Vrhovni sud RH ukinuo je presudu suca Borisa Radmana kojom je početkom prosinca prošle godine poznati 38-godišnji zadarski organizator koncerata i glazbenih događanja zbog silovanja maloljetnice osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Nakon četiri mjeseca pritvora, 38-godišnjak je odlukom Vrhovnog suda odmah pušten na slobodu, što nam je u utorak ekskluzivno potvrdio njegov odvjetnik Marko Marinović. – Vrhovni sud u ponedjeljak je ukinuo prvostupanjsku presudu i istog je trena naredio puštanje 38-godišnjaka iz Istražnog zatvora zbog povrede kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede zakona. Može se očekivati da će na novom suđenju sud slijediti naputke u kojem smjeru treba dopuniti kazneni postupak – kazao je Marinović.

Izuzeće suca

Inače, Marinović je osobno zatražio i izuzeće suca koji je sudio u ponovljenom postupku, kako bi se provelo pravično i zakonsko suđenje, što se nije, kako je rekao, dogodilo tijekom prvog suđenja na Županijskom sudu u Zadru, gdje je zbog kaznenog djela protiv spolne slobode izjednačenog sa silovanjem na štetu maloljetnice 38-godišnjak osuđen na pet godina zatvora. – Čovjeku je nanesena neizmjerna šteta i nadam se da će se to ispraviti na novom suđenju. Riječ je o ozbiljnim propustima, no zasad ne mogu govoriti o tome jer obrazloženje još nije stiglo – kazao je Marinović. Nakon ukidanja presude, kontaktirali smo i 38-godišnjaka, koji je u telefonskom razgovoru kratko kazao kako ga je zbog nepravedno vođenog kaznenog postupka u životu snašla strašna nepravda u kojoj se, kako kaže, i dalje nalazi. Prvi put u životu našao se u zatvoru zbog nečega što, kako tvrdi, nije počinio. Zbog te je spoznaje u ćeliji smršavio 20 kilograma, a na životu su ga održali samo svakodnevna tjelovježba i pisanje. – Svaki sam dan vježbao i to me je održalo na životu. Susreo sam strašne likove o kojima sam prije samo čitao u medijima, a to što mi se dogodilo namjeravam zabilježiti. Zasad više o tome ne mogu govoriti, osim reći da sam nevin, što namjeravam dokazati u novom postupku.  Rekli su mi da bih u presudi možda bolje prošao da sam se ošišao (optuženi, inače, njeguje heavy metal izgled i ima kosu dužine do pola leđa, op.a.), no nisam to htio učiniti jer ne želim ići tim putem. Moja strana priče ostala je nepoznata jer su me odmah odveli u zatvor, a suđenje je bilo zatvoreno za javnost, no namjeravam je ispričati kad za to dođe vrijeme – kazao je.  Dosad neosuđivanom 38-godišnjaku, koji je tijekom izricanja presude brisao suze, sudac Boris Radman odrezao je petogodišnju kaznu, zbog čega je, nakon objave, s lisičinama prvi put sproveden u istražni zatvor u Zadru. Nemili događaj zbio se, prema optužnici, 28. lipnja 2011. godine u stanu u zadarskoj Varoši, gdje je 38-godišnjak spolno zlostavljao maloljetnicu, inače povremenu konzumenticu droga, nakon što joj je obećao 300 kuna. Prije nego što joj je dao novac, zahtijevao je da sjedne na kauč, nakon čega ju je počeo dirati te joj stavljati ruke pod majicu.

Koljenom u trbuh

Potom je skinuo hlače i zatražio oralno zadovoljavanje, što je djevojka odbila, no on joj je potom, prema optužnici, skinuo hlače i silovao je prstom, iako se ona cijelo vrijeme opirala rukama i nogama. Odustao je tek kada ga je udarila koljenom u trbuh. Nakon dva tjedna djevojka je sve prijavila policiji, a njezin iskaz vještaci su ocijenili vjerodostojnim i životnim.  Utvrdili su da je maloljetnica proživjela tešku traumu, zbog čega se samoozljeđivala, osjećala se “ljigavo”, te je udarala glavom o zid. Suđenje je tijekom cijelog postupka bilo zatvoreno za javnost radi zaštite maloljetnice. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime