Tankerska plovidba d.d. preuzima Turisthotel d.d., perjanicu zadarskog i hrvatskog turizma i mali dioničari imaju nešto manje od četiri tjedna da dobro unovče svoje dionice po cijeni od 610,53 €

Prema prvim neslužbenim informacijama, cijena dionice odgovara velikom broju malih dioničara i ne očekuju se poteškoće do prvog koraka, a to je stjecanje 50 % + jedna dionica koliko Tankerskoj plovidbi treba da formalno preuzme Turisthotel.

Među dijelom dioničara je dilema kakvom poslovnom politikom će se voditi novi vlasnici. Naime, pristaše Frane Skoblara strahuju kako će na promjenu vlasničke strukture reagirati agencije koje rade sa Turisthotelom dugi niz godina. Ima i onih koji misle da je Tankerskoj plovidbi jednako važan i nekretninski biznis u kojem slučaju bi došlo da cijepanja ogromnog zemljišta u Zatonu na manje građevinske parcele. Naravno, to su samo spekulacije.

Ipak, imamo poprilično dobre informacije iz krugova bliskih Upravi Tankerske plovidbe prema kojima će novi predsjednik Uprave Turisthotela nakon službenog preuzimanja, biti Ante Barić junior odnosno sin Ante Barića koji je prethodno prodao Tankerskoj plovidbi svoj poslovni udjel za nešto više od 20 milijuna €. U novom Nadzornom odboru sjedit će također jedno poznato lice iz Skoblarovog Turisthotela, a to je, tvrde upućeni, isto bivša dioničarka, Danka Nekić koja je svoje dionice unovčila za nešto više od 12 milijuna €.

Oko priče o preuzimanju puno je dilema. Ne čudi da se jedan dio dioničara odupire preuzimanju jer, zapravo, Turisthotel predstavlja svojevrsnu “zlatnu koku” koja svake godine donosi stotine milijuna profita i milijune u dividendama. Jedan od važnijih detalja priče o preuzimanju, svakako je i stanje na računu Turisthotela. Prema našim informacijama, u trenutku kada je Tankerska plovidba d.d. krenula sa procesom preuzimanja, na računu Turisthotela d.d. bilo je više od pola milijarde kuna. Taj novac pripast će novim vlasnicima koji će sredstvima raspolagati sukladno novoj poslovnoj politici. Neki od aktualnih, ali i bivših dioničara su se nadali da će dio tog novca moći povući kroz isplatu dividendi, no takve planove osujetile su strogo definirane zakonske odredbe.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime