Mrtvo slovo na papiru. Tako bi se mogla okarakterizirati odluka makarskog Gradskog vijeća kojom se izričito zabranjuju građevinski radovi ispod magistrale u vremenu od 1. svibnja do 30. rujna, a iznad magistrale od 15. svibnja do 15. rujna.

Kako drugačije objasniti da se na više lokacija u Makarskoj odvijaju teški građevinski radovi? Nameće se i pitanje čemu odluke Gradskog vijeća služe ako ih se građevinari nisu dužni pridržavati? Dio odgovora leži u samoj odluci u čijem aneksu stoji između ostaloga “ako gradonačelnik ne odluči drugačije i ne produži sezonu građenja za one objekte čija je gradnja pri kraju”. Naravno, gradonačelnik Tonči Bilić izdao je više odobrenja koji za posljedicu imaju da u Makarskoj gotovo nema kvarta u kojem ne bruje bageri, betonske i, građevinski kranovi i sl. Ilustracije radi istaknimo gradnju na Istoku gdje su na vrlo malom prostoru nikle dvije vrlo velike zgrade, dizalica je zauzela nogostup angažirana na gradnji stambene višekatnice u Starčevićevoj, u blizini hotela Park i Meteor u Krešimirovoj rastu tri zgrade, a na Osejavi se kroz čitav svibanj radi na lukobranu zbog čega negoduju turisti. Na zapadnom dijelu na Biloševcu, gdje se nakon petnaest mukotrpnih godina investitora s odobrenjem za gradnjom hotela, zatvoren je put kod teniskih terena prema plažama, jer se postavljaju cijevi infrastrukture, iako je investitor komunalni doprinos od 4,5 milijuna kn platio prije četiri godine. Grad nije doveo ni struju ni vodu. Gostima nije udobno u čuvenoj turističkoj Makarskoj, a trenutno ih je oko tri tisuće u hotelima i privatnom smještaju. Preskaču po metalnim konstrukcijama kioska koji se sada bojaju i šminkaju po plaži. Da makarske gradske vlasti nemaju sluha za turizam od kojeg se i sliva najviše novaca u gradski proračun ne dokazuju samo radovi na Osejavi već i činjenica da pročelnica financija Dunja Buljan i visoki član SDP -a Josip Buljan nasred rive drže plastičnu “kapunjeru” pred zatvorenim kafićem, obloženu nekakvim papirima. A upravo je njihov sin bez natječaja sjeo na mjesto stručnog savjetnika u Turističkoj zajednici!
Nije samo građanima prekipjelo zbog maćehinskog odnosa  makarskih gradskih vlasti prema turizmu već i samim turistima. Susreli smo grupu turista iz Njemačke koji su pakirali kofere. – Nikad više u Makarsku! Došli smo na odmor, nama je dosta buke tamo odakle smo stigli i računali smo na miran san, no bude nas građevinski strojevi. Toliko lijepog smo slušali o Makarskoj, a dočekalo nas je ovo, kazao nam je gospodin Obergfell iz Frankfurta.
Simpatičan slovenski par nije se mogao načuditi šumi građevinskih radova u Makarskoj. – Pa zar niste mogli to riješiti ranije?, naivno je upitala Mojca iz Dolenjskih Toplica.
I tako umjesto da Makarska poput dobrog domaćina dočeka turiste u najboljem svjetlu, uredna, puna cvijeća, bez smeća, uređene i organizirane plaže,  kafića po kojima je njena riva prepoznatljiva, prometa, parkirališta, parkova, u gradu je u punom jeku sezona bagera, dizalica, miješalica, betona… Svake godine isto, građevinska operativa početkom ljeta je najaktivnija.

1 KOMENTAR

  1. Zasluge za ove ljepotice treba prepisati Ognjenu Radiću i Makarskom HDZ-u. Do izražaja dolaze parkinzi i zelene površine koje je osmislio Pukovnik Antunović istaknuti pobočnik Marka Ožića Bebeka.HDZ-ZNA SE!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime