Zgrada je podignuta u vrijeme Austro-Ugarske (1905.). Bila je sjedište dalmatinskog guvernera u vrijeme kad je Zadar bio glavni grad Dalmacije. Kratko je služila Francuzima, pa ponovno Austrijancima, pa onda Talijanima kao zapovjedništvo talijanske mornarice, da bi nakon Drugog svjetskog rata postala Dom JNA. Palača na samoj obali od cca 2.000 m2 zatvorenog prostora sa pripadajućim zemljištem od cca 3.500 m2 vrijedi milijune € (na tržištu elitnih nekretnina možda i više od 20 mil. €)

Sunce na prozoru. More na par koraka. Glazba Morskih orgulja u ušima. Osiguran parking u raskošnom mediteranskom dvorištu. Ne, ovo nije reklama za neki hotel, jadranski Shangri-La – ovo je zgrada  Zadarske županije. Prava divota! Zgrada je idealna za bilo što, ne samo za uredske prostore i poslove.

U ovoj zgradi je Zadarska županija još od samog osnutka 1993. god. Zgradu je Ministarstvo obrane (pok. G. Šušak – „laka mu Hrvatska zemlja“) dalo županiji na korištenje sve dok za to bude potreba. Mnogi su mislili da je ovaj objekt davno prenesen u vlasništvu Zadarske županije. Naime, Sporazumom o podjeli imovine između države i Zadarske županije Zadarska županija je dala zgradu na zadarskim bedemima RH – sadašnji Muzej antičkog stakla a Država se obvezala Zadarskoj županiji dati postojeću Zgradu županije. Sporazum postoji u Ministarstvu kulture jer se bez njega nije ni mogao realizirati Muzej antičkog stakla u Zadru.

Zadarska županija nikad nije plaćala pa ni sada ne plaća ni Eur za najam ove zgrade i nitko je ne „tjera“ iz ove zgrade (pa ovo je „njena“ zgrada)! Iz zgrade je ne bi tjerala ni „Kata šmajser“ (Peović) da kojim slučajem dođe na vlast.

Zašto onda Zadarska županija „mora“ do kraja ove godine iseliti iz ove zgrade?! Tko je dao takav Nalog – gdje to piše?! Županija treba uložiti milijune kuna u uređenje (sigurno više od 6 mil. € – nitko ni ne zna koliko) da bi se iz uvjetnog preselila u neuvjetan prostor. Da čovjek ne povjeruje! Zadarska županija diže i troši milijune Eura kredita u Erste banci za „nepotrebno preseljenje“!!! Pa ovo je sve u skladu s onom emisijom „u zdrav mozak“  Davora Jurkotića.  Da čovjek ne povjeruje!

Da bi odradila ovaj „strateški“ projekt dio zaposlenika čak će preseliti u zgradu Pošte na Relji, a za to će plaćati skupi najam!

Zašto Zadarska županija više „ne želi“ zgradu je idealna za uredske prostore i poslove?!

Sve ovo upućuje na mudru izreku koja kaže: „Kad su velike sume novca u pitanju, preporučljivo je ne vjerovati nikome“!.

Voltaire u ovakvim slučajevima kaže: Kad je novac u pitanju, svi su religije iste.”

Naime, palaču na samoj obali je prije nekoliko godina „prihvatio“, pa onda nakon pritiska javnosti od nje „odustao“ nadbiskup Puljić. Izgleda da on nije postupio u skladu s uzrečicom „nomen est omen“ (ime je znak). Nadajmo se da i u slučaju nadbiskupa Zgrablića neće vrijediti poznata uzrečica „nomen est omen“ (ime je znak), koja se upotrebljava kada nečije ime nosi značenje koje se poklapa s nekom njegovom osobinom, ali i događajem koji se u tom imenu sprema. U Bibliji je Jakov dva puta prevario brata Ezava i preoteo mu očev blagoslov –  valjda zato što mu je ime Jakov, a ime Jakov znači „otimač“, pa ispada da se ponašao prema imenu. Zato mu je Bog kasnije dao novo ime Izrael, pa se promijenilo njegovo životno poslanje. Kakvo je poslanje Bog odredio novom nadbiskupu Zgrabliću?! Vidjeti ćemo uskoro!

Ako već nitko (pa ni crkva) „ne želi“ zgradu Zadarske županije neka se organizira međunarodna lutrija, nešto kao Eurojackpot u kojoj će glavni dobitak biti zgrada Zadarske županije. Odaziv bi bio ogroman, skupili bi se milijuni Eura iz zemalja koje sudjeluju u lutriji: (Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska). Napeto bi se čekali rezultati kako u Hrvatskoj tako i u EU. Prikupljeni novac se može upotrijebiti u humanitarne svrhe: obnovu Banovine, Fond za obranu naših političara koje „nezakonito“ progoni i hapsi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) i gospođa Laura Kövesi, spas KK Zadra i NK Zadra…

Poslije ove zgrade bilo bi dobro razmisliti da se isto postupi sa zgradom Zadarskog sveučilišta, zgradom FINA, a i nekim drugim zgradama. Sjedišta takvih tijela „ne moraju“ biti u reprezentativnim zgradama. Nakon što ministar Bačić obnovi Banovinu sigurno će ostati dosta kontejnera pa…

Kakve li sreće da palaču na samoj obali kupi neki šeik i pretvori u svoju privatnu vilu? Bilo bi tamo puno „prekrivenih“ žena, a možda bi doveo i koju dvogrbu devu – bila bi to svjetska atrakcija! Tko zna možda bi i OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) tamo došao održati koji sastanak. Otvorio bi se sigurno neki vrhunski Halal restoran, koji bi unaprijedio našu eno-gastro ponudu. Bili bi to pravi gosti s dnevnom potrošnjom 10.000+ Eura. To nam treba! Zadar bi postao TURISTIČKA MEKA – mediteranski Dubai!!!  Naše turističke zajednice ne bi više trebale odlaziti i trošiti novac na skupe i nepotrebne turističke sajmove.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime