Za manje od mjesec dana navršava se 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, zapravo mirovnog dogovora koji je trebao biti temelj uređenja BiH nakon rata od 1992.-1995.godine

25 godina kasnije, BiH je u vrlo specifičnoj, teškoj situaciji. Koliko je Daytionski sporazum donio koristi BiH? Koliko su na Daytonskom sporazumu „profitirali“ Bošnjaci, koliko Srbi, a koliko Hrvati? Zašto do danas Daytonski sporazum nije preveden i ratificiran u BiH parlamentu? Mnogo je nedoumica oko Daytonskog sporazuma četvrt stoljeća od njegovog potpisivanja.

Podsjećamo, Daytonski sporazum postignut je nakon maratonske konferencije u američkom gradu Daytonu (Ohio) koja je trajala od 1.studenog do 25.studenog 1995. Sam Daytonski sporazum potpisali su, između ostalih, 14.prosinca iste godine  dr. Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević. Glavni koordinatori čitavog sporazuma bili su  Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Danas, 25 godina kasnije, mnogi tvrde kako je Daytonski sporazum bio dobar samo za jedan cilj, a to je mir na prostorima današnje BiH. Isto tako, mnogi tvrde kako su Hrvati zbog Daytonskog sporazuma izvukli deblji ili najdeblji kraj. Treba li BiH novi Daytonski sporazum? Sporazum koji će konačno imati za cilj ono što su davnih godina zamislili Amerikanci u suradnji s, danas, pokojnim predsjednicima Hrvatske, BiH i Srbije, ujedno predstavnicima triju konstitutivnih naroda?

Prošlo je i deset godina od premijere dokumentarnog filma Dayton 2 kojeg danas i objavljujemo, a kojeg su autori Darko Dodig i Pejo Gašparević. U nastavku donosimo i njihova promišljanja o Daytonskom sporazumu.

Darko Dodig: Platforma nacionalnim mališanima za pljačku, kriminal i korupciju

Kako gledate danas na BiH, 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma?

Sad kad ste mi postavili to pitanje, imam blagu podvojenost kako opisati, koliko se sve promijenilo, te kako i na koji način je obilježena prilika koju je Dayton ponudio narodima, građanima i državi BiH… Da ne živim u Daytonskoj BiH,da me nije briga, rekao bih Vam: znate što je najbolje od svega, kako im uopće nije stalo do Daytona… Postdaytonska generacija, diljem BiH sva je sjebana:bez odgovarajućeg obrazovanja-znanja, bez posla,bez love, bez vizije, bez perspektive, bez budućnosti, bez pravog učinkovitog i političkog vodstva i s pravom postavljaju pitanje: da li su tvorci Daytona to htjeli postići… Na prostoru, kojemu je međunarodna zajednica dala suverenitet, stvorena je platforma koju su nacionalni mališani iskoristili za neviđenu: pljačku, kriminal, korupciju… Daytonska BiH, danas je mjesto j nacionalne, političke, socijalno-materijalne, kulturne, vjerske, demografske, zdravstvene i sad još emigrantske krize! Istina je jača od politike u Daytonskoj BiH, njeni narodi-građani, svakodnevno spaljuju zemlju jedni između drugih i trećih… Nitko nije izostavljen!

Zašto Dayton 2, koji su razlozi?

Na sceni i ne samo političkoj cijeli niz je izmijenjenih okolnosti, koje poznaje i pravni okvir Daytonskog sporazuma… Ovisi kako i tko danas gleda na Dayton i na koji način to utječe na prosudbu njegove učinkovitosti? No, pravo pitanje nije zašto Dayton 2, nego: tko se protivi Daytonu 2?  Svi oni koji imaju, ZNA SE, namjeru umanjiti američki diplomatsko-vojni i geopolitički utjecaj u svijetu! Dayton je najblistaviji primjer američke diplomacije! Što se više priča o nemogućnosti organiziranja Dayton 2, to će se postavljati pravih pitanja manje, politički spin je pojedinaca, kojima Moskva tepa o njihovoj liderskoj veličini! Vjerujem da je Dayton 2 vrh koplja diplomatske aktivnosti, koja će stvoriti mogućnosti za izgradnju državne zajednice u federaciju ravnoteže, jer niti jedan mali narod ne može opstati bez nacionalnih institucija!. Čvrsto držim, kako se ne radi o tomu da se nešto „mora“…Naime, jednostavno je to tako: Američki narod prati politiku koja ide naprijed, uz njega idu diplomatske aktivnosti administracije, a iza Daytona ide Dayton 2…Ma koliko god da se nacionalni mališani uzjogune… Dayton na maximumu, ruski došaptivači na respiratorima…Još da su kineski…

Pejo Gašparević: To je manguspki sporazum!

Što za Vas predstavlja Daytonski sporazum 25 godina od njegova potpisivanja?

Daytonski sporazum predstavlja vrijedan dokument koji je imao za cilj zaustavljanje rata u BiH. Sve ostalo iz tog istog Daytonskog sporazuma generira političke nesporazume u BiH. Daytonski sporazum omogućio je puzajućim izmjenama Bošnjacima da preuzmu političku dominaciju nad Hrvatima. Zahvaljujući Daytonskom sporazumu, Hrvatima u BiH je tri puta nametnut Željko Komšić koji je izabran većinom bošnjačkih, a ne hrvatskih glasova.

Nije li Daytonski sporazum trebao poslužiti da se na prostorima današnje BiH uspostave temelji moderne države u kojoj će sva tri konstitutivna naroda biti ravnopravna i zajednički putem svojih predstavnika sudjelovati u kreiranju najvažnijih odluka?

Daytonski sporazum je zapravo mangupski! Daytonskim sporazumom je omogućeno da BiH ima dva entiteta od kojih jedan dobiva ime Republika Srpska unutar kojeg su Hrvati i Bošnjaci obespravljeni. S druge strane, u Federaciji BiH, drugom entitetu su obespravljeni Hrvati jer Bošnjaci nameću Hrvatima svoje kadrove. Nekakav novi Daytonski sporazum  po mom mišljenju može jamčiti dugoročno stabilnost u BiH jer ovaj postojeći u svojoj utrobi zapravo generira političke sukobe. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime