U strahu pred vukom koji je u srijedu ujutro pojeo ovcu i janje, a zatim naočigled šokiranih mještana mirno nastavio asfaltnim putem prema Biogradu, stanovnici Zapužana u općini Benkovac zatvorili su se u kuće.

U ništa manjoj bojazni nisu ni mještani Slivnice, u posedarskoj općini, gdje su vukovi dva dana prije u potrazi za hranom ovaj put i doslovno pojeli magarca! – Šeki je kod svog vlasnika Slavoljuba Lerge bio pune 43 godine. Magarac mu je bio sve na svijetu, a pet ili šest vukova ga je u jedno jutro pojelo za doručak. Ništa od njega nije ostalo. Njime je prevozio drva za zimu, trčao utrke magaraca u Posedarju, te ga koristio za prijevoz do posla u Vinjercu – kaže Slavoljubov susjed Anđelko, dodajući kako najezda vukova u zadarskom zaleđu traje više od pet godina, te da vukovi u potrazi za hranom ne prežu ni pred čim, pa ni kućnim ljubimcima!

‘Poija je i malu kujicu’

– Prošlu jesen jedan je pojeo malu kujicu. Sažvakao joj je kožu. Ovaj je jutros oko devet sati, nakon što je napravio „posao“, mirno nastavio cestom kao da je njegova. Teško je i pomisliti što će dalje biti i kada će vukovi napasti ljude – ogorčen je Živko Ćoso, predsjednik Mjesnog odbora Zapužane u benkovačkoj općini. Mještani sela u zadarskom zaleđu navode kako imaju osjećaj da su vukovi važniji nego njihova egzistencija, te da su planski nastanjeni u njihov kraj zbog poticaja koje država dobiva od Europske unije. Neki čak govore da su vidjeli i helikoptere kojima su vukovi dovezeni na njihovo područje. – Ovaj vuk je bio onako žuto-smeđi, vidi se da nije naš domaći, crni. Koliko znamo, ti su vukovi dovezeni iz Kanade helikopterima. Činjenica je da su gladni i da traže hranu pa se spuštaju u mjesta – navodi Ćoso, dodajući kako se ljudi zbog toga više ne mogu baviti stočarstvom, te im je ugrožena egzistencija. Viša stručna savjetnica za stočarstvo i ovlašteni vještak Zadarske županije za štete od predatora Ana Grgas opovrgava tvrdnje mještana, navodeći kako nema govora da se vukovi na taj način uvoze. – Priča da su vukovi dovezeni helikopterom nebulozna je i nema nikakva smisla. No, da se događaju određene promjene u njihovu ponašanju istina je i resorno ministarstvo upravo dovršava svoje istraživanje koje bi trebalo dati odgovore na pitanja zbog čega se to događa – pojašnjava Grgas, navodeći kako smatra da je ponašanje vukova samo reakcija na narušavanje prirodne ravnoteže zbog utjecaja čovjeka. – Jedan od primjera su pothodnici ostavljeni za prolaz divljači. Oni su na nekim mjestima zatvoreni metalnim vratima i životinje ne mogu proći. Nemaju kuda, zbunjene su i nalaze se u potpunom mraku zbog nemarnosti čovjeka – zaključuje Grgas. (Slobodna Dalmacija)