Miroslav Urlić
Miroslav Urlić

Za danas s početkom u 19 sati sazvana je sjednica Zajednice športskih udruga Grada Makarske na kojoj će se, između ostaloga, znati nešto više o raspodjeli sredstava za tekuću 2016. godinu.

Prema tablici raspodjele sredstava koju će članovima prezentirati Miroslav Urlić, predsjednik  Zajednice, bitno su izmijenjeni kriteriji dodjele novčanih sredstava na što mnogi predsjednici sportskih udruga imaju primjedbi. Jedan od njih je i Pero Gazilj  koji smatra kako je Pravilnik o raspodjeli sredstava nepravedan. Po njemu, ne poštuje se Pravilnik koji je usvojen i prema kojemu bi se trebala vršiti raspodjela proračunskih sredstava namijenjenih sportu u iznosu od oko 1 milijun kuna. Novoizabrano vodstvo Zajednice na čelu s Miroslavom Urlićem raspodjelu sredstava vrši po samo njima znanim kriterijima te su nekim klubovima značajno povećana sredstva, a sporna je i rubrika “ostalo” koja se, izgleda, odnosi samo na Veslački klub Miroslava Urlića i za koji je predviđeno 20 tisuća kuna. – Urlić je sam sebi dodijelio sredstva i po meni je to najobičnija lakrdija, kazao nam je Pero Gazilj. Navodi i kako su putni troškovi u nekim klubovima drastično narasli u odnosu na prošlu godinu kao npr. u Vaterpolo klubu Galeb kojem je na račun toga dodijeljeno 14 tisuća kuna, a kotizacije za mlađe juniore su povećane za 3 tisuće kuna?! Sporan je i Odbojkaški klub kojeg vodi Lidija Kostanić,  a čija je kćer na prijedlog Miroslava Urlića imenovana tajnicom Zajednice iako su svi očekivali da će za to radno mjesto biti raspisan javni natječaj.

Pero Gazilj
Pero Gazilj

U Odbojkaškom klubu su povisili kotizacije za seniorke iako je riječ o fiksnoj stavci koja se ne može mijenjati. Tako pr. je domaćinstvo naraslo za 9 tisuća kuna, putni troškovi mlađih kadeta narasli za 8 tisuća kuna, a uveli su i financiranje “mini odbojke” sa 6.640,00 kuna iako se prema Pravilniku takvo što ne može financirati! Primjedbi ima i na Judo klub kojem su priznati troškove za sva natjecanja i ona u Hrvatskoj i ona međunarodna iako prema Pravilniku ni jedan klub više nema pravo na priznavanje troškova izvan natjecanja u Hrvatskoj. Da stvar bude još gora, Judo klub se podijelio na dva kluba i prema usvojenom Statutu takvi klubovi ne mogu biti predmetom financiranja, no za Judo klub je učinjen izuzetak. Proučavajući iznose koje Zajednica želi podijeliti, ispostavlja se da Makarska ima stotinjak trenera?! Neki klubovi friziraju podatke pa ispada da dnevno treniraju i po 12 sati što je smiješno. Također preuveličavaju broj natjecatelja. Novim Pravilnikom boduju se i “veterani” te “nade” što dosad nikad nije bio slučaj.  Nažalost, sve ovo se nastoji ozakoniti spornim Pravilnikom kojeg podržava Izvršni odbor. – Proračunska sredstva dijele se između četiri ili pet ljudi u zajednici koji dirigiraju raspodjelu. Sramota je da se s takvim prijedlozima uopće dolazi na Skupštinu, jer prema tim podacima Makarska ima tisuću natjecatelja i više od stotinu trenera?! Žalosno je i to da su prošle godine raspodijelili oko 40 tisuća kuna (16 odbojci, ragbiju 9 i ostalo na još dva tri kluba) a da mi ostali predstavnici klubova nismo uopće znali za postojanje tih preostalih sredstava. Oni su to raspodijelili između sebe s obrazloženjem da su oni predali zahtjeve za dodjelu tih sredstava. Logično da jesu, jer mi ostali nismo ni znali da ta sredstva postoje. Pa to su sredstva Zajednice, a ne privatna koja će uži krug raspodijeliti kako im odgovara, kazao je Pero Gazilj.
Najavljuje kako će o svemu javno progovoriti na večerašnjoj sjednici te upozorava na još jednu anomaliju. Naime, večeras će se opet raspravljati o prijedlogu odluke da najviše bodova (200) nosi profesor kineziologije dok treneri imaju pravo na 75 bodova. Zanimljivo, Miroslav Urlić je profesor kineziologije i u Pravilnik uvrštava takav prijedlog odluke koji je svojedobno već “pao”.  Također  nije normalno da se bodovno izjednačavaju svjetski i europski prvaci sa županijskim prvacima. Po svemu sudeći, večerašnja sjednica mogla bi viti i više nego burna.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime