Muhamed Tanović iz Podace ostao je zatečen kada su ga na granici iz BiH u Hrvatsku zaustavili carinici i kaznili ga s tisuću kuna jer je u Hrvatsku ušao sa sinovljevim automobilom BiH registracija!

Ovaj dvojni državljanin mislio je da je time državni harač završen, no nije morao dugo čekati na novu nevolju. Nekoliko dana kasnije na kućnu adresu u Podaci stiže mu carinsko rješenje iz Ploča u kojem su carinici zaključili da je Tanović uvezao automobil u Hrvatsku (rabljeni Ford Fusion op.a.), usput prepisali bez njezgova znanja vlasništvo vozila sa sina na oca i odmjerili mu carinu u iznosu 22.619,42 kn!
Sve se to zbilo prije više od pet godina na graničnom prijelazu Mali Prolog i od tada Muhamed Tanović ne može mirno spavati, pod stresom je i pet godina kasnije još uvijek ne može shvatiti što je to zgriješio i zašto ga carinici traže tolike novce.
– Imao sam ovjerenu punomoć svoga sina Samija da smijem voziti njegov Ford i da smijem prijeći državnu granicu. U obrazloženju rješenja carine u Pločama navodi se kako Muhamed Tanović ima prebivalište u Podaci te da je vozilo privremeno uvezao, za što nije imao potpunu dokumentaciju. Carinici su prelazak vozila BiH registracija ocijenili kao uvoz robe i bez da ga vide, da obavijeste i pozovu vlasnika, bez da znaju kakvog je stanja, ocarini li ga, prebacili na moje ime i poslali uplatnicu od 17.696,95 kn. Moja mirovina je 326,17 KM. Kada sam dobio rješenje otišao sam u Ploče u tamošnju carinsku ispostavu, koja je radila na mom slučaju i upitao šefa: „Mogu li dovesti jedan tuđi automobil da ga ocarinim?“ „Nema šanse. To je kazneno djelo“, odgovorio mi je prvi carinik Ploča. „Upravo ste to vi meni  uradili i tuđe auto prepisali na moje ime. Mogao je biti ukraden“, dodao sam. Carinici su ostali pri svome. Onda su uslijedile tužbe, žalbe pa sud, koji je na kraju poništio rješenje carinske ispostave Ploče. Ali carinu za sudsku odluku nije brige, jer ne želi povući ovrhu, nego stalno šalje opomene sa sve većim iznosima koji sada prelaze 35 tisuća kn, potužio nam se nesretni Tanović.
Nažalost, žalbe koje je Tanovićev odvjetnik uložio na carinsko rješenje detaljno opisujući kako je postupak vođen suprotno pozitivnim propisima i zakonima RH te kako je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, nisu urodile plodom. Tanovićev slučaj došao je tako i do Upravnog suda koji je poništio carinska rješenja, no Carina se oglušuje na presudu, a ovrha koju je pokrenula Carina još uvijek je na snazi!
Razočaran u pravnu državu, Tanović je odlučio prodati kuću u Hrvatskoj i pita se je li moguće da je pored silnih krijumčara ljudi, droge i ostalog „zabranjenog voća“ on najveći problem carinicima iz Ploča.
Konkretne odgovore pokušali smo potražiti od Ministarstva financija – Carine RH, no unatoč poprilično jasnim i konkretnim pitanjima, nisu znali što odgovoriti. Tako u Carini RH nisu znali konkretno odgovoriti smije li državljanin BiH i Hrvatske prijeći granicu stranih registracija (BiH) tuđeg vlasništva s ovjerenom punomoći za upravljanje. Može li se takvo vozilo onda ocariniti, kako se to desilo Muhamedu Tanoviću. Smije li se uopće vozilo ocariniti „na slijepo“ bez da ga carina vidi, uzme detaljne podatke i onda ga bez pitanja vlasnika prebaci na tuđe ime. I na kraju je li za carinu obvezujuća presuda Upravnog suda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime