Jasno nam je kad vidimo HBOR-ov Nadzorni odbor koji čine Erlić i Bačić, zašto je ta „banka“ navodno osnovana za poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva dala milijarde našeg novca svojim prijateljima, kumovima i rodbini koje redovno nisu vraćali, piše Marjana Botić iz Akcije mladih

Nije prvi hotel u Zadru kreditiran kreditom HBOR a koji „investitor“ nije vratio i koji smo svi mi platili uključujući penziće ali isto nam nije jasno koji je interes hrvatskih građana u kreditiranju stranih „investitora“ putem HBORa?

 Je li HBOR hrvatska, strana ili turska banka? Kakvi su to strani investitori sa navodno ne znam kakvim kreditnim rejtinzima kad im za kredit u (stranim) poslovnim bankama mora jamčiti sredstvima građana Republike Hrvatske?

Zar se nije pričalo o bogatim strancima koji će donijeti milijune iz svojih banaka? Zar nemamo dovoljno preskupih, opranih zgrada, stanova-apartmana… a da bi se u hotel ulagalo kao kulisa preizgrađivanju u pozadini?

U Akciji mladim godinama redovno obavještavamo javnost i institucije kako nije sve med i mlijeko sa tim “investicijama”.


Budući kako ovaj udruženi „projekt“ pratimo i dalje, te sukladno vijećničkoj dužnosti i dalje obavještavamo javnost, ali i institucije, poslali smo navodno hrvatskoj javnoj banci, zahtjev za pristup informacijama sa sljedećim upitom: „U javnim medijima pojavila se informacija kako je tvrtka Dogus turskog investitora dobila kredit od 31 milijun € za dovršetak radova na hotelu u bivšoj zgradi Maraske u Zadru. Kao davatelji kredita spominju se jedna poslovna banka i HBOR (?!). U ime Kluba vijećnika Akcije mladih u gradskom vijeću grada Zadra gdje od početka pratimo ovaj projekt kako bi navodnog investitora zadržali u okvirima koji neće zadirati u javni interes grada Zadra (sprječavanje zauzimanja susjednog parka, rušenja zida između hotela i parka, zatvaranja javne prometnice na obali ispred hotela, izgradnja komunalne infrastrukture hotela novcem građana grada Zadra, ispuštanje građevinskog mulja prilikom radova na hotelu i zgradama neposredno u more… samo su neke od akcija koje smo poduzimali) sada tražimo informaciju i dokumentaciju iz koje je kreditne linije strani investitor i pod kojim uvjetima dobio kreditiranje Hrvatske banke za obnovu i razvoj?

Marjana Botić, Akcija mladih

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime