Tankerska plovidba d.d. u ovom trenutku u svom vlasništvu ima 144.272 redovnih dionica dioničkog društva Turisthotel što predstavlja 39,34 % temeljnog kapitala

Jučer je u Narodnim novinama objavljena Ponuda za preuzimanje Turisthotela od strane Tankerske plovidbe i u narednih 28 dana, Tankerska plovidba će svima koji žele prodati svoje dionice u Turisthotelu ponuditi 610,53 €. Očekuje se da će mali dioničari u velikom dijelu prihvatiti ovu ponudu obzirom da je cijena dionice poprilično visoka. Tankerskoj plovidbi je primarni cilj otkupiti što više dionica kako bi imali poslovni udjel od 50% + jednu dionicu.

Najveći pojedinačni dioničar Turisthotela je Frane Skoblar, dugogodišnji predsjednik uprave ovog dioničkog društva koji ima upisanih 43.451 redovitu dionicu odnosno 11,85% suvlasništva. Teoretski, kada bi Frane Skoblar prodao svoj udjel za procijenjenih 26,5 milijuna €, Tankerska plovidba imala bi većinski udjel u Turisthotelu. Ali…

Frane Skoblar svojim dosadašnjim stavovima šalje poruku kako on svoje dionice neće prodati. Pomalo je i kivan na ostale velike dioničare koji su svoje udjele prodali Tankerskoj plovidbi poput Ante Barića, Danke Nekić, Zorana Milišića i drugih. Tu je i Meri Matešić Sičić, aktualna predsjednica uprave Turisthotela koja ratuje sa Mariom Pavićem, predsjednikom uprave Tankerske plovidbe i tvrdi da joj je prijetio. Nesumnjivo, Meri Matešić Sičić ima veliki utjecaj na Franu Skoblara i u tome bi mogao ležati jedan od razloga zašto Frane Skoblar, makar za sad, ne želi prodati svoje dionice.

Meri Matešić Sičić i Frane Skoblar

Što će se dogoditi za 28 dana sa dionicama Turisthotela? Ako Tankerska plovidba ne uspije otkupiti dovoljan brod dionica od malih dioničara i ne stekne time većinski paket, onda je Frane Skoblar u izvanrednoj situaciji. Njegov poslovni udjel u Turisthotelu bi u tom slučaju teoretski mogao vrijediti daleko više od 26,5 milijuna €. Ukoliko, u tom slučaju, ostane pri svom stavu da ne želi prodati svoje dionice, onda je Tankerska plovidba u velikim problemima.

Ipak, takav scenarij je malo vjerojatan. Izgledniji scenarij je da će Tankerska plovidba uspjeti od malih dioničara otkupiti dovoljan broj dionica i tako postati većinski vlasnik Turisthotela. U tom slučaju im dionice Frane Skoblara ne trebaju. Nakon isteka 28 dana, dionice Frane Skoblara vrijede samo na papiru 26,5 milijuna eura, a stvarna vrijednost može se postići isključivo prodajom. Ukoliko se Frane Skoblar odluči na naknadnu prodaju, cijena pojedinačne dionice sigurno neće biti 610,53 € već daleko, daleko niža od aktualne ponude.

Uzmimo u obzir i treći scenarij, vjerojatno najizgledniji. Frane Skoblar nije naivac. Riječ je o prekaljenom gospodarstveniku koji vrlo dobro zna kako postići zacrtane ciljeve. Frane Skoblar zaigrao je pokeraški i igrat će do posljednjeg trenutka. Kada shvati da su se mali dioničari odlučili za prodaju svojih dionica i da Tankerska plovidba nezaustavljivo juri prema 50% dionica, Frane Skoblar mogao bi se naglo predomisliti i bogato unovčiti svoj paket dionica. Jesmo li u pravu, vidjet ćemo najkasnije do 13.travnja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime