Boro Bustruc, ravnatelj osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici uhljebio je neiskusnu Teu Marević bez raspisivanja javnog natječaja na mjesto voditeljice računovodstva

Boro Bustruc

Za portal Megamedia, Boro Bustruc je ustvrdio da je angažirao Teu Marević, inače suprugu Ivana Marevića, zamjenika gradonačelnika Grada Ploča ne zbog političke podobnosti već zato što živi u Staševici?! Dakle, ravnatelj Bustruc nije se vodio načelom odabira najsposobnijeg kandidata, nije poštivao niti uputnicu Ureda državne uprave prema kojoj je posao trebao dobiti Radovan Serdarušić, iskusni diplomirani ekonomist koji svaki dan putuje iz obližnjeg Opuzena u daleki Ston gdje radi kao voditelj računovodstva na pola radnog vremena.

Hrvatski branitelj i diplomirani ekonomist nije imao šanse

Usput, Radovan Serdarušić je i hrvatski branitelj, no Boro Bustruc je procijenio da je upravo Tea Marević „najstručnija“. U razgovoru sa Radovanom Serdarušićem doznajemo kako je Ured državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ispisao i poslao uputnicu s njegovim imenom ravnatelju Bustrucu. Ubrzo je Serdarušić i telefonski nazvao ravnatelja Bustruca koji mu je „stručno“ objasnio zašto ga neće primiti na posao.
– Ja znam da bih trebao zaposliti Vas g. Serdarušić,a li mi smo odlučili zaposliti drugu osobu. Ispričavam se zbog toga, ali tako stoje stvari, kazao je Bustruc Serdarušiću što ga i nije previše iznenadilo.

Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Grada Ploča

Istu stvar je Bustruc napravio u rujnu kada je na mjesto tajnice škole trebala doći jedna kolegica iz obližnjeg Otrić seoca. Oglušivši se i tada na uputnicu Ureda državne uprave, Bustruc je angažirao drugu osobu, slučajno također iz Otrić seoca.

Evo što su nam rekli u Uredu državne uprave

Razgovarali smo i sa Uredom državne uprave u Dubrovniku gdje su nam rekli sljedeće: „Mi smo poštujući zakone i pozitivne propise RH ispisali uputnicu sa imenom Radovana Serdarušića obzirom da on već radi u sustavu i to na pola radnog vremena. Zanimljivo, niti sat vremena od ispisivanja uputnice, ravnatelj osnovne škole u Staševici, Boro Bustruc, poslao nam je dopis prema kojem prima drugu osobu za koju smatra da je stručna.“.
Kada smo ove informacije predočili Radovanu Sredarušiću, nije se pretjerano začudio.
– U zakonu nažalost postoji jedna velika rupa koja poslodavcima daje manevarski prostor za manipulacije, Naime, nigdje ne piše da ravnatelj mora poštivati uputnicu Ureda državne uprave već da „može“ poštivati uputnicu i tu je priči kraj. U Povjerenstvu pri Uredu državne uprave rade tri osobe koje određuju čije će ime napisati i poslati poslodavcu. No, poslodavac to ne mora uzeti u obzir pa se postavlja pitanje čemu i kome uopće služi takvo Povjerenstvo, pita se R. Serdarušić.

Skandalozni primjer nepotizma 

I doista, zašto ti ljudi primaju uopće plaću i za koga rade jalov posao kada je javna tajna da ravnatelji škola zapošljavaju koga oni žele,a  ne koga im Ured državne uprave preporuči.
Ipak, ovaj skandalozni slučaj nepotizma u osnovnoj školi fra Ante Gnječa u Staševici neće proći nezapaženo. Tea Marević samo je kolateralna žrtva političke korupcije, besramnog uhljebljivanja. Naravno da Tea Marević kao mlada obrazovana žena mora negdje raditi i primati plaću. No je li  moralno i zakonito da radi u školi nedaleko svoje kuće u čijem Školskom odboru sjedi njezina svekrva Zlata Marević, a jedan od utjecajnijih SDP-ovaca i političara u tom kraju, upravo je njezin suprug Ivan Marević?
O zapošljavanju mimo natječaja i mimo uputnice Ureda državne uprave u međuvremenu su izvještene nadležne institucije. Podnesena je kaznena prijava, a Sindikat hrvatskih učitelja sa svojim pravnim timom s posebnom pozornošću prati ovaj slučaj te će već danas o svemu izvijestiti i Prosvjetnu inspekciju nadležnog Ministarstva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime