U Gradu Pločama u tijeku su turbulentni politički tjedni. Na 13. sjednici Gradskog vijeća, pozicija nije uspjela održati kvorum, pa je sjednica morala biti prekinuta, a prije samog prekida odvijala se rasprava koja je otkrila pravne epiloge sukoba gradske vlasti koju predvode SDP i gradonačelnik Mišo Krstičević i oporbena koalicija na čelu s HDZ-om

Lokalni sukobi i medijski istupi iz prve polovice ove godine bili su posljedica smjena ravnatelja izabranih za vrijeme HDZ-ovog gradonačelnika Krešimira Vejića i optužbi nove gradske uprave o lošem radu, netransparentnom i nezakonitom trošenju gradskih novaca u prethodnom mandatu. HDZ i njegovi partneri HSLS i HSU su, s druge strane tvrdili, da su smjene nezakonite, a optužbe neistinite, pri tome ističući da u „njihovo vrijeme“ nijedan ravnatelj nije smijenjen već su novi ravnatelji izabrani na javnim natječajima istekom mandata, piše Dubrovački dnevnik.

Dalje od očiju javnosti, odvijala se i još uvijek traje pravna bitka nekih od smijenjenih ravnatelja. Tako je još u srpnju 2018. godine Upravni sud u Splitu odlučio u korist bivše (a možda i sadašnje) ravnateljice Dječjeg vrtića Ploče Sande Zekaj te poništio njezino razrješenje. Stoga je Gradsko vijeće stavilo na posljednju sjednicu ponovo prijedlog o razrješenju Sande Zekaj, iz čega proizlazi da je još uvijek ona ravnateljica, a ne Ljiljana Bogunović, izabrana od strane nove gradske koalicije. Bit će zanimljivo saznati kakve su sve pravne posljedice ovog slijeda, s obzirom na niz važnih odluka od zapošljavanja do investicija i upisa koje je provodila ravnateljica koja to uopće nije. Iznova planirana smjena se ipak nije dogodila, jer je sjednica prekinuta upravo prije ove točke dnevnog reda.

Krešo Vejić

No, to nije sve. Proteklih dana Grad Ploče je primio i rješenje Povjerenice za informiranje kojim se usvaja žalba predsjednika Kluba vijećnika HDZ-HSLS Krešimira Vejića i nalaže Gradu Pločama objava analize poslovanja ili, po nekima, revizije poslovanja Grada i gradskih ustanova i društava, a koju je SDP-ov gradonačelnik Krstičević naručio prošle godine. Ovaj dokument, kojeg još nitko nije vidio, bio je povod za „najžešći“ sukob vlasti i oporbe u Pločama koji je trajao mjesecima. Oporba je, naime, uporno tražila dokument, a gradonačelnik je i na sjednicama Gradskog vijeća i u medijima isticao loše poslovanje, neodgovornost, primjenu pogrešnih računovodstvenih politika, prikazivanje lažne dobiti Komunalnog društva, opisujući stanje katastrofalnim. Ipak, cjeloviti dokument nitko nije vidio, a naručeni revizor BDO Croatia i gradske vlasti u Pločama zajedničkim snagama su se pozivali na zakonska ograničenja i međunarodne standarde koje, po njima, priječe objavu izvješća,

Povjerenica za informiranje, očito, misli drukčije. U svom objašnjenju na šest stranica istaknula je kako je Grad Ploče prekršio Ustav, Zakon o informiranju, čak i Zakon o reviziji te bukvalno „ismijala“ pozivanje na profesionalnu i poslovnu tajnu od strane revizora i Grada Ploča. Profesionalna tajna nastaje u slučajevima, kako stoji u rješenju, u kojima sudjeluju odvjetnici, svećenici ili liječnici, dok poslovna tajna u slučaju javnih dokumenata može postojati samo ako je takvom službenom kvalificirana, što se ovdje nije dogodilo. Pozivanje na tajnost po Međunarodnom revizorskom standardu 4400 ocijenila je, pak, besmislenim.

Ivica Žulj

Ono što u ovom rješenju sigurno najviše „boli“ gradonačelnika i njegove suradnike, s obzirom na medijske istupe u javnosti, jesu dijelovi rješenja koji upozoravaju na netransparentnost, loše upravljanje, negativan utjecaj na demokraciju i slobodu, pa čak i moguće korupcije koje su, također, razlog skrivanja. U svakom slučaju, ova vrsta dokumenta plaćenog javnim sredstvima se proaktivno treba objaviti na web stranicama, a ne uskraćivati i nakon opetovanog zahtjeva vijećnika. Osobito zato što su rezultati dokumenta kojeg javnost nije vidjela korišteni za pojedine smjene, pa tako i u Odluci o izvanrednom otkazu direktoru Komunalnog održavanja Ivici Žulju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime