Za sutra je predviđena sudska rasprava na imotskom Općinskom sudu povodom tužbe Zdenka Lučića koji tvrdi da je ovrha u iznosu 1.800,00 kn u postupku Lovre Raffanelija nedopuštena.

Ništa spektakularno, reklo bi se na prvi pogled, no iza ovih 1.800,00 kn krije se daleko veća priča, po mnogima jedna od najskandaloznijih pravosudnih afera u povijesti Hrvatske.
Naime, Zdenko Lučić će kroz dokazni postupak pokušati dokazati da je presuda koja je prethodila ovrsi nepravovaljana jer ju je donijela sutkinja Općinskog suda u Makarskoj, a da nije imala valjani  pravosudni ispit! Pod pretpostavkom da se rečenoj sutkinji dokaže da nije imala položeni pravosudni ispit u vrijeme donošenja presude, sve presude koje je ikada donijela ta sutkinja, a koja je svojedobno promovirana na mjesto predsjednice Općinskog suda u Makarskoj su ništavne!
Sramotna je činjenica da Zdenko Lučić kao privatna osoba na jednom hrvatskom sudu mora dokazivati kako je sutkinja nezakonito donosila sudske odluke i rješenja umjesto da se njezinim slučajem bavi Državno odvjetništvo, Državno sudbeno vijeće ili netko treći. Sramotno je i to je Lučić sa svojim sumnjama upoznao sve moguće i nemoguće instance, pa tako i Općinski sud u Makarskoj gdje je njegova tužba stavljena „ad acta“ pune četiri godine. Srećom, Makarska je ostala bez Općinskog suda, a sud u Imotskom je odmah odredio ročište u toj pravnoj stvari.
Kontaktirali smo zdenka Lučića koji nam je potvrdio da je za sutra zakazana rasprava te nam je kazao kako je još 2010. godine doznao da makarska sutkinja nema položen pravosudni sipit niti je imala uvjete za polaganje istog.
– Ona nikad nije ni mogla biti sutkinja, a moje sumnje je i pismenim dopisom potvrdio nekadašnji zamjenik ministra pravosuđa Josip Kardum. Za to su znali i svi ostali suci makarskog Općinskog suda koji su još početkom devedesetih na to upozorili tadašnjeg predsjednika suda Savu Ijačića, kazao nam je Lučić u kraćem telefonskom razgovoru.
Na sutrašnjoj raspravi bi trebali svjedočiti upravo Savo Ijačić, Jusuf Halilagić, bivši sekretar Ministarstva pravde BiH, bivši sudac makarskog suda Predrag Trutin, sutkinja Veronika Aračić, bivši pomoćnik Ministarstva pravosuđa Josip Kardum i mnogi drugi koji će svjedočiti na brojne okolnosti od kojih je možda „najsočnija“ da je ta sutkinja navodno položila pravosudni ispit ratne 1991. godine u ratnom Sarajevu?!
– Zbog propusta nadležnih službi ja kao umirovljenik  vodim bespotrebne parnice kojima pokušavam ispraviti nanesenu štetu, a ulaskom u kaznenu evidenciju zatvorena su mi vrata političkog, profesionalnog, gospodarskog napretka, obitelj mi je u maloj sredini označena i diskriminirana. Kao brigadni general Hrvatske vojske ne mogu dobiti dozvolu za lovačku pušku jer sam temeljem nezakonite odluke te makarske sutkinje osuđen za kazneno djelo protiv Republike Hrvatske s elementima nasilja, koristoljublja, ili niskih pobuda, kazao nam je Zdenko Lučić.

9 KOMENTARI

 1. Prema mojim informacijama i navodima iz Presude br. Gž-586/06.,od 25 srpnja 2008 g. Županiskog suda Split, Suzana Alač nije nikada imala pripravnički – vježbenički staž već je osobođena, staž je zradila kao daktilograf kod tadašnjeg suca krivičnog odjela Ante Barbića, danas javnog bilježnika u Makarskoj. Zbog navedenog činjeničnog stanja, na okolnost dokazivanja, predlažem da sud sasluša kao svjedoka Antu Barbića, Javnog bilježnika iz Makarske.
  Obzirom da je negdašnji predsjednik Općinskog suda u Makarskoj Savo Ijačić napustio Republiku Hrvatsku, danas je u odvjetničkoj mirovini u Herceg Novom, Crna Gora. Na njegovo mjesto tada je izabran Ante Pejković, danas javni bilježnik u Makarskoj. Obzirom su u to vrijeme za koje avedena osoba tvrdi da je obavljala pripravnički staž, dužnost sudaca u tom sudu obnašali Ante Barbić, Ante Pejković, Matko Rančić, Nađa Andrijašević, svi iz Makarske bilo bi krajnje neophodno iste pozvati i saslušati kao svjedoke.

  Kao svjedoka predlažem da sud sasluša; Miru Kovačević , šeficu računovodstav Općinskog suda Makarska, kako bi se utvrdilo na koju okolnost je primala plaću Suzana Alač, kao vježbenik ili daktilograf, kolegicu sa suda Rozariju Mijačiku iz Tučepa, Andjelku Bašić iz Makarske, Mariju Hadžić iz Makarske, Mladena Lendića voditelja z.k. referade Općinskog suda Makarska.

  Predlažem da se pribavi evidenciju pravosudnih pripravnika u Županiskom sudu i Općinskom sudu Makarska,za period 1988 do 1991.g.predlažem da sud zatraži Odluku- Rješenje o izboru kandidata za radno mjesto pripravnika na Općinskom sudu Makarska za period 1988 – 1992.g. Predlažem u dokazne svrhe da se zatraži od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, zahtjev iz 1991 godine , za razrješenje Slave Ijačića kao Predsjednika Općinskog suda Makarska , koji je potpisao Predrag Trutin i dr. suci.

  Nekoliko godina nakon imenovanja Suzane Alač predsjednicom Općinskog suda Makarska, zbog činjenice da ista nije imala pripravnički staž pa tim ni pravo na polaganje peavosudnog ispita, svi suci tadašnjeg suda, Predrag Trutin, Ivica Šimundža i Veronika Aračić, uputili su službeni dopis tadašnjem ministru pravosuđa, predsjedniku Vrhovnog suda i predsjedniku Županijskog suda.

  Prema informacijama koje ima Zdenko Lučić , tadašnji ministar i predsjednik Vrhovnog suda nisu reagirali, već samo Igor Benzon, predsjednik Županijskog suda, koji je zaprijetio potpisnicima. Naime, nakon odaslanog dopisa u Makarski općinski Sud su stigli Igor Benzon, pred. Županijskog suda, Vicko Prančić, predsjednik građanskog odjela Županijskog suda u Splitu, i Josip Čule, predsjednik kaznenog odjela županijskog suda Split, a danas zamjenik državnog odvjetnika u Zagrebu. Benzon je pozvao trojicu sudaca potpisnika dopisa u sobu Suzane Alač koja nije nazočila, i rekao je: Odustanite od ovog ili će te svi troje izletit sa suda a ona će ostat. Možete se vratit u sudnice! Tako je naložio Benzon.
  Ovo je primjer kako je se Suzana Alač štitila pravosudna hijerarhija, odnosno kako se razarala Hrvatska pravna država.

  Temeljem gore navedenog predlažem da sud kao svjedoke pozove i sasluša Igora Benzona iz Splita, Vicka Pančić iz Splita, Josipa Čule iz Zagreba, Predraga Trutina iz Zagreba, Veroniku Aračić iz Makarske, Ivicu Šimundža iz Splita.

  Na okolnost poaganja pravosudnog ispita Suzane Alač u Sarajevu 21 ožujka 1991.godine, predlažem da se sasluša Jusuf Halilagić iz Čapljine BiH, koji je 1991 godine obnašo dužnost pomoćnika ministra pravde Bosne i Hercegovine.

 2. Sramotno je da je ovo samo jedan od slucajeva kako funkcionira pravosudje u Hrvatskoj. Sramotno je da Makarski sud u bezbroj slucajeva djeluje nezakonito ,pristrano i kao na drazbi u korist pojedinaca a na stetu zakona i Ustava RH koja je temelj i osnova jednog civiliziranog drustav i jedne pravne drzave. Sramotno je da pored nezakonitih poslovanja na sudu u Makarskoj nadlezne institucije nista apsolutno nista ne poduzimaju u sprecavanju ovih kriminalnih radnji.Da DO i USKOK po zakonu i savjesto obavljaju svoj posao sud u Makarskoj bi bio davno zapecatiran i veci dio sudaca bi radi iskoristavanja svoje pozicije i ovlasti izdrzavali zatvorske kazne na celu sa bivsim predsjednikom Radoslavom Rosom koji po potrebi prenosi sa gradjanskog na kazneni odjel predmete sa sansom za bolje manipuliranje i otimanje privatnog vlasnistva, Sucem Denisom Ducicem koji iskoristavanjem ovlasti i pozicije protiv Ustava i zakona otima privatno vlasnistvo i nezakonitim napucima potice na kaznena djela,,Ivica Simundza koji na rjesenjima pise privatne poruke,”Lessi se vraca u Trogir…” Miroslava Lipanovic koja obavlja radnje i donosi odluke za koje nije nadlezna a one za koje je nadlezna gura u ladicu i ceka da ide u mirovinu, na prkrsajnom Slavko Strbac, Anton Fagarazzi, Ruzica Tafra, koji koriste krivotvorene oznake predmeta a zatim odbijaju dokazne radnje i protuzakonito izricu osudjujuce presude. Mozda bi sud u Makarskoj bolje djelovao da umjesto pravilnika o radu postave cjenovnik i okace ga na ulaz da se stranke u postupku informiraju za koliko mogu da kupe pravdu da se ne skuplja prasina po predmetima i da ne otimaju privatna vlasnistva ili kaznjavaju neduzne osobe!!!Postoje tri nacina da sudac radi 1.savjesno i po zakonu, 2. za privatni interes 3. za grupu kojoj pripadaju protuzakonito i protuustavno.KOJI JE VAS NACIN RADA GOSPODO NA SUDU U MAKARSKOJ??? DJELATNICI U MAKARSKOM KRIVOSUDJU ODNOSNO CIRKUSU KOJEG SU OD SUDA NAPRAVILI:
  1.. Ne rade po zakonu i Ustavu za poslove koje su zakonom duzni obavljati pa se ne mogu nazavti sucima,jer zakon kaze “..kad se sazna za neko kazneno djelo duznost svake sluzbene osobe je prijaviti kazneno djelo..”oni ne prijavljuju oni cine kaznena djela
  2. “Kad gradjanin sazna za neko kaznen djelo njegova je moralna duznost to prijaviti..” oni se ne mogu smatrati gradjaninom RH jer nemaju morala, to su neprijatelji drzave.
  3. Zakazali su i kao roditelji ako ovaj svijet ostavljaju svojoj djeci a ne pitaju se kad ce njegovo djete doci na red.
  4. Zakazali su i kao djedovi i bake,da li ce se njegovo unuce sutra sramiti u saznanju da nista nije poduzeto u sprovodjenju zakona i boljeg svijeta,ovaj svijet ostavljati unicima je zlocin!
  Lijepo ste nam podjelili svjet u Makarskoj,vas uspjeh lezi iskljucivo u narodnom kukavicluku, no sazrece gnjev naroda a tada ce se vasi unici sramotiti vas i vasih imena…

 3. …mora da bi “daktilografkinja” mogla mnogo sta da kaze sto bi “prijateljima” iz makarskih i ostalih politickih i “poslovnih” krugova ili stetilo, ili okrivilo, obrukalo……..RUKA RUKU MIJE !

  • Pa to treba pod hitno sve ispitati te ih osuditi po krivnji. Oduvjek je jasno bilo da tu ima teške Korupcije i povezanosti zemljišno knjižnog odjela i suda. A šta je sa posrednicima u prodajama Nekretnina poput bivšeg suca Alača i ostalih te sudaca umješanih u to sve, te odugovlačenja presuda gdje su jasne namjere vidljive.

 4. Ne mogu vjerovati da se javnom biljezniku u Makarskoj ne mogu dostaviti dokumenti na meil u 21 vijeku,ne moze ni postom, vec samo licno ili preko druge osobe. Tako su mi kazali iz jednog ureda javnog biljeznika. Taj biljeznik je mojih nekoliko k.č. nezakonito upisao u Katastar i ZK SUD U Makarskojn na trecu osobu.

 5. Ne mogu vjerovati da se javnom biljezniku u Makarskoj ne mogu dostaviti dokumenti na meil u 21 vijeku,ne moze ni postom, vec samo licno ili preko druge osobe. Tako su mi kazali iz jednog ureda javnog biljeznika. Taj biljeznik je mojih nekoliko k.č. nezakonito upisao u Katastar i ZK SUD U Makarskoj na trecu osobu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime