Velika studija provedena na 650.000 djece: Cjepivo nema veze s autizmom

0

Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne povećava rizik od autizma niti izaziva autizam kod djece u rizičnim skupinama, pokazuje nova velika studija provedena na 650.000 djece

Istraživači su koristili popis stanovništva kako bi procijenili povećava li MMR cjepivo rizik od autizma kod djece rođene u Danskoj od 1999. do 2010. godine. Ukupno je do kolovoza 2013. praćeno 657.461 dijete, a znanstvenici su dokumentirali dijagnoze iz autističnog spektra, kao i poznate faktore rizika poput dobi roditelja, autizma kod braće i sestara, prijevremenog poroda i manje težine pri rođenju, piše CNN, a prenosi Index.

Više od 95 posto djece dobilo je MMR cjepivo, a kod 6517 djece dijagnosticiran je autizam. MMR cjepivo nije povećalo rizik od autizma kod djece bez rizičnih faktora niti je izazvalo autizam kod djece s rizičnim faktorima, otkriva studija koja je u ponedjeljak objavljena u časopisu ”Annals of Internal Medicine”.

”Ideja da cjepivo uzrokuje autizam još uvijek je prisutna i dobiva mnogo prostora na društvenim mrežama”, rekao je Anders Hviid, glavni autor studije i stariji istraživač na Statens Serum Institutu u Danskoj.

Budući da antivakcinalističke skupine postaju sve glasnije, a strah od cjepiva šire čak i slavne osobe i političari, Hviid i njegovi suradnici željeli su dobiti znanstveno utemeljene odgovore. Najveći doprinos studije je u uključivanju djece s rizikom od autizma, ističe dr. Paul Offit, direktor Centra za edukaciju o cjepivima pri Dječjoj bolnici u Philadelphiji, koji nije bio uključen u izradu studije. On se nada da će ovaj dokaz uvjeriti obitelji s malom djecom s rizikom razvoja poremećaja iz autističnog spektra da cjepivo ne povećava rizik.

Mit koji povezuje cjepivo i autizam proizašao je iz studije Andrewa Wakefileda, objavljene 1998. godine u medicinskom časopisu ”The Lancet”. Wakefielda je financirala odvjetnička tvrtka koja je namjeravala tužiti proizvođače MMR cjepiva te je 2010. godine izgubio svoju liječničku licencu. Godinu kasnije ”The Lancet” je povukao studiju jer je istraga pokazala da je Wakefield promijenio ili pogrešno prikazao podatke o dvanaestero djece koja su bila temelj za zaključak njegove studije. Brojne kasnije studije, koje su pokušale ponoviti njegove rezultate, nisu pronašle vezu između cjepiva i autizma.

”U ovom trenutku imamo 17 studija provedenih u sedam zemalja, na tri kontinenta, u koje su bile uključene stotine tisuća djece. Mislim da sada možemo reći da znamo istinu”, rekao je Offit.

Međutim, antivakcinalni aktivisti i dalje koriste mit o povezanosti cjepiva i autizma. Aktiviste ste optužuje i za epidemiju ospica koja upravo traje u Sjedinjenim Američkim Državama. Najmanje 206 slučajeva ospica zabilježeno je u SAD-u 2019. godine, a tijekom 2018. bilo ih je 372, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Širom svijeta broj oboljelih od ospica porastao je za 48,4 posto od 2017. do 2018., pokazuju podaci UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Deset zemalja, među kojima su Brazil, Filipini i Francuska, bilježi gotovo tri četvrtine ukupnog porasta slučajeva ospica u 2018. Svjetska zdravstvena organizacija smatra oklijevanje ili odbijanje cijepljenja unatoč dostupnosti cjepiva jednom od 10 najvećih prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini.

”Mislim da smo na prekretnici. Ljudi moraju shvatiti kako njihova odluka da odbiju cjepivo nije bez rizika. To je odluka da se prihvati veći rizik. Nažalost, sad se suočavamo s posljedicama tog većeg rizika”, zaključio je Offit za CNN.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime