U europskim su zemljama različite prognoze za cijenu plina u 2023. godini. Prošle smo godine bili svjedoci velikim fluktuacijama u njenom iznosu, no trenutno se on stabilizirao

Teško je odrediti kako će se točno cijena kretati u budućem razdoblju, ali jedno je sigurno – trenutačna cijena plina iznenađujuće je niska. To se na prvi pogled može činiti čudnim, no zapravo ima smisla kad se uzmu svi čimbenici u obzir.

Kolika je trenutna cijena plina?

Cijena se od početka 2023. godine kreće oko 70 eura po megavat satu, što je čini relativno niskom. Radi usporedbe, ta je cijena pred kraj prošle godine bila skoro 350 eura po megavat satu. Neke od prognoza govore kako se ona neće znatno povećavati u narednim mjesecima, štoviše, vjerojatno će ostati niska kao što je i sada. 

Suprotna je situacija kad gledamo cijene goriva – one se postepeno povećavaju, a iz logike idućeg paragrafa može se zaključiti i zašto. Neovisno o kojoj se sirovini radi, u tržište je uvijek uključeno nekoliko zajedničkih čimbenika koje možemo uspoređivati.

Koji čimbenici utječu na cijenu plina?

U svaku je cijenu uključena ponuda i potražnja. Veća ponuda znači manje cijene, a veća potražnja često uzrokuje povećanje cijene – isto vrijedi u slučaju cijene plina i goriva. Zbog potražnje, ove cijene fluktuiraju kroz godinu – veća je potreba za plinom u zimskim mjesecima radi grijanja. Dakle, za očekivati je da će cijene u hladno doba godine biti veće od onih u ljetnim mjesecima.

Ono što se s godinama promijenilo je intenzitet zime – ona je ove godine bila izrazito blaga, stoga je potreba za grijanjem i plinom bila niža. Kao što je već spomenuto, manja potražnja uzrokuje niže cijene. Statistički podaci pokazuju kako je u zimskim mjesecima 2022. potrošeno 10% manje plina nego u istom razdoblju 2021. U tome može igrati ulogu i strah stanovništva od dotadašnjih visokih cijena plina pa su se mnoga kućanstva odlučila na štednju. Topla zima u kombinaciji sa štednjom uzrokovala je pad potražnje i cijena plina.

S druge strane, cijena plina ove je zime bila niža u odnosu na onu u kolovozu prošle godine. Ovime dolazimo do idućeg čimbenika uključenog u kretanje cijene plina u 2023. Prošle je godine taj iznos znatno porastao zbog ovisnosti o Rusiji kad je u pitanju nabava plina. Mnoge europske zemlje osjetile su posljedice negativnog poslovanja s Rusijom pa su cijene skočile do krova. S vremenom se situacija s plinom stabilizirala – umanjen je učinak prekida poslovanja i cijene su se vratile u normalu.

Jedan od važnih čimbenika u globalnoj ekonomiji je i Kina. Ovisno o potražnji koja dolazi iz Kine, cijene plina mogu ostati na ovako niskoj razini ili rasti. Budući da se pretpostavlja povećanje potražnje iz Kine za 7% u ostatku 2023., moguće je da će cijene plina ipak rasti. Ono što većina stručnjaka smatra jest da ne postoji razlog zašto bi ovako niske cijene dodatno padale. Doduše, cilj Europske Unije je spriječiti nagle fluktuacije cijena plina kakvima smo bili svjedoci prošle godine te osigurati gornju granicu koju one mogu doseći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime