Obrovac je često u svojoj povijesti doživljavao dane ponosa i slave, te bio gotovo centar političke moći u Dalmaciji i cijeloj Hrvatskoj. Najmanje dva puta se to dogodilo na dan 7. travnja

  • Na današnji dan, prije 173 godine, grad Obrovac poslao je pismo, poznato kao ”Obrovačka nota”, svim ostalim općinama u Dalmaciji, kojim prvi poziva na ujedinjenje Dalmacije s maticom Hrvatskom i Slavonijom i uvođenje materinjeg jezika u škole i javne ustanove. Obrovačku notu potpisali su gradski upravitelji: Tremoli, Simonelli, Čirjak Radulović, Simić, Milanović i Bolis. Ovom inicijativom Obrovac je došao u centar pozornosti tadašnjih političkih zbivanja, tako da su na istu temu Obrovčani pisali i banu Jelačiću, 21. travnja 1848. godine, te Varaždinskoj županiji, 22. svibnja iste godine. ”Slavnoj obćini obrovačkoj” ban Jelačić piše 02. svibnja 1848. godine, gdje zahvaljuje na inicijativi za ujedinjenje svih hrvatskih krajeva i najavljuje svoj dolazak u Obrovac. Obrovačka inicijativa nije tada bila prihvaćena od ostalih dalmatinskih općina. Splitska, ali i ostale dalmatinske komune još uvijek su bile sklonije talijanskom utjecaju nego ujedinjenju sa ”slavenskom braćom” u Hrvatskoj i Slavoniji.
  • Isto tako, na današnji dan, prije točno 100 godina, temeljem Rapalskog ugovora između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, okončala je dvije i po godine duga okupacija Obrovca od strane Italije. Tijekom okupacije zabilježeni su česti sukobi s okupatorima, te hapšenja, a zatim internacija obrovačkih intelektualaca u Italiju. Grad je tada oslobođen mirnim putem, tako da je vojska Kraljevine, predvođena generalom Milićem, stigla u Obrovac bez borbe. Uz vojsku je toga dana u Obrovac stigao i podpredsjednik dalmatinske vlade, Obrovčanin, dr. Uroš Desnica (otac književnika Vladana) koji je i sam dio okupacije proveo u Obrovcu te u  internaciji. Dva dana i dvije noći trajalo je slavlje u Obrovcu. Kako piše Novo Doba iz Splita, u broju od 9. travnja 1921. godine, pozdravne govore održali su ugledni mještani, Ivo Mikulić i Milan Urukalo te don Šime Meštrović i pop Niko Novaković. Dalmatinska vlada za općinskog upravitelja u Obrovcu imenovala je Marka Anzulovića, a za suca Ivana Jaspricu.

Na žalost, Obrovac ne slavi niti jedan svoj povijesni datum pa tako niti ovaj današnji. Nema u Obrovcu niti kakvog spomena o ovim slavnim događajima.

Ipak, Matica Obrovčana iz Zagreba, kojoj je cilj očuvanje kulturnih i povijesnih vrednota grada Obrovca, redovito nas podsjeća na skriveno bogatstvo ovog prekrasnog gradića na Zrmanji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime