđeno da je pismo ruskog predsjednika poslano i hrvatskom premijeru te da će ono biti pomno proučeno.

Upozorenje iz Rusije

Putin čelnike 18 europskih zemalja upozorava na to da će potrošači u njihovim zemljama biti u velikoj opasnosti ukoliko Ukrajina nastavi s neplaćanjem te ih poziva na hitno rješavanje situacije s Kijevom.
Napominje da je Rusija u posljednje četiri godine s nižim cijenama plina i opraštanjem kazni za neplaćanje računa subvencionirala ukrajinsko gospodarstvo s 35 milijardi dolara i upozorava kako nije moguće više tako poslovati.

Europa preko Ukrajine prima 15 posto isporuke plina

Ovo je prvi put od izbijanja krize u Ukrajini da je Putin Europi zaprijetio smanjivanjem i zaustavljanjem isporuke plina preko ključnog plinovoda kojim Europa prima 15 posto potrebnih količina plina. Putin je europske čelnike optužio da su politikom neravnoteže u trgovini s Ukrajinom tu zemlju doveli u ekonomsku krizu te ih poziva da bez odgode održe konzultacije na razini ministara gospodarstva, financija i energetike kako bi se našlo rješenje za stabilizaciju ukrajinskog gospodarstva i osigurala isporuka i tranzit ruskog prirodnog plina. Ruski predsjednik je istaknuo da je Rusija spremna u tome sudjelovati, ali samo kao ravnopravni partner.
Ukrajina je Rusiji prestala plaćati isporučeni plin u kolovozu prošle godine te se dug popeo na 2,2 milijarde USD. Osim toga, Gazprom je od 1. travnja Ukrajini cijenu kubičnog metra plina povećao 44 posto, na 485 dolara za 1000 kubičnih metara, a Moskva je Ukrajini uvela izvoznu carinu za plin koja dosad nije postojala. (Jutarnji list)