Tradicionalni godišnji susret ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetouu  počinje danas, traje do 7. lipnja i posvećen je pedesetoj obljetnici filmova “Winnetou II” i “Unter Geiern”.

Tome je prilagođen i ovogodišnji program manifestacije, pa će sudionici imati priliku posjetiti mjesta snimanja na Velebitu, u NP-u Paklenica, okolici Splita, zatim Platak, Grobničko polje, te se družiti s Elke Sommer, Gojkom Mitićem i drugim počasnim gostima ovogodišnjeg susreta. Manifestacija se održava u Starigradu-Paklenici, u Bluesun hotelu “Alan” u Starigradu-Paklenici, gdje je u nekadašnjem motelu boravila filmska ekipa za vrijeme snimanja filmova. Danas je u dijelu tog prostora uređen stalni izložbeni postav s dokumentarnim materijalom i filmskim rekvizitima korištenima za vrijeme snimanja, koji brojni posjetitelji Rivijere Paklenica rado obilaze.

Večernja projekcija slavljeničkog filma

Tamo počinje susret sa sudionicima manifestacije i filmska večer – projekcija dokumentarnog filma “Jubiläumsfeier mit Marie Versini – 2013.”, večeras u 20 sati, cjelodnevni obilazak mjesta snimanja u okolici Splita odvijat će se u srijedu, u četvrtak je na redu Platak i večernja projekcija slavljeničkog filma na otvorenom na lokaciji Tulove grede, te u petak obilazak mjesta snimanja u NP Paklenica i susret s počasnim gostima. U Turističkoj zajednici Starigrada kažu kako Rivijeru Paklenica “Winnetou turisti“ posjećuju tijekom cijele godine. Tako je ovog proljeća u Starigradu-Paklenici ponovno boravila glumica Marie Versini koja je utjelovila lik Winnetouove sestre Nscho-tschi, i to u društvu s grupom njemačkih turista koji su na Pakleničkoj rivijeri proveli tjedan dana obilazeći filmske lokacije. Tijekom cijelog svibnja podvelebitski kraj je ponovno postao filmska scena – snimao se novi film na temu Winnetoua. Brojni su i individualni obilasci filmskih lokacija, u sklopu organiziranih izleta brodom na rijeku Zrmanju (filmski Rio Pecos) i Velebit fotosafari, tako da Winnetou kao turistički proizvod u Hrvatskoj i na Pakleničkoj rivijeri ima svoju stalnu publiku. (Slobodna Dalmacija)