Poker se u svojoj najpopularnijoj verziji Texas Holdem nametnuo posljednjih godina kao profesionalni sport, ponajviše zbog toga što za vrijeme partije vještina ima još važniju ulogu od sreće

Nema sumnje, poker je najpoznatija kartaška igra, koja se u posljednjih stotinu godina pojavila u brojnim različitim verzijama i uvijek bila neizostavan dio kockanja.

Znamo da je još prije pola stoljeća poker okupljao prijatelje u Hrvatskoj koji su igrali klasičnu 5 Card verziju, a zatim su se u novom mileniju pojavile još uzbudljivije varijante, s Texas Holdemom i Omahom koje okupljaju najviše zainteresiranih igrača.

Poker je također u ponudi svakog online casina, a najviše zanimanja izaziva njegova video verzija. Jackpot Poker, Deuces Wild, Jacks or Better i Joker Poker samo su neke opcije koje imate ako želite odmjeriti snage protiv kuće, no igrači ipak preferiraju međusobno se nadmetati.

Baš tome služe sobe za kartanje pokera na Internetu, za koje obično morate skinuti specijalizirani softver, dok u našoj zemlji neki igrači uživaju iskušavati svoju vještinu i u hotelskim kockarnicama.

A popularnost pokeru prije svega je donijelo to što umjesto sreće vještina odlučuje tko će dugoročno završiti u plusu, a tko u minusu, zbog čega u ovom trenutku postoji više od 100 milijuna aktivnih igrača na Internetu, željnih dobre zabave i odlične zarade dok igraju svoj omiljeni Texas Holdem.

Blefiranje kao ključan faktor

Poker bi bio igra koja bi u velikoj mjeri ovisila o sreći, da nema onog što nazivamo blefiranje. Radi se o mogućnosti ulaganja novca na loše karte koje imate u rukama, pokušavajući tako protivnika natjerati da odustane i prepusti vam dobitak. 

Istina je, protivnici ne znaju što imate u rukama i ako ih navedete da misle da imate onu kombinaciju koja donosi siguran dobitak, tada će vam definitivno prepustiti zaradu.

Naravno, ako stalno blefirate, brzo će vas rivali raskrinkati, zbog čega je tajna uspjeha u pokeru kombiniranje ulaganja novca na jake karte, uz povremeni blef kojim pokušavate učiniti sebe nepredvidivim.

Drugim riječima, na vama je naučiti kakvi su vam izgledi za dolazak do dobitka sa svakom kombinacijom karata koje imate, kao i što se sve može dogoditi nakon što djelitelj na stol doda dodatne tri karte (“Flop”) pa još jednu (“Turn”) i zatim završnu (“River”), uoči kojih se svaki put vrše ulaganja žetona.

Na kraju ispada da je poker kompleksna kombinacija poznavanja matematičke vjerojatnosti i vještine blefiranja, pri čemu će se vidjeti koliko ste zapravo vješti tek nakon pregršt odigranih partija. Naime, u pojedinačnoj uvijek može presuditi sreća, da izgubite unatoč velikim izgledima za pobjedu, ali kad odigrate tisuću njih, ako se držite solidne strategije i birate protivnike koji su ispod vašeg ranga, tada vam se definitivno smiješi lijepi dobitak.

Zato se poker smatra igrom vještine, a ne sreće poput nekih drugih igara, jer oni vješti će kroz velik broj partija definitivno prebroditi kratkotrajnu nesreću, kako bi na kraju došli do zadovoljavajućeg profita.

Cash Game iliti igra u kojoj u svakom trenutku imate pravo ući i izaći iz poker sobe smatra se tipom nadmetanja u kojem najviše dolazi do izražaja vještina, dok turniri na ispadanje, u kojima sudjeluje mnogo igrača ipak ovise u nekoj mjeri o sreći, jer jedna loša ruka vas može skupo koštati. No, igrač koji zna igrati i na njima će biti u debelom plusu, nakon što nastupi na dvadesetak ili tridesetak turnira.

Tako je poker došao do svog sportskog statusa i prijenosi mečeva mogu se vidjeti na različitim sportskim kanalima kablovskih televizija, a vrhunski profesionalci na visokoj su cijeni i nitko ih ne smatra nerazumnim kockarima, već ljudima koji znaju kako svoju vještinu pretvoriti u zaradu…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime