Ne treba puno pameti, truda, treninga, ni talenta, da bi se uspelo do VIP lože, na stadionu pod Bijelim Brijegom, doma Zrinjskog! Zna se, lakše je biti stožerni manager, nego dobar sportski radnik ili kroničar sportske kulture, novinar, da ne kažem vrhunski sportist!

Sport je engleska riječ, i, razvio se prvo u Engleskoj! Naime, neopjevane sportske VIP veličine, misle da vide i da znaju sve, rostštiljajući pod tom strehom! Kako ne postoje mali sportovi, samo atletske krepaline, čiji jedini uspjeh je kvačica iznad početnog slova S! Sportskim rječnikom rečeno, autentičan atletski rezultat! 

Vrle moje portaldžije, na vama je da procijenite koliko je važno za sportsku povijest da bude ispisana uspješnim rezultatima i osvojenim šampionskim titulama. Čvrsto držim kako ime Zrinjski osam puta glasno odzvanja sportskim svijetom! Naime, dozvolite mi, da vi ne bi živjeli s posljedicama neuspjeha, osjetio sam se slobodnim dati Vam na znanje, vrhunski sportisti rođeni u Mostaru, koji su u svoj svojoj atletskoj autentičnosti osvajači olimpijskog odličja.

Alois Podhajsky, konjaništvo, 1936. god bronca

Franjo Arapović, košarka, 1988. god srebro, 1992. god srebro 

Miroslav Brozović, nogomet, 1948. god srebro 

Dražen Dalipagić, košarka, 1976. god srebro, 1980. god zlato, 1984. god bronca 

Ivan Dodig, tenis, 2012. god 2020. god srebro u parovima

Jasna Merdan Kolar, rukomet, 1980. god srebro, 1984. god zlato 

Muhamed Mujić, nogomet, 1956. god srebro

Kruno Radiljević nogomet, 1956. god srebro

Nastaviti ću dalje u olimpijskom duhu po Hercegovini

Čapljina, Vladimir Jelčić, rukomet, 1996. god zlato 

Gabela, Andrija Anković, nogomet, 1960. god zlato

Pješivac Kula, Slavko Goluža, rukomet 1996. god zlato, 2004. god zlato, 2012. god bronca kao trener               

Prisoje, Vlado Šola, rukomet 2004. god zlato

Ljubuški, Mirko Alilović, rukomet 2008. god i 2012. god bronca, Denis Buntić, rukomet 2012. god bronca, 

Posušje, Marko Ramljak, basket, olimpijada mladih 2010. god srebro 

Dakle, da nastavim na spisak bi stalo oko 60 vrhunskih sportista rođenih u Mostaru i po Hercegovini, koji su olimpijci…No, ako Vas ovaj podatak ne raduje, ovaj zasigurno hoće. Grad Sarajevo nema niti jednog sportistu, osvajača olimpijskog odličja rođenog u Sarajevu! Ne mogu, a da ne dodam, BiH od svog osamostaljenja, sudjelovala je na 8 ljetnih i 8 zimskih Olimpijskih igara! Iskreno, na moju veliku žalost, ali i uz veliku krivicu nepostojanja športske politike, njeni sportisti nisu osvojili niti jednu olimpijsku medalju! Moja žal, veća još je, da je BiH jedina od bivših republika Yuge, i, jedina na sportskom Balkanu, koja nema niti jednu osvojenu olimpijsku medalju! 

Pa boni ne bili, šta radite stožerni manageri, da ne uzimate previše od naroda, pojedinaca, države, županije, grada, pitate li se sto ostavljate iza sebe, što će biti vaše nasljeđe…Nabrojani sportisti, njihovi rezultati  posve sigurno ne…Niti bilo koji daljnji… No, kad je Hrvatin bio u pravu…      

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime