Europski tjedan održivog razvoja sa četiri događanja iz Makarske

0

Na inicijativu Grada Makarske i platforme Mreža aktivnih građana Makarske (MagMA), Makarska će se pridružiti velikom broju europskih gradova u obilježavanju prvog EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA(30.svibnja-5.lipnja), inicijative koja ima za cilj poticati i učiniti vidljivijima aktivnosti, projekte i događanja koja promiču održivi razvoj.

Cilj planiranih aktivnosti je podizanje razine svijesti svih naših sugrađana, ali i svih onih koji sudjeluju u donošenju odluka, o važnosti održivog razvoja kao okvira za oblikovanje politika i strategija kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka, bez štete za okoliš i prirodne izvore važne za budućnost lokalne zajednice. Naglasak je i na nastojanju da se daljnjim strateškim odlukama pristupa vodeći računa o načelima održivog razvoja kako bi naš grad postao kvalitetnije mjesto za život. U Europskom tjednu održivog razvoja sudjeluju: Grad Makarska, Udruga Sunce, GI „Ruke za bolju Makarsku“, Savjetovalište „Lanterna“ Biciklistički klub „Makarska“, Makarski komunalac d.o.o., Dječji vrtić „Biokovsko zvonce“, Osnovna škola Stjepana Ivičevića i Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića.
Od Ivane Pleić, više stručne suradnice za odnose s javnošću i protokol u Gradu Makarskoj doznajemo kako je od osam prijavljenih događanja iz Hrvatske čak četiri iz Makarske.

PROGRAM

Biciklijada

  1. svibnja 2015. (subota) – gradska riva – 9 sati

Biciklijadu tradicionalno organiziraju Savjetovalište Lanterna i Biciklistički klub Makarska, a riječ je o jednoj od najvećih manifestacija ove vrste u Republici Hrvatskoj. Prošlogodišnja Biciklijada okupila je 570 sudionika, od kojih su najbrojniji oni najmlađi. Među najvažnijim ciljevima ove manifestacije su poticanje ekološke osviještenosti te kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih. Promoviranje korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva za sve članove obitelji doprinos je očuvanju i brizi za okoliš.

Radionica: Recikliranje papira, Makarski komunalac d.o.o.

  1. lipnja 2015. (ponedjeljak) – OŠ Stjepana Ivičevića
  2. lipnja 2015. (srijeda) – Dječji vrtić „Ciciban“

Radionice se odvijaju u sklopu edukativne kampanje „Skupi, složi, savjesno odloži“ s ciljem educiranja, informiranja i podizanja svijesti javnosti o važnosti održivog gospodarenja otpadom. Namijenjene su djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Djeca će koristeći stari iskorišteni papir izrađivati novi koji će moći koristiti za crtanje i izradu čestitki. Tijekom radionice kod djece se potiče ekološka osviještenost i kreativnost, ponavljaju kako i zašto treba razvrstavati otpad, te koje su prednosti recikliranog papira.

Kreativna radionica: Ivana Glibota i Ana Polić Pavlinović

  1. lipnja 2015. (utorak) – Udruga Sunce, Marka Marulića 5, Makarska, 16.30 sati

Radionica kreativnog recikliranja koju vode akademske slikarice Ivana Glibota Pandžić i Ana Polić Pavlinović podučit će članove Udruge osoba s invaliditetom Sunce izradi uporabnih i umjetničkih predmeta od starih stvari. Djeca će, uz stručno i kreativno vodstvo, naučiti kako se od svakodnevnih uporabnih predmeta i nakon „roka trajanja“ mogu izraditi dopadljive skulpture, korisni uporabni predmeti, kako im dati novi život, reciklirati i upotrijebiti ih ponovo.

Predavanje: “Zelena arhitektura”, Ivan Šimić

  1. lipnja 2015. (utorak) – dvorana Glazbene škole – 19.30 sati

“Zelena arhitektura” naziv je predavanja koje će u sklopu obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja održati Ivan Šimić, inžinjer šumarstva i član Građanske inicijative „Ruke za bolju Makarsku“. Težište njegova predavanja bit će problem nepostojanja osnove gospodarenja zelenim površinama te potreba uvođenja Katastra zelenih površina. Predavanjem će biti obuhvaćena i problematika nestajanja zelenih površina uslijed dugogodišnje betonizacije te uključivanje struke u donošenje odluka. Predavanje je namijenjeno zainteresiranom građanstvu, a pozivi su upućeni i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Makarske koji aktivno sudjeluju u donošenju odluka važnih za održivi razvoj grada.

Predavanje: CEDRA: Socijalno poduzetništvo kao poslovna prilika

  1. lipnja 2015. (srijeda) – 18.30 sati – Hotel Osejava

Predavanje stručnog tima CEDRA-e (Cluster za eko-društveni razvoj iz Splita), koji promiču i razvijaju eko-društvenu ekonomiju i društveno poduzetništvo u Hrvatskoj kao ključan čimbenik razvoja gospodarstva i društva temeljnih ljudskih vrijednosti, namijenjeno je mladima – srednjoškolcima i nezaposlenima. O socijalnom poduzetništvu kao konceptu koji integrira stvaranje ekonomske i socijalne vrijednosti ne zna se mnogo pa nam je cilj potaknuti mlade na razmišljanje o poduzetništvu kao profesionalnom, inovativnom i održivom pristupu zapošljavanju/gospodarskim aktivnostima. Mladi će se upoznati s načinima poduzetničkog ponašanja usmjerenom k društvenim, a ne isključivo ciljevima profita i naravno – o socijalnom poduzetništvu kao poslovnoj prilici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime