USKOK podignuo optužnicu protiv Kristijana Kapovića!

0

Pred Županijskim sudom u Splitu USKOK je podignuo optužnicu protiv Kristijana Kapovića (44), načelnika općine Vir, kojeg terete za zlouporabu položaja i ovlasti, a sam opis kaznenog djela za koje ga terete je, u najmanju ruku, vrlo neobičan

Naime, u optužnici stoji da je Kapović, a kako bi ostvario povećanje prometa u lokalu “Vagabundo” kojem je vlasnik, 21. rujna 2015. godine održao sastanak s pročelnicima općinskih odjela te ravnateljima tvrtki i ustanova kojima je Općina osnivač na kojem im je naložio da se ubuduće svakog radnog dana moraju nalaziti baš u njegovu lokalu na “koordinacijskim sastancima”, piše Slobodna Dalmacija. Pritom je istaknuo, stoji u optužnici, da će nedolazak na te sastanke on tretirati kao nedolazak na posao i da će onaj tko ne dođe izgubiti radno mjesto.
Tako su se od idućeg dana u “Vagabundu” počeli svakodnevno održavati sastanci, na kojima se, kako i priliči, trebalo nešto i popiti. Kapović je, kao vlasnik lokala, račune za popijena pića ispostavljao općinskim tvrtkama. Tako je, primjerice, tvrtka “Čisti otok” dobila 104 računa u ukupnom iznosu od 35.242 kune, tvrtka “Vir održavanje” morala je podmiriti 102 računa ukupno vrijedna 32.396 kuna, a tvrtka “Vir turizam” 111 računa s ukupnom svotom od 37.325 kuna. Bilo je tu i drugih općinskih tvrtki, a ukupno je, po USKOK-u, Kapoviću na ovaj način isplaćeno 153.700 kuna.

Obrana pred USKOK-om

Dajući svoju obranu pred USKOK-om, Kapović je negirao djelo nazivajući sve “aferom kava-čaj” koja je, po njemu, rezultat sprege policije i DORH-a te nastojanja da ga se po svaku cijenu zaustavi u njegovu daljnjem političkom djelovanju.
– Prvo je od strane policije u ovom predmetu bila postavljena teza da sam povezao svoje suradnike u kriminalnu organizaciju ustrojenu radi izvlačenja novca iz općinskog proračuna putem lažnih faktura i nalaganjem njihova plaćanja preko mog obrta. No, vidjeli su da to ne mogu dokazati. Krucijalni svjedoci Jelena Kapović i Šime Vučetić imali su motiv neosnovano me teretiti jer sam Vučetića razriješio funkcije dorektora TZ-a općine Vir zbog neurednog obavljanja radnih zadataka i netransparentnog trošenja financijskih sredstava, a Kapović je 2016. godine zbog potkradanja dobila otkaz ugovora o radu u tvrtki “Vir turizam”, gdje je radila kao administrator. Zbog svoga dobrog imovinskog stanja i milijunskih prihoda koje ostvarujem već godinama kao privatni poduzetnik, nisam imao nikakvog razloga ni motiva upuštati se u to za što me se tereti ni vršiti pritisak na svoje suradnike da se sastaju u mom lokalu kako bi mi povećali promet. Taj iznos za koji me teretite je zanemariva stavka u mom kućnom budžetu i nikad se ne bih izlagao kaznenom progonu zbog toga – kazao je Kapović zamjeniku ravnatelja USKOK-a.
Opisujući što se dogodilo toga 21. rujna 2015. godine, kazao je da sa svojim suradnicima nije imao problem u komunikaciji, ali da je bio nezadovoljan njihovom međusobnom koordinacijom i suradnjom. Sve je kulminiralo kad je doznao da su jednom direktori dviju tvrtki zasebno uputili svoje kamione u Split po robu naručenu od istog dobavljača, umjesto da su se dogovorili i zbog uštede poslali samo jedno vozilo. Zato je sazvao sastanak u općinskoj vijećnici i “izribao” ih kazavši da nije normalno to što rade i da neće više prihvatiti ničija opravdanja ni izvlačenja.

Sami se okupili?

– Idućeg dana sam bio u Zadru te su me zvale suradnice Kristina Perić i Katarina Radović rekavši mi da su se, zbog jučerašnjih kritika, u mom lokalu dogovorili sastati svi direktori i pročelnici sa svojim glavnim operativcima, te su me zamolili da im se obratim s “dvije-tri riječi”. Kad sam se vratio iz Zadra, sve sam ih tamo zatekao i održao im 20-minutni motivacijski govor, u kojem sam rekao da moraju promijeniti svoj odnos prema poslu i da se svakog dana ujutro moraju sastajati na obaveznim koordinacijama. Potom sam otišao i sve ih počastio. Čujte, moj je lokal uređen pristojnije od svih ostalih kafića u Viru i radi cijelu godinu – kazao je Kapović.
Na pitanje USKOK-a zašto se sastanci nisu održavali u općinskoj vijećnici, nije dao razloge, a na pitanje zašto se nisu održavali u restoranu “Kotarina”, koji je u vlasništvu Općine, radi cijelu godinu i blizu je svih općinskih tvrtki, Kapović je odgovorio da se radi o “seoskoj krčmi i menzi” i da taj ambijent nije prihvatljiv za takva okupljanja.
Potvrdio je, pak, da je zaista rekao da će nedolazak na sastanke smatrati izostankom s posla i da će to rezultirati otkazom.

‘To je njihova shema’

Pred USKOK-om je kazao i da su se nakon njegova motivacijskog govora zaista svaki dan čelnici tvrtki i ustanova počeli sastajati u njegovu lokalu od 8 do 9 sati, no da je on bio na samo nekoliko njih i da nema nikakve veze s tim što se troškovi konzumiranja pića financiraju iz sredstava općinskih tvrtki. Kazao je da su takvu “shemu” osmislili sami direktori tvrtki i da je to logično jer im “po zakonu pripada pravo na reprezentaciju i ugošćavanje poslovnih partnera”.

Kapović: Sve je ovo smiješno, nebulozno i tragično

– Sve je ovo smiješno, nebulozno i tragično, da država gubi tri godine u istrazi toga jesam li ja napravio kriminalni pothvat kako bih zaradio na dvije kave i dva čaja. Ovo nije prva optužnica USKOK-a, a sve su dosad padale na sudu i ja sam svjedok da je pravna država u nas jako slaba, da sustav ne postoji. Pa meni stavljaju na teret da sam nezakonito uzeo 153 tisuće kuna, a prihodi mog obrta su 2015. godine bili pet milijuna kuna, a 2016. godine 6,5 milijuna kuna. Moje porezne obveze su nula, plaćam dobavljače i isplaćujem plaće, i jedino da sam kleptoman, mogao sam ići krasti tih 150-ak tisuća kuna pored svega ovoga. A ako sam kleptoman, onda nisam za USKOK, nego za psihijatriju. Pa taj iznos koji mi stavljaju na teret je bruto, od toga su državi plaćeni svi porezi, sva davanja, pa ispada da je najveći dio toga novca uzela država, oko 60 posto. Sramota je da se USKOK ovime bavi – kategoričan je bio načelnik Kapović, dodajući kako smatra da je sve ovo dio poruke sustava prema njemu: “Kapoviću, šuti, ne talasaj, budi dobar pa će i tebi biti dobro.”
– A kad ne šutim, onda idu prijave i optužnice – kaže. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime